Ελλάδα|01.07.2024 08:00

Φωτιά στη Σταμάτα: Καταγγελία για εμπρηστή ντυμένο πυροσβέστη - Ενεργά μέτωπα σε Ζάκυνθο και Δίστομο

Newsroom

Η πιο δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού ήταν μέχρι στιγμής η τελευταία του Ιουνίου. Στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Σταμάτα δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο αλλά η Πυροσβεστική είναι σε κόκκινο συναγερμό για αναζωπυρώσεις. Επίσης, στην Κερατέα το πύρινο μέτωπο έχει αντιμετωπιστεί.

Ωστόσο, μεγάλη φωτιά είναι σε εξέλιξη στη Ζάκυνθο, η οποία καίει σε δασική έκταση στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Επίσης, υπάρχει ενεργό πύρινο μέτωπο στο Δίστομο με τους πυροσβέστες να δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Κερατέα

Στην Κερατέα μέχρι την δύση του ηλίου επιχειρούσαν 17 εναέρια μέσα για να σταματήσουν τις φλόγες, οι οποίες κατέκαψαν πολλά σπίτια και ανάγκασαν τις Αρχές να προσχωρήσουν στην εκκένωση έξι οικισμών. Παράλληλα οι Αρχές προχώρησαν σε 52 απεγκλωβισμούς κατοίκων.

Από το 112 είχε σταλεί μήνυμα εκκένωσης, ωστόσο πολλοί κάτοικοι αποφάσισαν να μείνουν και να προσπαθήσουν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Φωτιά στην Σταμάτα - Σοβαρή καταγγελία για εμπρησμό

Υπό έλεγχο και η μεγάλη φωτιά στην Σταμάτα, με τις Αρχές να ελέγχουν αναζωπύρωση που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας. Η πυρκαγιά έκαψε δασική έκταση τεσσάρων χιλιομέτρων, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από ανακοπή και ένας ακόμα τραυματίστηκε με εγκαύματα στα πόδια. Σύμφωνα με το OPEN, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δύο καμένα σπίτια από την πυρκαγιά ενώ υπάρχει σοβαρή καταγγελία για εμπρησμό.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Διονύσου, που μίλησε στο OPEN υπήρξε καταγγελία για άνθρωπο που είχε ντυθεί πυροσβέστης και πετούσε γκαζάκια. «Είδα βίντεο από το κέντρο ελέγχου. Υπήρχε μία εστία και έξι λεπτά αργότερα είδαμε πέντε εστίες κατά παράταξη. Αυτό από μόνο του δεν μπορεί να γίνει. Μου είπαν ότι είδαν ένα σκουτεράκι και ο οδηγός ντυμένος με στολή πυροσβέστης πετούσε γκαζάκια». Μάλιστα υπάρχουν αναφορές από κατοίκους ότι άκουσαν πολλές εκρήξεις την ώρα που ξεκινούσε η φωτιά.

Συνεχίζεται η «μάχη» στο Δίστομο

Την ίδια ώρα, η μάχη της κατάσβεσης συνεχίζεται στο Δίστομο Βοιωτίας. Στο σημείο επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την 4η ΕΜΟΔΕ και 20 οχήματα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί δύο  ελικόπτερα με το πρώτο φως της ημέρας.

Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή στη Ζάκυνθο 

Σε εξέλιξη είναι μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής και στη Ζάκυνθο όπου η φωτιά κατευθύνεται στο χωριό Κοιλιωμένο. Σύμφωνα με το OPEN, δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή για την ώρα. 

Η φωτιά ξέσπασε αργά το απόγευμα της Κυριακής, σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν εναέρια μέσα αλλά και να πλησιάσουν και πεζοπόρα.

Σε συνδυασμό με τον ισχυρό άνεμο που έπνεε στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, η φωτιά πήρε διαστάσεις και χρειάστηκε στις 3 τα ξημερώματα να πάνε στο σημείο ερπυστριοφόρα για να ανοίξουν δρόμο στο δάσος. 

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν εναέρια μέσα για να επιχειρήσουν στο νησί. 

Κερατέαεμπρησμόςφωτιάφωτιά τώραΖάκυνθοςΣταμάτα