Ελλάδα|01.07.2024 22:28

Φωτιά τώρα: Πύρινη κόλαση στην Κω με εκκενώσεις σπιτιών και ξενοδοχείων και ανεξέλεγκτη μάχη - Δύσκολη κατάσταση και στη Χίο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Πύρινη κόλαση στην Κω (kosnews24.gr)
Πύρινη κόλαση στην Κω (kosnews24.gr)
Πύρινη κόλαση στην Κω (kosnews24.gr)
Πύρινη κόλαση στην Κω (kosnews24.gr)

Άλλο ένα δύσκολο βράδυ για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, με τις μεγάλες μάχες να δίνονται σε Κω και Χίο, όπου οι φωτιές που ξέσπασαν νωρίς τη Δευτέρα (1/7) καίνε ανεξέλεγκτα.

Στην Κω οι πυροσβέστες κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν τη φωτιά, που ξεκίνησε από την περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας, με την κατάσταση να κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω μεγάλης απογευματινής αναζωπύρωσης σε δύσβατο σημείο.

Η φωτιά, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, κινείται πλέον προς το παραλιακό μέτωπο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και στο σημείο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα ενώ από αέρος μέχρι να πέσει το φως επιχείρησαν έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Δύσκολη η κατάσταση στο νησί

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η κατάσταση στο νησί είναι εξαιρετικά δύσκολη, με κατοίκους και τουρίστες να εγκαταλείπουν σπίτια και χώρους διαμονής και να συγκεντρώνονται στο γήπεδο Αντιμάχειας.

Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές.

Εκκενώνονται σπίτια και ξενοδοχεία

Το 112 έχει ενεργοποιηθεί από νωρίς το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας έστειλε νέες προειδοποιήσεις στους κατοίκους της περιοχής Καρδάμαινα καλώντας τους να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Αντιμάχεια: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Καρδάμαινα Κως απομακρυνθείτε προς Αντιμάχεια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Στο έργο για την ασφαλή διαφυγή των πολιτών έχει κινητοποιηθεί και η ΕΛΑΣ, με την αστυνομία να ενημερώνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καρδάμαινας, να απομακρυνθούν από την περιοχή και να οδηγηθούν προς την Αντιμάχεια, καθώς η φωτιά πλησιάζει το χωριό.

Την ίδια ώρα, λεωφορεία πηγαίνουν σε ξενοδοχεία για να απομακρύνουν τον κόσμο, ο οποίος οδηγείται στα σχολεία της περιοχής.

Μάχη και στη Χίο - Ενισχύονται διαρκώς οι δυνάμεις

Η φωτιά στη Χίο παρουσιάζει ελαφρώς καλύτερη εικόνα, ωστόσο, έχουν τραυματιστεί συνολικά έξι άτομα, πέντε πυροσβέστες και ένας εθελοντής και συνταξιούχος πυροσβέστης. Όλοι τους ελαφρά.

Λίγο πριν τις 21:00 τα εναέρια μέσα πραγματοποίησαν τις τελευταίες ρίψεις νερού, επιστρέφοντας στις βάσεις τους.

Συνολικά στο σημείο επιχειρούν 142 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστών που μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στη Χίο καθώς και 21 οχήματα.

Χίος: Live εικόνα από τα πύρινα μέτωπα

Συνελήφθη 63χρονος για την πυρκαγιά στη Χίο

Στη σύλληψη ενός 63χρονου άνδρα προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Χίο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, συνελήφθη σήμερα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη νήσο Χίο και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.

Ο προαναφερόμενος κρατείται και θα οδηγηθεί αύριο (2/7) ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών

πυρκαγιέςφωτιάΧίοςφωτιά τώραΚωςειδήσεις τώρα