Ελλάδα|03.07.2024 11:30

Θεσσαλονίκη: Την αθώωση ιδιοκτητών γηροκομείου για το θάνατο 28 ηλικιωμένων από κορονοϊό πρότεινε εισαγγελέας

Newsroom

Την αθώωση των ιδιοκτητών γηροκομείου, οι οποίοι κατηγορούνται για το θάνατο 28 ηλικιωμένων λόγω κορονοϊού, πρότεινε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Η πρόταση της εισαγγελέως

Ειδικότερα και σύμφωνα με το GRTimes.gr, κατά την αγόρευση της η εισαγγελέας επεσήμανε ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος όπως και η διευθύνουσα σύμβουλος της συγκεκριμένης μονάδας τήρησαν τα προβλεπόμενα μέτρα και δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μετάδοση του κορονοϊού που οδήγησε στον θάνατο 28 ηλικιωμένους ανθρώπους. Κατηγορούνται για «παραβίαση μέτρων σχετικών με την αποτροπή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών».

«Οι μάρτυρες- συγγενείς των θυμάτων μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τη μονάδα και έκαναν λόγο για εξαιρετικές συνθήκες φιλοξενίας. Μάρτυρας είπε ότι ήθελε να επιστρέψει η μητέρα της στη μονάδα, γιατί θεωρούσε ότι θα ήταν πιο ασφαλής από ότι στο νοσοκομείο. Έγινε προσπάθεια από τους κατηγορούμενους να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού. Λάμβαναν μέτρα πιο αποτελεσματικά και από αυτά που προβλέπονταν» σημείωσε η εισαγγελική λειτουργός.

Στο τέλος της αγόρευσης της, η εισαγγελέας είπε ότι: «Ουδεμία ευθύνη βαρύνει τους κατηγορούμενους και πρέπει να κηρυχθούν αθώοι».

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το επίδικο χρονικό διάστημα νόσησαν 69 φιλοξενούμενοι και 10 εργαζόμενοι, από τους οποίους 28 απεβίωσαν.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά την υποβολή του σχετικού πορίσματος και την έρευνα που προηγήθηκε.

Οι θάνατοι των ηλικιωμένων σημειώθηκαν από τον Αύγουστο του 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, διαπιστώθηκε ότι στο γηροκομείο νοσηλεύονταν υπεράριθμοι τρόφιμοι, αφού από 88 που θα έπρεπε, ήταν τελικά 156 ηλικιωμένοι. Επίσης, οι εργαζόμενοι δεν επαρκούσαν για να περιθάλψουν τόσους πολλούς ανθρώπους.

θάνατοςΚορονοϊόςηλικιωμένοιΓηροκομείοεισαγγελέαςειδήσεις τώρα