Ελλάδα|03.07.2024 12:29

Βίντεο: Η στιγμή που διαρρήκτες εισβάλλουν σε επιχείρηση και «σηκώνουν» το χρηματοκιβώτιο

Ευλαμπία Ρέβη

Βίντεο ντοκουμέντα με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας έκλεβαν χρηματοκιβώτια σε επιχειρήσεις στην Αττική, αλλά και ΑΤΜ μέσα σε πανεπιστήμια, εξασφάλισε και παρουσιάζει το ethnos.gr.

Δείτε τα βίντεο

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Διαρρηκτών επρόκειτο για οργανωμένη ομάδα, η οποία δρούσε κατά το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2021 έως και τις 12 Μαΐου του 2023. Η εγκληματική οργάνωση αποτελείτο από τουλάχιστον έξι μέλη, τα οποία είχαν διακριτούς ρόλους μεταξύ τους, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και δύο άτομα που είναι έγκλειστοι στις φυλακές.

Από την μέχρι τώρα έρευνα διαπιστώθηκε ότι έχουν διαπράξει 6 διαρρήξεις και κλοπές χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις, 4 διαρρήξεις σε Α.Τ.Μ., 1 κλοπή Ι.Χ. φορτηγού και 1 κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας. Από τις εγκληματικές τους πράξεις, τα μέλη της οργάνωσης αποκόμισαν το συνολικό χρηματικό ποσό των 161.125 ευρώ.

Η οργάνωση της σπείρας

Ενδεικτικό της οργάνωσης και της υποδομής που είχαν σχηματίσει για την τέλεση διαρρήξεων και κλοπών, είναι η προμήθεια με εξειδικευμένο τεχνικό εξοπλισμό, που τους επέτρεπε την αποκόλληση πακτωμένων χρηματοκιβωτίων από το σταθερό σημείο (συνήθως έδαφος) στο οποίο είναι βιδωμένα. Πρόκειται για ειδικό ηλεκτρικό - υδραυλικό διαστολέα.

Ένας εκ των δραστών, που είχε το ρόλο μόνο να φέρει αυτό τον εξοπλισμό, δεν συμμετείχε σε καμία άλλη ενέργεια παρά μόνο, όταν εντόπιζαν το χρηματοκιβώτιο. Στη συνέχεια προσέγγιζε το σημείο και με τη χρήση του ειδικού ηλεκτρικού - υδραυλικού διαστολέα αποκολλούσε το πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από τη σταθερή του βάση. Όπως φαίνεται και στα βίντεο, στα ΑΤΜ, αφού διαρρήγνυαν τα σταθερά σημεία του χρηματοκιβωτίου με χρήση οξυγονοκόλλησης ή τροχού, τοποθετούσαν τον ηλεκτρικό-υδραυλικό διαστολέα για να αποκτήσουν πρόσβαση στο χρηματικό ποσό.

Η προσέγγιση και διαφυγή τους από το σημείο της διάρρηξης γινόταν με το ίδιο αυτοκίνητο σε όλες τις περιπτώσεις.  Σε αυτό τοποθετούσαν άλλοτε κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας, τις οποίες είχαν αφαιρέσει από άλλο αυτοκίνητο και άλλοτε εξ’ υπαρχής πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε αυτοκίνητα ίδιας μάρκας και χρώματος.

Προς εκπλήρωση του σκοπού τους, σε μία εκ των περιπτώσεων αφαίρεσαν ολόκληρο Ι.Χ. φορτηγό προκειμένου να μεταφέρουν το Α.Τ.Μ., το οποίο σκόπευαν να αφαιρέσουν, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους.

Από την οικονομική έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης νομιμοποιούσαν τα έσοδα που αποκόμιζαν από το σύνολο των εγκληματικών τους πράξεων με τη μορφή της απόκτησης, κατοχής και χρήσης περιουσίας. Ειδικότερα, ποτέ κατά το ερευνώμενο χρονικό διάστημα, δεν εντοπίστηκε κανείς από αυτούς να εργάζεται με οποιαδήποτε ιδιότητα.

Οι κατηγορούμενοι είτε δεν υπέβαλαν καθόλου φορολογικές δηλώσεις, είτε δήλωναν μηδενικά και μηδαμινά εισοδήματα, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιούσαν δαπάνες και ήταν ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση ενός 39χρονου, που συνελήφθη, όπου μαζί με τη σύζυγό του δήλωναν εισοδήματα που αναλογούν μόνο στο 1/3 περίπου των δηλωμένων δαπανών τους. Επιπλέον, το 2021 ίδρυσε από κοινού με τον αδερφό του Ομόρρυθμη Εταιρεία της οποίας είναι μέτοχος κατά 49%.

Να σημειωθεί ότι το σύνολο των μελών της οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα και έχει σχηματισθεί σε βάρος τους πληθώρα δικογραφιών.

διαρρήκτεςειδήσεις τώραδιάρρηξηεγκληματική οργάνωση