Πέθανε ο Αβραάμ Λεσπέρογλου: Ο «γνωστός άγνωστος» που έγινε φυγάς για 14 χρόνια και τελικά αθωώθηκε
NewsroomΈφυγε από τη ζωή το μεσημέρι την Τετάρτη (3/7) ο Αβραάμ (Μάκης) Λεσπέρογλου ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Γυθείου, καθώς υπέστη έμφραγμα. Την είδηση του θανάτου του «συνήθη υπόπτου» γνωστοποίησε ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης.
Σύμφωνα με την ανάρτηση, από το Νοσοκομείο Γυθείου ο Λεσπέρογλου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Σπάρτης, όπου όμως δεν μπόρεσαν να του κάνουν στεφανιογραφία και αποφάσισαν να τον στείλουν στην Τρίπολη. Έτσι άφησε την τελευταία του πνοή στον δρόμο για το το νοσοκομείο.
Ποιος ήταν ο συνήθης ύποπτος Αβραάμ Λεσπέρογλου
Ο Αβραάμ Λεσπέρογλου γεννήθηκε το 1955 και ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δραστηριότητα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της χούντας. Με τη μεταπολίτευση φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όπου, ανέπτυξε έντονη σχέση με Παλαιστίνιους αγωνιστές
Έγινε «γνωστός άγνωστος»
Στις 24/10/1982 γίνεται απόπειρα διάρρηξης ενός εργαστηρίου οδοντοτεχνικής στα Εξάρχεια, κατά την οποία τραυματίζεται ο αστυνομικός Ψαρουδάκης. Συλλαμβάνονται δύο άτομα από το φιλικό περιβάλλον του Αβραάμ Λεσπέρογλου: ένας Παλαιστίνιος και ένας Έλληνας. Τις επόμενες ημέρες από το συμβάν το όνομα του Λεσπέρογλου εμφανίζεται στις εφημερίδες και καταζητείται από τις διωκτικές αρχές. Ο Λεσπέρογλου δεν παρουσιάζεται και αποφασίζει να προσφύγει σε φυγοδικία. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το έκανε για να μην θέσει σε κίνδυνο το κίνημα των Παλαιστινίων
«Όταν έμαθα ότι η αστυνομία με καταζητούσε για τον τραυματισμό του αστυνομικού Ψαρουδάκη παρέλυσα» είχε πει στις 3/5/2000 ο ίδιος, σε συνέντευξη του στην Ελευθεροτυπία. «Δεν ήξερα τι συνέβη και έπρεπε να διευκρινίσω τι ακριβώς είχε γίνει. Το ότι δεν ήταν πράξεις που με έβρισκαν σύμφωνο δεν έκανε τα πράγματα τόσο απλά όσο φαίνονται. Η πεποίθηση μου, όμως, ότι αν έλεγα στις διωκτικές αρχές τι συνέβη θα εμπλέκονταν και άλλοι Παλαιστίνιοι και από την άλλη εκτιμώντας τη μακρόχρονη σχέση μου και παίρνοντας υπόψη τις συμφωνίες μαζί τους και όχι τη διαφωνία μου για αυτά τα γεγονότα, με υποχρέωσαν να σιωπήσω αντί να παρουσιαστώ και να ξεκαθαρίσω τη θέση μου.»
Τον Απρίλιο-Μάιο του 1985 συμβαίνουν μια σειρα γεγονότα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για πολλά χρόνια ακόμα από τις αρχές ως κατηγορητήριο για πολλούς "συνήθεις υπόπτους". Στις 1 Απριλίου εκτελείται ο εισαγγελέας Θεοφανόπουλος. Στις 6 Μαϊου πραγματοποιείται αιματηρή ληστεία σε Σούπερμάρκετ "Σκλαβενίτη" και στις 15 του ίδιου μήνα γίνεται η περίφημη συμπλοκή στην περιοχή Γκύζη, με το θάνατο τριών αστυνομικών και του Χρήστου Τσουτσουβή. Η Αστυνομία θεώρησε ύποπτο τον Λεσπέρογλου κατηγορώντας τον σαν μέλος ένοπλης ομάδας.
Στις 1/11/1985 ασκείται δίωξη στον Λεσπέρογλου και για τις τρεις υποθέσεις, Θεοφανόπουλου, Σκλαβενίτη, Γκύζη. Ο Λεσπέρογλου συνηδειτοποιεί ότι "μετά τις απίστευτες κατηγορίες που μου αποδόθηκαν το '85 δεν είχα περιθώρια επιστροφής. Έτσι επέλεξα το δρόμο της αυτοεξορίας". Φεύγει από την Ελλάδα και έκτοτε περιπλανάται στο εξωτερικό όπου με "επίμονες και πολλές προσπάθειες κατάφερα να δημιουργήσω μια πιο μόνιμη διαμονή, σταθερότερη εργασία και κοινωνικό περιβάλλον..".
Η σύλληψη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού μετά από 14 χρόνια και η φυλάκιση
Τον Δεκέμβρη του 1999 η κατάσταση της υγείας της μητέρας του, που ζούσε στην Αθήνα, επιδεινώνεται. Ο Λεσπέρογλου επιχειρεί να έρθει στην Αθήνα για να είναι δίπλα της, χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο. Στις 23/12/1999 συλλαμβάνεται αμέσως καθώς φθάνει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 3,5 χρόνων χωρίς αναστολή για παράνομη είσοδο στη χώρα και οδηγείται στον Κορυδαλλό. Εντωμεταξύ προχωράει η δικαστική διαδικασία για την παραπομπή του σε δίκη για τα αδικήματα για τα οποία φυγοδικούσε από την δεκαετία του '80. Στις 24/5/2000 καταδικάζεται από το Στρατοδικείο του Ρουφ για ανυποταξία σε ποινή φυλάκισης άλλων 3,5 χρόνων χωρίς αναστολή.
Η αλληλεγγύη στον Λεσπέρογλου ξεκινάει από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του. Συγκρότειται από διάφορους πολιτικούς χώρους και άτομα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Αβραάμ Λεσπέρογλου. Το γεγονός ότι ο Γ.Μπαλάφας είχε αθωωθεί για πολλές από τις κατηγορίες για τις οποίες θα δικαζόταν ο Λεσπέρογλου, ήταν ένα ακόμα στοιχείο που αποδείκνυε ότι οι αστυνομικές-δικαστικές αρχές έστηναν άλλη μια σκευωρία προς ικανοποίηση των "αντιτρομοκρατικών" επιδιώξεών τους, υπό την πίεση πάντα και των ΗΠΑ.
Στις 25/10/2001 o Λεσπέρογλου καταδικάζεται από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών σε 17ετή κάθειρξη, για την απόπειρα δολοφονίας του αστυνομικού Ψαρουδάκη, χωρίς να του αναγνωριστέι ούτε ένα ελαφρυντικό. Το κίνημα αλληλεγγύης φαίνεται να έχει υποστεί ήττα και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί τρίβουν τα χέρια τους, αφού έχουν επιτέλους να παρουσίασουν μια καταδίκη "τρομοκράτη". Η σκευωρία, όμως, δεν θα αργήσει να καταρρεύσει…
Η αθώωση και η νέα ανατροπή
Τον Μάρτιο του 2001 πραγματοποιείται η δίκη σε δεύτερο βαθμό, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών. Η απόφαση του Εφετείου, στις 27/3/2001, είναι εντελώς ανατρεπτική: ο Λεσπέρογλου κρίνεται αθώος, με ψήφους 4-3 (και οι τέσσερεις ένορκοι τον έκριναν αθώο). Ακολουθούν μια σειρά απαλλακτικών ή ευνοϊκών αποφάσεων: στις 20/06/2001 το Τριμελές Εφετείο Αθηνών μειώνει την αρχική ποινή που του είχε επιβληθεί για παράνομη είσοδο στη χώρα σε 7 μήνες με τριετή αναστολή. Στις 25/10/2001 αθωώνεται πανηγυρικά για τις υποθέσεις Θεοφανόπουλου, Σκλαβενίτη, Γκύζη, τις ίδιες κατηγορίες για τις οποίες είχε αθωωθεί και ο Γ.Μπαλάφας, με ψήφους 5-2. Και στις 6/11/2001 o Αβραάμ Λεσπέρογλου αφήνεται επιτέλους ελεύθερος, καθώς γίνεται δεκτή από το Στρατοδικείο η αίτηση αναστολή εκτέλεσης της ποινής 3,5 χρόνων που του είχε επιβληθεί για ανυποταξία, αφου είχε εκτελέσει τα 3/5 της ποινής του.
Από τις 7/6/2001 κιόλας, μόλις δύο μήνες μετά την αθώωση του στο Εφετείο, ο τέως εισαγγελέας Παν. Δημόπουλος, ασκεί αίτηση αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης του Εφετείου, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν πλήρως αιτιολογημένη! Αντιστρέφοντας τους όρους αθώου-ένοχου, το κράτος επιχειρεί να ξαναδικάσει τον Λεσπέρογλου λόγω αμφιβολιών..
Ένα χρόνο αργότερα, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου κάνει δεκτή την αίτηση αναίρεσης της αθώωσης του Λεσπέρογλου. Η αρχική απόφαση της 17ετούς κάθειρξης αναβιώνει και ο Λεσπέρογλου βρίσκεται πάλι προ των θυρών του Κορυδαλλού. Η επανάληψη της δίκης του ορίζεται για τις 9 Σεπτέμβρη, αλλά δεν συλλαμβάνεται αμέσως. Αφού πρώτα μεσολαβεί η υπόθεση "17Ν", οι αρχές συλλαμβάνουν και οδηγούν τον Λεσπέρογλου στις φυλακές Κορυδαλλού στις 4 Αυγούστου. Η Ελλάδα ασχολείται με τον Κουφοντίνα τους Ξηρούς και τους υπόλοιπους τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη. Στις 2 Σεπτέμβρη απορρίπτεται και η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης φυλάκισης του από το Εφετείο...
Τελικά, ο Λεσπέρογλου κρίθηκε αθώος από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο τον Σεπτέμβριο του 2002.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα