Ελλάδα|04.07.2024 09:23

Ξεκινά ο κύκλος των καταθέσεων για την άγρια δολοφονία στο Ψυχικό - Ο αποφασισμένος εκτελεστής και τα βαθύτερα κίνητρα πίσω από την πράξη

Newsroom

Ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, ο κύκλος των καταθέσεων για την μαφιόζικη δολοφονία του τοπογράφου στο Ψυχικό με τρία άτομα από το περιβάλλον του να μιλούν στις Αρχές, που προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για άτομα που γνώριζαν πολύ καλά τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στη Μύκονο, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα δώσει κατάθεση και η σύζυγος του τοπογράφου, η οποία είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ.

Πώς έγινε η δολοφονία 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, ο δράστης, ο οποίος επέβαινε σε μηχανή, προσέγγισε τον 54χρονο άνδρα την ώρα που στάθμευε το αυτοκίνητό του στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Κρήτης, κοντά στην τεχνική εταιρεία που διατηρούσε με συνέταιρό του, και άνοιξε πυρ τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Την ίδια στιγμή η Αστυνομία διευρύνει την έρευνα προκειμένου να προσδιορίσει το κίνητρο και τελικά την ταυτότητα των αυτουργών –φυσικών και ηθικών– της δολοφονίας του 54χρονου μηχανικού. Δεν αποκλείουν πάντως και προσωπικά κίνητρα που οδήγησαν στην εν ψυχρώ εκτέλεση.

Αποφασισμένος ο εκτελεστής

Δεκάδες κάμερες έχουν καταγράψει τις κινήσεις του πληρωμένου εκτελεστή πριν και μετά την δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου. Στο οπτικό υλικό φαίνεται ο δράστης να κινείται με το σκούτερ περιμετρικά της τεχνικής εταιρείας, να αλλάζει συνέχεια θέσεις, περιμένοντας το θύμα του.

Παράλληλα οι αστυνομικοί θέλουν να διασταυρώσουν αν υπήρχε ομάδα υποστήριξης για τον δράστη. Μέχρι στιγμής παρά τα δεκάδες βίντεο φαίνεται ότι δεν είχε κανέναν μαζί του ο εκτελεστής που σκότωσε τον τοπογράφο. Μάλιστα εμφανίζεται αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει και τους δυο γεμιστήρες.

Στο βίντεο που έχει αποτυπώσει τη στιγμή της δολοφονίας φαίνεται πως ενώ έχει αδειάσει τον έναν γεμιστήρα, στη συνέχεια έψαχνε για δέκα δευτερόλεπτα μέσα στο τσαντάκι του για να βρει και τον δεύτερο γεμιστήρα, να τον βγάλει, να τον «κουμπώσει» για να συνεχίσει να πυροβολεί το θύμα του.

Κυκλάδες και Στερεά Ελλάδα στο επίκεντρο των ερευνών

Η αστυνομία κάνει «φύλλο και φτερό» όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες του θύματος. Ήταν ένας πάρα πολύ γνωστός τοπογράφος στη Μύκονο αλλά σε άλλα νησιά, στα οποία δραστηριοποιούνταν.

Υπήρχαν μάλιστα και πρόσφατες «επεκτάσεις» του με την Πάρο αλλά και την Ίο, αναφέρει η Μίνα Καραμήτρου στο κεντρικό δελτίο του OPEN. Επαγγελματικές σχέσεις είχε και στη Στερεά Ελλάδα και μάλιστα δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να βρεθούν εκεί άνδρες τα αστυνομίας για να μιλήσουν με πρόσωπα που γνώριζαν τον ίδιο και τις κινήσεις του 54χρονου.

Είχε κάνει «πρόβα» της δολοφονίας

Το Ψυχικό διαθέτει πολλές κάμερες ασφαλείας σε σπίτια, καταστήματα και δρόμους, γεγονός που βοηθά τους αστυνομικούς να παρακολουθήσουν το δρομολόγιο του δράστη. Αυτό που τους κάνει εντύπωση είναι η μοναχική δράση του δολοφόνου, ο οποίος φαίνεται να έδρασε μόνος, χωρίς συνεργό. Η ακρίβεια των κινήσεών του, με όλες τις βολές να διαπερνούν τα φιμέ τζάμια του οχήματος και να βρίσκουν τον στόχο, καθώς και το γεγονός ότι ξαναγέμισε το όπλο για να ολοκληρώσει την επίθεση, υποδεικνύουν έναν επαγγελματία εκτελεστή. Κάποιοι εικάζουν ότι ενδέχεται να ήρθε από το εξωτερικό για να εκτελέσει το «συμβόλαιο θανάτου» και στη συνέχεια να εξαφανίστηκε.

Σύμφωνα με το MEGA, ο εκτελεστής είχε προετοιμαστεί 24 ώρες πριν από τη δολοφονία, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το υλικό των καμερών που εξετάζουν οι Αρχές. Ειδικότερα, περίπου στις 7 το πρωί της Τρίτης, 90 λεπτά πριν από τη δολοφονία, ο δράστης βρισκόταν στο σημείο με τη μαύρη μηχανή του.

Το ίδιο συνέβη και την προηγούμενη μέρα νωρίς το πρωί, όπως διαπίστωσαν οι Αρχές από την ανάλυση του υλικού των καμερών, σύμφωνα με το MEGA.

Ερευνούν και τη μαφία της Μυκόνου

Οι αστυνομικοί ψάχνουν παράλληλα να βρουν βίντεο, για να διαπιστώσουν αν ο δράστης ή οι δράστες τον παρακολουθούσαν από την ώρα που έφυγε από το σπίτι, ενώ έχουν στείλει στα εγκληματολογικά εργαστήρια τους κάλυκες για εξέταση, καθώς ο δράστης χρησιμοποίησε μια ολόκληρη γεμιστήρα.

Την ίδια στιγμή, ερευνούν να δουν αν πίσω από τη δολοφονία αυτή βρίσκεται η μαφία της Μυκόνου. Παράλληλα εξετάζουν κάθε φάκελο με τον οποίο ασχολήθηκε ο τοπογράφος και με υποθέσεις που ασχολήθηκε και είχαν να κάνουν με την αλλαγή χρήσης γης. Δηλαδή αν υπήρχαν κάποια αγροτεμάχια που έγιναν «φιλέτα» και οικόπεδα και πως έγινε αυτή η αλλαγή και σε ποιους ανήκαν όταν ήταν αγροτεμάχια. Επίσης θα ελεγχθούν τι έγιναν μετά, αν έγιναν οικόπεδα, αν πουλήθηκαν και αν χτίστηκαν.

ΨυχικόΜύκονοςδολοφονίαειδήσεις τώρακαταθέσεις