Ελλάδα|08.07.2024 06:37

Γλυπτά Παρθενώνα: Θα αλλάξει η πολιτική των Βρετανών με τον Στάρμερ; Καθηγητής εξηγεί στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Δεν θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και ούτε κάποια σημαντική διαφοροποίηση στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, παρά το γεγονός ότι μετά από 14 χρόνια επανέρχονται στην εξουσία οι Εργατικοί.

Αυτό αναφέρει στο ethnos.gr o αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Κωνσταντινίδης, σημειώνοντας ότι η επιστροφή των Μαρμάρων δεν αναμένεται να αποτελέσει ένα θέμα που θα απασχολήσει τη νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση.

«Στην προεκλογική εκστρατεία του νέου κυβερνώντος κόμματος δεν κυριάρχησαν ούτε στο ελάχιστο θέματα που αφορούν τον πολιτισμό γενικότερα, πόσο μάλλον ένα επιμέρους θέμα του, αυτό των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Άρα δεν έχουμε κανένα στοιχείο για το ότι η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ασχοληθεί με το ζήτημα. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει να περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις καθώς και διαφοροποιήσεις της πολιτικής της χώρας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Κωνσταντινίδης.

«Δε θα υπάρχουν σημαντικές θεσμικές μεταβολές»

Η άποψη του αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι ότι γενικώς η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρόκειται να προχωρήσει σε σημαντικές θεσμικές μεταβολές.

«Αν και η αλλαγή στην κυβέρνηση μοιάζει από μόνη της ως μία πολύ σημαντική αλλαγή, εκτιμώ ότι δε θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες πολιτικές μεταβολές. Μπορεί να κερδίζουν οι Εργατικοί έναν πολύ μεγάλο αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο, ωστόσο, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στα ποσοστά των κομμάτων. Ούτε μοιάζουν να μην έχουν πλέον αντίπαλο. Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτέλεσε μία μεγάλη ήττα των Συντηρητικών, οι οποίοι έχασαν προς όλες τις κατευθύνσεις και προς τα δεξιά τους αλλά και προς το κέντρο. Οι Συντηρητικοί δέχθηκαν την τιμωρητική διάθεση των πολιτών. Σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αποτέλεσε μία μεγάλη νίκη των Εργατικών, η οποία να τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε μεγάλες θεσμικές μεταβολές», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Κατά τον ίδιο, χαρακτηριστική σχετικά με αυτό είναι η στάση του νέου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, απέναντι στο θέμα του Brexit. Ενώ στο παρελθόν έκανε λόγο για νέο δημοψήφισμα, πριν καιρό «μάζεψε» τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις του και επί της ουσίας πλέον δεν τίθεται επίσημα τέτοιο ζήτημα από τη νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρει ακόμα ότι στο θέμα της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα ο Κιρ Στάρμερ, επειδή έχασε έναν αριθμό μουσουλμάνων ψηφοφόρων του, θα κρατήσει τουλάχιστον μία στάση ουδετερότητας και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται υποστηρίξει το Ισραήλ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, «το θέμα της Γάζας είναι ζόρικο για το νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου».  

Ποιες αλλαγές αναμένονται

Κατά τον κ. Κωνσταντινίδη, στον τομέα που αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές ο κ. Στάρμερ, θα είναι αυτός του συστήματος υγείας, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζει διάφορα προβλήματα, με το χρόνο αναμονής των ασθενών για περίθαλψη ολοένα να αυξάνεται.

«Πιθανότατα ο Στάρμερ θα προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας, προκειμένου να βρει κεφάλαια και να ενισχύσει το σύστημα υγείας, με τα φορολογικά μέτρα να στρέφονται κυρίως σε βάρος των υψηλών εισοδημάτων. Επίσης, πιστεύω ότι θα αφήσει στην άκρη την πολιτική απεγκατάστασης μεταναστών, το γνωστό project Ρουάντα, που προώθησαν οι Συντηρητικοί. Οι Εργατικοί ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να ενσωματωθούν επαρκέστερα στη βρετανική κοινωνία οι μετανάστες, αλλά αυτό είναι αρκετά ασαφές», καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Πανεπιστήμιο ΜακεδονίαςΕργατικοίΗνωμένο ΒασίλειοΜάρμαρα του ΠαρθενώναΚιρ Στάρμερ