Ελλάδα|06.07.2024 21:06

Οι ήρωες της πυροσβεστικής: «Καρδιοχτυπάμε μέχρι που προσγειωνόμαστε» - Το OPEN στο κέντρο συντονισμού των εναέριων μέσων

Newsroom

Οι ήρωες στα μετόπισθεν. Αυτοί είναι οι πυροσβέστες συντονιστές των εναέριων μέσων που από αέρος συντονίζουν ελικόπτερα και αεροσκάφη στην εκάστοτε μάχη με τις φλόγες. 

«Καρδιοχτυπάμε μέχρι που προσγειωνόμαστε»

Το ΟΡΕΝ συνάντησε δύο πυροσβέστες που από αέρος συντονίζουν φέτος 23 ελικόπτερα και αεροσκάφη. Η αυταπάρνηση και αυτοθυσία των πυροσβεστών αποτυπώνεται κάθε λεπτό.

«Από την ώρα που είμαστε στο ελικόπτερο μέχρι την ώρα που προσγειωνόμαστε, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να καρδιοχτυπάμε», περιγράφει στο OPEN και τη Μίνα Καραμήτρου, ο αντιπύραρχος Μενέλαος Ανδρεσάκης.

«Οι αγωνίες μας καταγράφονται τόσο στα μάτια μας, όσο και μέσα μας», περιγράφει από πλευράς του ο αντιπύραρχος Βασίλης Κοκορομύτης.

Όταν ο χρόνος είναι εχθρός, εκείνοι πρέπει με ψυχραιμία να δώσουν σαφείς οδηγίες

Όταν ο χρόνος είναι εχθρός, εκείνοι πρέπει με ψυχραιμία να δώσουν σαφείς οδηγίες για τις ρίψεις νερού σε έναν μεγάλο αριθμό εναέριων μέσων.

«Επιφορτίζει τον εναέριο συντονιστή με πολύ μεγάλη ευθύνη ούτως ώστε να μπορέσει να βάλει τα εναέρια μέσα να ρίχνουν σε σειρά το ένα πίσω από το άλλο για να μπορούμε να κάνουμε και κατάσβεση το συντομότερο δυνατόν αλλά και να υπάρχει ασφάλεια», λέει ο κ. Ανδρεσάκης.

Τέλος, ο κ. Κοκορομύτης τονίζει: «Πάντα τα μάτια μας είναι έξω».

ειδήσεις τώραφωτιάπυροσβεστικήελικόπτεροπυρκαγιά