Ελλάδα|09.07.2024 15:45

Πάτρα: Ζημιές σε σπίτια από την φωτιά - «Ξέσπασε στον αστικό ιστό»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τρίτης (9/7) για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Πάτρα. Αυτή την ώρα η εικόνα είναι καλύτερη στο πύρινο μέτωπο, ωστόσο ο κίνδυνος για αναζωπυρώσει είναι ακόμα μεγάλος καθώς νωρίτερα οι φλόγες έφτασαν σε σπίτια και οι ριπές των ανέμων είναι ακόμα πολύ μεγάλες. 

Επιτόπου βρέθηκε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, η όποια ενισχύεται με περισσότερα μέσα. Αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι του στρατοπέδου της περιοχής ενώ εκκενώθηκε το γηροκομείο και το Καραμανδάνειο νοσοκομείο, από το οποίο μεταφέρθηκαν παιδιά σε άλλα νοσοκομεία με ασφάλεια. Οι φλόγες κινούνται προς το Ίδρυμα ΜΕΡΙΜΝΑ για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης. 

«Tα παιδιά και το προσωπικό είναι ασφαλείς Δίνουμε τη μάχη στο νοσοκομείο με προσωπικό ασφαλείας, με δυνάμεις της πυροσβεστικής». «Πρέπει να προστατέψουμε το νοσοκομείο, έχει μέσα υλικά όπως είναι το οξυγόνο, τα μηχανήματα. Χρειάζεται να είμαστε εκεί για να μην γίνει περεταίρω ζημιά», ανέφερε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης.

Σύμφωνα με τον κ. Καρβέλη «η φωτιά "έγλειψε" το νοσοκομείο» και στο Καραμανδάνειο έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα πυρασφάλειας. «Το νοσοκομείο είναι σε δασικό περιβάλλον. Είχαμε λάβει μέτρα και για αυτό κινηθήκαμε γρήγορα και δεν κινδύνεψε κανένας».

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, το πύρινο μέτωπο έχει περιοριστεί σημαντικά ωστόσο υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα να σημειώνονται αναζωπυρώσεις

Έκτακτη σύσκεψη στο «Καραμανδάνειο»

Στο «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο, το οποίο έχει εκκενωθεί από τους μικρούς ασθενείς, πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γιάννης Καρβέλης, «η σύσκεψη πραγματοποιείται με σκοπό να αποτιμηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα», αφού η φωτιά έφτασε στον περιβάλλοντα χώρο, όπως και το τι μέλλει γενέσθαι με τα παιδιά που απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκαν στο γενικό κρατικό νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας».

Εκκενώθηκαν τρία σημεία

Πάντως νωρίτερα εκκενώθηκαν συνολικά τρία σημεία καθώς προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 εστάλη τρεις φορές για τις εξής περιοχές:

  • Γηροκομείο Πατρών – απομάκρυνση κατοίκων προς Εγλυκάδα Πατρών (Στρατόπεδο ΚΕΤΧ)
  • Αρόη – απομάκρυνση κατοίκων προς Πάτρα
  • Παγώνα – απομάκρυνση κατοίκων προς Πάτρα

Φαρμάκης: «Μιλάμε για μια φωτιά που είναι στον αστικό ιστό»

Στο σημείο βρίσκεται και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος συνδράμει στις προσπάθειες της Πυροσβεστικής να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Μιλάμε για μια φωτιά που είναι στον αστικό ιστό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα» ανέφερε αρχικά σε δηλώσεις του στο OPEN και πρόσθεσε: «Πρέπει να λειτουργήσει και ο Πολιτικός Μηχανισμός. Ταυτόχρονα έχουμε τη και τη συνδρομή των εναέριων μέσων. Δεν έχει μπει η φωτιά στο νοσοκομείο και αυτό είναι το θετικό. Προσαθούμε να σώσουμε τις δημόσιες υποδομές και να συνδράμουμε στις προσπάθειες της Πυροσβεστικής».

Δήμαρχος Πάτρας: «Κάηκε ένα σπίτι»

Στη «μάχη» της φωτιάς βρίσκεται και ο Δήμος Πατρέων με τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη να τονίζει στο OPEΝ ότι κάηκε ένα σπίτι. Παράλληλα τόνισε ότι εκκενώθηκε το Καραμανδάνειο νοσοκομείο. Επιπλέον, όπως ανέφερε, τα παιδιά που βρίσκονταν στο Καραμανδάνειο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», ενώ εκκενώθηκε επίσης το «Κωνσταντοπούλειο» ευγηρείο.  

Μήνυμα από το 112

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής Γηροκομείο προκειμένου να απομακρυνθούν προς την Εγλυκάδα. Το 112 ενεργοποιήθηκε και για τις περιοχές Αρόη και Παγώνα.

φωτιά τώραειδήσεις τώραειδήσειςφωτιάΚαραμανδάνειο νοσοκομείοΠάτρα