ΕΕΔΑ: Θετική η συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας
Newsroom«Θετική» και «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» χαρακτηρίζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τη συμφωνία Πολιτείας- Εκκλησίας, ωστόσο παρατηρεί ότι «η περιουσιακή και μισθοδοτική πτυχή δεν είναι παρά μόνο ένα μικρό και εν τέλει ήσσονος σημασίας μέρος του γενικότερου προβλήματος» και ζητεί συνολική επανεκτίμηση όλων των παραμέτρων του θέματος.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, η συμφωνία «αποτελεί αδιαμφισβήτητα θετική εξέλιξη κατά το μέρος που συνιστά μέτρο μερικού απεγκλωβισμού της μεγαλύτερης θρησκευτικής κοινότητας από την πολιτειακή εποπτεία».
Ωστόσο, τονίζει ότι ενώ η διαχείριση της μισθοδοσίας των κληρικών από την Εκκλησία «βαίνει προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού των σχέσεων Πολιτείας- Εκκλησίας», αυτό δεν ισχύει «με την ισόποση, με τη μισθοδοσία των κληρικών επιχορήγηση, προς την Εκκλησία και μάλιστα στη βάση ενός γενικού συμψηφισμού με την αξία της εκκλησιαστικής περιουσίας που παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο». Μια τέτοια ρύθμιση, προσθέτει, «ουσιωδώς παραβιάζει την θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους».
Υπενθυμίζει δε ότι «η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, θεωρητικά δεδομένη ήδη από το 1975, παραμένει απραγματοποίητη» και την ίδια ώρα «οι άλλες θρησκευτικές κοινότητες αντιμετωπίζουν ποικίλα διαδικαστικά εμπόδια για τη θεσμική τους κατοχύρωση και την ίδρυση χώρων λατρείας». Η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, καταλήγει η ανακοίνωση, θα μπορούσε «να αποδειχθεί κατάλληλη ευκαιρία για συνολική επανεκτίμηση όλων των παραμέτρων του θέματος».
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων