Ελλάδα|10.07.2024 11:18

Φωτιά στις Αχαρνές: Το χρονικό του πύρινου εφιάλτη και οι τρομακτικές εικόνες - Όσα έγιναν

Κώστας Ασημακόπουλος

Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με την Πυροσβεστική να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης (9/7) στις ΑχαρνέςΕγκαταστάσεις επιχειρήσεων έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, ωστόσο η τελική αποτίμηση θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η κατάσβεση.

Νύχτα «κόλασης»

Οι κάτοικοι των Αχαρνών και οι πυροσβέστες έζησαν νύχτα κόλαση λόγω της φωτιάς η οποία εξαιτίας των ισχυρών ανέμων πήρε σοβαρές διαστάσεις καίγοντας εγκαταστάσεις εργοστασίων.

Η φωτιά έκαψε δύο εργοστάσια, ένα με ξύλα και ένα με πλαστικά, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε και τρίτο εργοστάσιο, χαρτοποιίας. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο το ethnos.gr και κατέγραψε καρά-καρέ τις προσπάθειες των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και να μην επεκταθεί στην περιοχή αλλά και σε γειτονικές επιχειρήσεις.

Ο δυνατός άνεμος και η αιθαλομίχλη που «έπνιξε» την Αττική

Τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής δυσχέραιναν οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στο σημείο. Παράλληλα, από την καύσιμη ύλη που καίγονταν από τα εργοστάσια δημιουργήθηκε αιθαλομίχλη η οποία σκέπασε γρήγορα το λεκανοπέδιο Αττικής. Αργά τη νύχτα ένας μεγάλος τοξικός καπνός, έντονος και πυκνός, δημιούργησε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο των έργων των Αρχών.

Οι πυροσβέστες έδιναν ωστόσο «μάχη» και με τις αναζωπυρώσεις στην προσπάθεια τους να σώσουν τα εργοστάσια που καίγονταν. Μάλιστα επιστρατευτήκαν και εκτοξευτήρες νερού προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια της κατάσβεσης. Όσο περνούσαν οι ώρες όμως τα δυο εργοστάσια είχαν παραδοθεί στις φλόγες ενώ υπήρχε και ο κίνδυνος κατάρρευσης.

Πολλά ακαθάριστα οικόπεδα

Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έγινε πολύς λόγος για τα ακαθάριστα οικόπεδα.  Φέτος μάλιστα, εγκαινιάστηκε και πλατφόρμα για τη δήλωση των οικοπέδων που έχουν καθαριστεί από τους ιδιοκτήτες. Ήδη, πήρε νέα παράταση μέχρι τις 15 Ιουλίου η προθεσμία για τους πολίτες να υποβάλουν δήλωση για τα ακαθάριστα οικόπεδα και να αποφύγουν πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ, μέσω της πλατφόρμας akatharista.apps.gov.gr.


Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει μεγάλο και στη φωτιά στις Αχαρνές υπήρχαν πολλά ακαθάριστα οικόπεδα και κάποια γύρω από επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά. Δυστυχώς όμως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως τα ακαθάριστα οικόπεδα αποτελούν ένα μεγάλο αγκάθι και μια «βόμβα» για την έναρξη πυρκαγιών, όπου σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους, μπορούν να πάρουν απρόβλεπτη εξέλιξη.

 Πώς ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ανακριτικό τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος, η χθεσινή πυρκαγιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από υπαίθριο χώρο πλησίον εγκαταλελειμμένου εργοστασίου και επεκτάθηκε στο ρέμα που ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση.

Επίσης, εστάλησαν τουλάχιστον δύο SMS από το 112 προς τους κατοίκους για τους πυκνούς καπνούς. Ωστόσο λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα, η φωτιά περιορίστηκε σημαντικά και δεν υπήρχε μέτωπο παρά μόνο ενεργές εστίες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή των Αχαρνών, παραμένει σε ισχύ η εκτροπή των οχημάτων στην οδό Τατοΐου, από το ύψος της οδού Δεκελείας ως το ύψος της λεωφόρου Καραμανλή.

Στα υπόλοιπα σημεία διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία.

πυροσβεστικήειδήσειςεπιχειρήσειςφωτιάΑχαρνέςειδήσεις τώρα