Ελλάδα|10.07.2024 12:26

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Τα ελαφρυντικά μείωσαν τις ποινές του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη

Newsroom

Η ομόφωνη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών για την αναγνώριση ελαφρυντικών στους δύο καταδικασθέντες για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου μείωσε τις ποινές που αρχικά είχαν ανακοινωθεί.

Πρωτόδικα, το δικαστήριο είχε επιβάλει στους δυο κατηγορούμενους κάθειρξη 10 ετών ωστόσο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη. Στον κοσμηματοπώλη αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς θύματος.

Το Εφετείο επέβαλε ποινή κάθειρξης πέντε ετών στον κοσμηματοπώλη και έξι ετών στον μεσίτη, κρίνοντας τους νωρίτερα ένοχους για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, το Σεπτέμβριο του 2018. Οι τρεις τακτικοί δικαστες αποφάσισαν τη φυλάκιση του μεσίτη, ενώ κατ’ οικον έκτιση της ποινής θα κάνει ο κοσμηματοπώλης.

Εισαγγελέας: «Να μην αναγνωριστεί ελαφρυντικό»

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της Έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου (ΜΟΕ), Στέλιος Κωσταρέλος ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορούμενους για τα θανατηφόρα χτυπήματα στον Ζακ Κωστόπουλο.

Ο κ. Κωσταρέλος εισηγήθηκε στο ΜΟΕ να μην δεχθεί ελαφρυντικά για τους δύο επιχειρηματίες οι οποίοι νωρίτερα ζήτησαν από το δικαστήριο να τους αναγνωρίσει σύννομο βίο, ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Όπως ανέφερε ο Εισαγγελέας, ο 33χρονος δέχθηκε σφοδρά χτυπήματα «με μανία» από τον κοσμηματοπώλη ο οποίος αν και θα μπορούσε να τον εγκλωβίσει μέσα στο κατάστημα του , επέλεξε να τον εγκλωβίσει ανάμεσα στα σπασμένα γυαλιά ενώ το θύμα προσπαθούσε να βγεί από το κοσμηματοπωλείο. Κατά τον κ. Κωσταρέλο «η φθορά (στο κατάστημα) δεν δικαιολογεί την πράξη και τα χτυπήματα που δέχθηκε το θύμα».

Ο εισαγγελέας αναφερόμενος στον έτερο κατηγορούμενο, τον 64χρονο μεσίτη ο οποίος ισχυρίζεται ότι χτύπησε τον Κωστόπουλο «ενστικτωδώς» και έχοντας «αλτρουιστικά κίνητρα» με στόχο να βοηθήσει στη σύλληψη του, είπε ότι οι ισχυρισμοί του δεν ευσταθούν . Συμπλήρωσε επίσης πως «δεν υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά σε βάρος του από το θύμα».

Η εισήγηση του κ. Κωσταρέλου προκάλεσε επευφημίες και χειροκροτήματα  πολλών από όσους παρακολουθούν την δίκη.

κατηγορούμενοιδίκηΖακ ΚωστόπουλοςποινέςΕφετείοειδήσειςειδήσεις τώρα