Λειψυδρία: Το... «μαρτύριο της σταγόνας» στις Κυκλάδες - «Η Παναγία να βάλει το χέρι της τον 15Αύγουστο»
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΤεράστιες προσπάθειες καταβάλλονται από όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να μη μείνουν χωρίς νερό, πάνω στο πικ της τουριστικής περιόδου, κοσμοπολίτικα νησιά μας. Η παρατεταμένη ανομβρία αλλά και η αλόγιστη χρήση νερού από ντόπιους, παραθεριστές και τουρίστες έχουν μειώσει σημαντικά τα υδάτινα αποθέματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος νησιά να βρεθούν αντιμέτωπα με το… «μαρτύριο της σταγόνας».
Μιλώντας στο ethnos.gr δήμαρχοι νησιών των Κυκλάδων, εκφράζουν τη σιγουριά ότι μπορεί να μην στερέψουν τελείως οι βρύσες σπιτιών και επιχειρήσεων, με εξαίρεση μετά από κάποια βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης, ωστόσο, θεωρούν ως πολύ πιθανό από εδώ και στο εξής να είναι χαμηλή ή ακόμα και πολύ χαμηλή η πίεση του νερού, ιδίως σε ώρες αιχμής.
Κατά τους δημάρχους, μία πολύ βασική αιτία που φτάσαμε εδώ, είναι το γεγονός ότι έχει πάρα πολύ καιρό να ρίξει ικανοποιητική ποσότητα βροχής. Ωστόσο, η κατάσταση εντείνεται από την αδιαφορία των πολιτών (ντόπιων και επισκεπτών), οι οποίοι, αν και γνωρίζουν το πρόβλημα, συνεχίζουν να πλένουν τα αυτοκίνητά τους και τις αυλές τους και να ποτίζουν ασύστολα κήπους και χώρους πρασίνου στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.
Δήμαρχος Σίφνου: Χτυπήσαμε καμπανάκι κινδύνου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί της Σίφνου εξαιτίας της λειψυδρίας, με την δήμαρχο, Μαρία Ναδάλη, να αναφέρει στο ethnos.gr ότι ζήτησε να γίνει κάτι τέτοιο περισσότερο για προληπτικούς λόγους αλλά και για συνετισμό όλων στη χρήση του νερού, αφού σε διαφορετική περίπτωση το πρόβλημα θα είναι τεράστιο.
Η ίδια δηλώνει κατηγορηματικά ότι το νησί δεν πρόκειται να μείνει χωρίς νερό κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, ωστόσο, θεωρεί ως πιθανό το ενδεχόμενο να τρέχει με χαμηλές πιέσεις από τις βρύσες.
«Δεν κινδυνεύει το νησί μας να μείνει τελείως χωρίς νερό το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο, ενδεχομένως να υπάρχουν χαμηλές πιέσεις. Διαπιστώσαμε το προηγούμενο διάστημα ότι είχαμε πολύ χαμηλότερα αποθέματα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παράλληλα, τον Ιούνιο σημειώθηκε και μία βλάβη κατά τη διάρκεια αντικατάστασης αγωγών του δικτύου ύδρευσης, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς νερό 2-3 οικισμοί. Αυτά μας οδήγησαν στη σκέψη ότι πρέπει να χτυπήσουμε καμπανάκι του κινδύνου. Καταθέσαμε το αίτημα έκτακτης ανάγκης, για να προλάβουμε τα χειρότερα. Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί με το νερό. Δυστυχώς, καταγράφουμε αλόγιστη χρήση. Δεν έχουμε νερό αλλά ποτίζουμε κήπους και πλένουμε αυλές και αυτοκίνητα. Θα μπλέξουμε πολύ, αν τα συνεχίσουμε αυτά», λέει στο ethnos.gr η κ. Ναδάλη.
Η ίδια σημειώνει ακόμα ότι κινείται σε απολύτως λανθασμένη κατεύθυνση η αίσθηση πολλών ότι, επειδή γίνονται αφαλατώσεις, υπάρχει επάρκεια νερού. Μάλιστα, όπως λέει, κάποιοι απαιτούν να έχουν πάντοτε άφθονο νερό.
Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι έως και πενταπλασιάζεται ο πληθυσμός του νησιού της Σίφνου. Από περίπου 3.000 το χειμώνα, φτάνει κατά μέσο όρο τις 12.000 – 15.000 το καλοκαίρι.
Δήμαρχος Τήνου: Το 15αύγουστο να βάλει η Παναγία το χέρι της
Έντονα προβληματική, εξαιτίας της έλλειψης νερού, είναι η κατάσταση και στο νησί της Τήνου, όπου τα πολύ δύσκολα έπονται, μια και κάθε χρόνο το 15αύγουστο βουλιάζει από επισκέπτες, λόγω του εορτασμού της Παναγίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, αναφορικά με το νερό εκείνη την περίοδο, «η Παναγία να βάλει το χέρι της».
Κατά τον κ. Κροντηρά, το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας στο νησί εντοπίζεται στους οικισμούς της ενδοχώρας. Η Χώρα της Τήνου βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, λόγω των αφαλατώσεων που εκτελούνται.
«Όπως σε όλα τα νησιά έτσι και σε εμάς είναι δύσκολη η κατάσταση. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην ενδοχώρα, όπου η προμήθεια νερού στηρίζεται κυρίως σε πηγές και γεωτρήσεις. Στην πόλη της Τήνου αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με αφαλατώσεις και είναι καλύτερη η κατάσταση, αν και το δίκτυο ύδρευσης είναι πολύ παλιό. Γενικώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με εξοικονόμηση νερού και με μεταφορά του από οικισμό σε οικισμό. Δε θα φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε νερό, εκτός κι αν προκύψει κάποια βλάβη. Χαμηλή πίεση νερού μπορεί να βλέπουμε στις βρύσες, ιδιαίτερα στους οικισμούς και όχι στην πόλη», λέει ο κ. Κροντηράς.
Κατά τον δήμαρχο Τήνου, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ενοικίασης δύο αφαλατώσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα της έλλειψης νερού για φέτος. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 15 μέρες.
- Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
- Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
- Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
- Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της