Ελλάδα|14.07.2024 23:00

Γ. Κιουμής για μετάλλαξη flirt του κορονοϊού: Χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι πανικός από την αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε έξαρση βρίσκεται η μετάλλαξη flirt του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων και των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε σε σημείο που να δημιουργούνται προϋποθέσεις, ώστε να επικρατεί πανικός στην κοινότητα.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής, σημειώνοντας ότι η όποια ανησυχία έγκειται στο ότι θα πρέπει να υπάρξει μία επαγρύπνηση κυρίως από τις ευάλωτες ομάδες και τα άτομα που πάσχουν από συννοσηρότητες, τα οποία θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο και να αποφεύγουν σε αυτό το διάστημα τον έντονο συγχρωτισμό.

Κατά τον κ. Κιουμή, τα κρούσματα που καταγράφονται αυτό το διάστημα αποτελούν μόλις ένα υποπολλαπλάσιο των ατόμων που νοσούν από κορονοϊό, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα και περνάει το διάστημα της νόσησης χωρίς καν να το καταλάβει.

«Είναι λογικό να καταγράφεται κάποια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων, αφού αυτήν την περίοδο υπάρχει μία έξαρση της νόσου. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε σε βαθμό που θα πρέπει να υπάρξει ο οποιοσδήποτε πανικός. Σε κάθε περίοδο έξαρσης θα καταγράφονται περισσότερα κρούσματα και θάνατοι. Άλλωστε, το έχουμε κατά κόρον πει ότι ο κορονοϊός έχει έρθει για να μείνει και θα μεταλλάσσεται συνεχώς, για να μπορέσει να επιβιώσει», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.

«Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες»

Κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν τα άτομα προχωρημένης ηλικίας και όσοι πάσχουν από συννοσηρότητες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο κορονοϊός δεν οδηγεί από μόνος του στο θάνατο αλλά δίνει την τελική ώθηση προς το θάνατο σε άτομα που έχουν σοβαρά θέματα υγείας.

«Η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχει κάποια στοιχεία, που να μας κάνουν να ανησυχούμε περισσότερο από την προηγούμενη μετάλλαξη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργούνται συνθήκες πανικού. Το μόνο που πρέπει να υπάρξει, είναι επαγρύπνηση και μεγαλύτερη προσοχή από τις ευπαθείς ομάδες. Είναι βασικό αυτές οι ομάδες να έχουν το νου τους και όταν πρέπει, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Να μην συγχρωτίζονται πολύ και να τεθούν σε μία σχετική απομόνωση, αν γνωρίζουν ότι κάποιος από το περιβάλλον τους παρουσιάζει συμπτώματα», τονίζει ο κ. Κιουμής.

Η έλλειψη εμβολιασμών οδηγεί σε περισσότερα συμπτώματα

Κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας, καταγράφονται περισσότερα κρούσματα πλέον και για έναν πολύ σημαντικό λόγο. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που εμβολιαζόμασταν και απολαμβάναμε προστασία απέναντι στον κορονοϊό. Αυτή η προστασία που μας έδιναν τα εμβόλια, πλέον δεν υφίσταται και γι’ αυτό παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ληφθούν περισσότερα μέτρα προστασίας εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων, ο κ. Κιουμής αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέσα στο καλοκαίρι. Σημειώνει, ωστόσο, ότι είναι αδύνατο να πούμε από τώρα, τι πρέπει να γίνει από τον Σεπτέμβριο.

«Επίσης, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, πότε θα αρχίσει να χάνει τη δύναμή της μία μετάλλαξη. Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τις κλιματικές συνθήκες και από άλλους σχετικούς παράγοντες αλλά και από το πότε θα έρθει μία νέα μετάλλαξη, για να την αντικαταστήσει. Θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τη… μαντική και να πάρουμε τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας, όταν χρειάζεται», σημειώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

κρούσματαΑΠΘΚορονοϊόςμετάλλαξηεμβόλια