Ελλάδα|12.07.2024 18:20

Γιγαντιαία απάτη στη Θεσσαλονίκη: Λειτουργούσε γυμναστήρια και κομμωτήρια μέσω «αχυρανθρώπων»

Newsroom

Απάτη ύψους 1,4 εκατ. ευρώ φέρεται να προκάλεσε στο ελληνικό Δημόσιο ένας 40χρονος που κατηγορείται ότι ίδρυσε επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη - κυρίως γυμναστηρίων και κομμωτηρίων - χρησιμοποιώντας στοιχεία προσώπων που λειτουργούσαν ως «αχυράνθρωποι», αποφεύγοντας κατά αυτόν τον τρόπο την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Ζημιά ύψους 1,4 εκατ. ευρώ

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο 40χρονος «υποκίνησε ή/και παραπλάνησε ή/και συνεργάστηκε με φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως ιδιοκτήτες ή διαχειριστές δέκα επιχειρήσεων και ως υποκρυπτόμενο πρόσωπο, το οποίο άσκησε τη σχετική δραστηριότητα αυτών, απέφυγε βεβαιωμένους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και μέτρα που έχει επιβάλει το ελληνικό Δημόσιο κατά των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 1.401.185,28 ευρώ»,

Προηγήθηκε ανώνυμη καταγγελία για τη διερεύνηση της οποίας πραγματοποιήθηκαν επιτόπιοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις και έρευνες μέσω πληροφοριακών συστημάτων- εφαρμογών, αλληλογραφία με αρμόδιες φορολογικές Αρχές και φορείς είσπραξης βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών αλλά και άλλες ανακριτικές πράξεις.

Σε βάρος του 40χρονου σχηματίστηκε δικογραφία η οποία υπεβλήθη στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., ΕΛ.ΚΕ., Περιφερειακή Διεύθυνση Κ.Ε.Α.Ο.) για τις δικές τους ενέργειες και την επιβολή των ανάλογων διοικητικών κυρώσεων.

Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

κομμωτήριοΘεσσαλονίκηγυμναστήριαειδήσεις τώρααπάτη