Ελλάδα|16.07.2024 19:00

«Θα καταστρέψει περιοχές πολύ σημαντικής βιοποικιλότητας»: Οργανώσεις καταγγέλλουν περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή των Πρεσπών

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Υψίπεδο Σφήκας (gallery)
Υψίπεδο Σφήκας (gallery)
Υψίπεδο Σφήκας (gallery)
Υψίπεδο Σφήκας (gallery)
Υψίπεδο Σφήκας (gallery)

Ως έργο φαραωνικού τύπου, το οποίο θα καταστρέψει περιοχές πολύ σημαντικής βιοποικιλότητας στη Δυτική Μακεδονία, χαρακτηρίζουν την ιδιωτική επένδυση δημιουργίας τριών αιολικών πάρκων, με 24 ανεμογεννήτριες και συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ, έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις (Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ και MedINA).

Οι περιοχές που σχεδιάζονται τα τρία αιολικά πάρκα είναι η Σφήκα του όρους Τρικλαρίου, η οποία έχει χαρακτηριστεί και ως Natura καθώς και μία έκταση στο γειτονικό όρος Μελιμάδο, στην περιοχή της Κρυσταλλοπηγής. Να σημειωθεί ότι και οι δύο περιοχές γειτνιάζουν με το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και όπως υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, από την κατασκευή των αιολικών πάρκων θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και στο συγκεκριμένο εθνικό δρυμό.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προχωρήσει ήδη από το τέλος Απριλίου στην κατάθεση αγωγής, προκειμένου να μην προχωρήσει το έργο και όπως σημειώνουν εκπρόσωποί τους στο ethnos.gr, είναι αποφασισμένες να ακολουθήσουν όλα τα νομικά μέσα και να φτάσουν μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εγκρίθηκε η περιβαλλοντική άδεια

Ειδικότερα και όπως αναφέρει στο ethnos.gr η συντονίστρια Δράσεων Πολιτικής της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Βιβή Ρουμελιώτου, η περιβαλλοντική άδεια κατασκευής του έργου εκδόθηκε την τελευταία μέρα του περασμένου Φεβρουαρίου. Όμως, η έκδοσή της, όπως λέει η κ. Ρουμελιώτου, αποτέλεσε την εξής οξύμωρη και σε σημαντικό βαθμό προκλητική ενέργεια. Οι ίδιοι άνθρωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ενέκριναν την έκδοση της άδειας, είχαν παλαιότερα αποφανθεί ότι η περιοχή της Σφήκας πρέπει να ενταχθεί στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών…(!)

«Πρόκειται για έργο φαραωνικό, βιομηχανικού τύπου, αφού θα κατασκευαστούν τρία αιολικά πάρκα. Σχεδιάζεται να τοποθετηθούν 24 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ. Τα δύο αιολικά πάρκα σχεδιάζονται για το Μελιμάδο και το ένα για τη Σφήκα, στο όρος Τρικλάριο. Και οι δύο περιοχές έχουν πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα αλλά ιδίως η Σφήκα έχει συμπεριληφθεί στις Natura. Πρόκειται για ένα υψίπεδο που τροφοδοτεί με νερό τη Μικρή Πρέσπα και διαθέτει ασβεστόλιθους που δεν αντέχουν σε κάποια αναταραχή. Ωστόσο, αυτά  φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρουν κανέναν και μάλιστα σχεδιάζεται να κατασκευαστούν πύργοι ύψους 180 μέτρων. Δεν πρόκειται για ήπιο και μικρής κλίμακας έργο αλλά για φαραωνικό, επιπέδου βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Δυστυχώς, με βάση τις περιβαλλοντικές μελέτες οι ανεμογεννήτριες θα φαίνονται καθαρά από το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Αυτό σημαίνει ότι θα το σημαδέψουν», αναφέρει η κ. Ρουμελιώτου.

Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Δυτική Μακεδονία

Κατά την ίδια, το συγκεκριμένο έργο είναι από τα πολλά αντίστοιχα που τα τελευταία δύο χρόνια σχεδιάζονται και προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή του πάρκου των Πρεσπών. Μάλιστα, η ίδια σημειώνει χαρακτηριστικά ότι συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στη Δυτική Μακεδονία, μία περιοχή πολύ σημαντική για τη διαβίωση μεγάλων σαρκοφάγων αλλά και μεγάλων πτηνών, αφού σχεδόν για κάθε κορυφογραμμή της έχουν κατατεθεί αιτήσεις από ιδιώτες για τη δημιουργία αιολικών πάρκων και άλλων αντίστοιχων έργων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Ρουμελιώτου, «η Δυτική Μακεδονία σήμερα αποτελεί ένα Ελ Ντοράντο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για παράδειγμα, ο ίδιος ιδιώτης επενδυτής σχεδιάζει την κατασκευή ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου σε μία άλλη ορεινή περιοχή».

ανεμογεννήτριεςΠρέσπεςΑρκτούροςΚαλλιστώαγωγήαιολικό πάρκο