Ελλάδα|15.07.2024 16:09

Γιάννος Παπαντωνίου: Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του για την υπόθεση με τις φρεγάτες

Newsroom

Καταπέλτης ήταν ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου, ζητώντας την ενοχή του για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματίες δραστηριότητες για την υπόθεση εκσυγχρονισμού 6 φρεγατών των ναυτικού την περίοδο υπουργίας στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Με την πρόταση του ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου και του Ανδρέα Μπάρδη για το ίδιο αδίκημα.

Τι υποστήριξε

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του ξεκαθάρισε πως η δωροδοκία δεν γίνεται ποτέ μέσω τραπεζικού συστήματος, σημειώνοντας πως θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς κάτι τέτοιο. «Αυτά τα πράγματα γίνονται αλλιώς» είπε και συμπλήρωσε ότι τα ποσά που φαίνεται πως μετακινήθηκαν μέσω λογαριασμών από Μπάρδη και Μπεκατώρο είναι λογικό να μη ταυτίζονται.

«Επειδή δηλαδή δε σήκωσε ολόκληρο το επίμαχο ποσό σημαίνει κάτι; Δεν έχει αυτό καμία σχέση! Ο Μπάρδης λάμβανε χρηματικά ποσά μετρητά από τους Παπαντωνίου και Κουράκου και τα έβαζε στη Eurobank και μετά έφταναν στην Ελβετία. Έπρεπε αυτά λεφτά να αποκτήσουν νομιμοφάνεια. Έγινε λοιπόν μια επένδυση σε ομόλογο, που έχει το ρόλο ξεπλύματος. Από που έχεις το χρήμα; Από το ομόλογο».

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε «δυσνόητο αφήγημα» τους ισχυρισμούς του Γιάννου Παπαντωνίου για το πως έφτασαν τα χρήματα στην κατοχή του. «Υποστήριξε πως είχε μια θεία στο Νίγηρα που είχε χρήματα και του έδινε, αλλά δεν έφταναν αυτά τα χρήματα για να συμπληρωθεί το ποσό, εμένε ένα ποσό 700.000 ευρώ το οποίο είπε πως ήταν από την πρώην γυναίκα του την οποία είχε διευκολύνει και του το επέστρεψε από το 1993-1997 που απεβίωσε. Το σύνολο το χρημάτων όπως δικαιολογούνται από τον κατηγορούμενο, είναι υπερδεκαετίας…Δεν μπορεί να υποστηριχθεί με λογική ακολουθία ο ισχυρισμός ότι είχε κρατήσει μετρητά 2,5 εκ ευρώ σε διάστημα 15 χρόνων και σκέφτηκε εκείνη την περίοδο όταν υπογράφηκε η σύμβαση, θυμήθηκα να τα πάει στην Ελβετία τα χρήματα γιατί ήθελα να τα εξασφαλίσω».

Όπως είπε, «δεν είχε κρατήσει ο κατηγορούμενος στο σεντούκι του ή στο στρώμα τόσα εκατομμύρια. Αλλά ακόμη κι έτσι να ήταν, γιατί δεν πήγε μόνος του τα χρήματα; Γιατί να μην άνοιγε ένα λογαριασμό; Ερχόταν η θεία με τα πακέτα;» είπε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Αναφερόμενος στον ισχυρισμό του κατηγορουμένου ότι μέρος του ποσού προήλθε από επιστροφή χρημάτων που του έκανε η πρώην σύζυγος του (έχει αποβιώσει), σχολίασε ότι «ο κατηγορούμενος είχε τις χείριστες σχέσεις με την πρώην σύζυγο του! Δεν είναι τα πράγματα όπως παρουσιάζονται…»

ειδήσεις τώραΓιάννος Παπαντωνίουεισαγγελέας