Πολιτική|16.07.2024 06:15

Φρέντι Μπελέρης: Αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής - «Πονοκέφαλος» για την Αλβανία η ασυλία του

Newsroom

Στην πανηγυρική εναρκτήρια Σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (16/7) θα βρεθεί ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φρέντι  Μπελέρης, μετά την πενθήμερη άδεια που του έδωσαν οι αλβανικές αρχές.

Το απόγευμα της Δευτέρας (15/7) προσγειώθηκε στη Φρανκφούρτη το αεροπλάνο που μετέφερε τον εκλεγμένο ευρωβουλευτή και από εκεί οδικώς θα συνεχίσει το ταξίδι του προκειμένου να μεταβεί στο Στρασβούργο.

Ο Φρέντι Μπελέρης αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και θα συμμετάσχει στις κρίσιμές ψηφοφορίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υπάρχουν αυτή την εβδομάδα για την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μπορεί να μείνει νόμιμα οπουδήποτε στην Ε.Ε.

Ο Φρέντι Μπελέρης έχει λάβει προσωρινή άδεια από τις αλβανικές Αρχές και πρέπει να επιστρέψει στις 20 Ιουλίου. Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η Μαίρη Αρώνη στο κεντρικό δελτίο του OPEN, πως εάν το επιθυμεί μπορεί ως Έλληνας ευρωβουλευτής, νόμιμα, να παραμείνει σε οπιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ασπίδα» η ασυλία του για την ποινή φυλάκισης

Σε περίπτωση που επιλέξει να μείνει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν γνωρίζουμε τι συνέπειες θα έχει για τις δικαστικές εκκρεμότητες που αφήνει πίσω του στην Αλβανία. Σε περίπτωση που θεωρηθεί πως δεν έχει εκτίσει την ποινή του υπάρχει πιθανότητα να εκδώσουν οι αλβανικές Αρχές ένταλμα σύλληψης. Ωστόσο έχει επίσημα την ασυλία του ευρωβουλευτή και μπορεί να κάνει χρήση αυτής με όποιον τρόπο επιθυμεί ο ίδιος.

 Συνάντηση Μητσοτάκη με Μπελέρη

Σε ιδιαίτερο θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ευρωβουλευτή, Φρέντι Μπελέρη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι της Δευτέρας (15/7).

Η συνάντηση μεταξύ των δυο κράτησε περίπου 40 λεπτά. Οι δυο άνδρες φωτογραφήθηκαν μπροστά από τη σημαία της Ευρωπαϊκή Ένωσης, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι ο δρόμος της Αλβανία για την ΕΕ περνάει μέσα από τον σεβασμό των αξιών της ΕΕ.

Ο διάλογος μεταξύ των δυο ανδρών

«Έχω πολλούς λόγους, αγαπητέ μου Φρέντι, να χαίρομαι που σε υποδέχομαι σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρώτον, να σε συγχαρώ για την εκλογή σου ως Έλληνα ευρωβουλευτή πια, στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, με τη Νέα Δημοκρατία. Είμαι σίγουρος ότι θα επιτελέσεις στο ακέραιο τα καθήκοντά σου.

Εγώ να σου πω πόσο χαίρομαι που αυτή η μεγάλη περιπέτεια φαίνεται να πλησιάζει προς το τέλος της. Έγινε το αυτονόητο, πήρες την άδεια προκειμένου να μπορέσεις να ασκήσεις τα καθήκοντά σου και να ορκιστείς. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα είσαι και οριστικά εκτός φυλακής, να κλείσει πια αυτό το επώδυνο κεφάλαιο για όλους μας, για να προχωρήσουμε, να κοιτάξουμε μπροστά» είπε αρχικά ο Μητσοτάκης.

«Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω και από κοντά που όλο αυτόν τον καιρό με στηρίξατε. Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη που μου δώσατε βάζοντάς με στο ευρωψηφοδέλτιο. Θεωρώ ότι δεν είναι αυτονόητο για τη χώρα όπου ζούμε το κράτος δικαίου, το δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Θέλω να βοηθήσω σε αυτά. Να βοηθήσω και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα να σταθεί στις πατρογονικές εστίες, αλλά και το κράτος αυτό να πλησιάσει και να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας» είπε με την σειρά του ο Μπελέρης.

Με τον πρωθυπουργό να προσθέτει «αυτό θέλουμε κι εμείς και να ξέρεις -εξάλλου, νομίζω το έχω αποδείξει έμπρακτα αυτό- ότι στέκομαι δίπλα στον λαό της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Έχουμε κάθε λόγο και εμείς να θέλουμε μία Αλβανία η οποία κάνει πρόοδο στα ζητήματα αυτά, η οποία έρχεται πιο κοντά στην Ευρώπη, τηρώντας όμως απαρέγκλιτα τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις. Αυτός νομίζω ότι είναι ένας κοινός στόχος για τον οποίο όλοι θέλουμε να εργαστούμε».

«Συγκινημένος που ξαναγκαλιάζω τους δικούς μου ανθρώπους»

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, όπως αποδείχτηκε στην Αλβανία, δεν είναι αυτονόητο.«Δεν το υποστηρίζω εγώ ότι είμαι αθώος, το λένε πλέον και οι Αλβανοί», είπε στις δηλώσεις του εμφανώς συγκινημένος, από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο Φρέντι Μπελέρης.

«Είμαι χαρούμενος και συγκινημένος που ξαναγκαλιάζω τους δικούς μου ανθρώπους. Είμαι περήφανος που πάω να αναλάβω τα καθήκοντά μου ως ευρωβουλευτής να πάω να παλέψω να υπερασπιστώ τα δικαιώματα της πατρίδας μας. Να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη για την επιλογή του απέδειξε ότι είναι ο ηγέτης όλου του ελληνισμού και προστατεύει όλους τους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους στενούς μου συνεργάτες, όλους όσους με στήριξαν, τα ΜΜΕ που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δίπλα μου σε αυτή την άδικη σκευωρία. Η περιπέτειά μου φτάνει προς το τέλος της, αλλά ο αγώνας για ελευθερία, κράτος δικαίου συνεχίζεται. Και οι ίδιοι οι Αλβανοί λένε πια ότι είμαι αθώος δεν το υποστηρίζω μόνο εγώ», είπε συγκεκριμένα στις πρώτες του δηλώσεις από την Ελλάδα ο Φρέντι Μπελέρης.

«Στους Χειμαρριώτες να πω ότι δεν είναι μόνοι τους, έχουν τη μητέρα Ελλάδα να τους προστατεύει, αργά ή γρήγορα θα δικαιωθούν», είπε για τους Έλληνες της Αλβανίας.

Μπελέρης: «Είμαι συγκινημένος θα τα πούμε στην Αθήνα»

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη όλους αυτούς τους μήνες, είμαι συγκινημένος, χαρούμενος, τα υπόλοιπα θα τα πούμε Αθήνα. Ευχαριστώ για όλα» είπε Φρέντι Μπελέρης αφήνοντας σήμερα τις φυλακές του Φίερι το πρωί.

Τελικός προορισμός το Στρασβούργο 

Τελικός προορισμός του μετά την Αθήνα θα είναι το Στρασβούργο για να παραστεί στην εναρκτήρια σύνοδο της Ευρωβουλής όπου και θα ορκιστεί και θα μετάσχει στις πρώτες επίσημες αποφάσεις και διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Φυλακών ενέκρινε το αίτημα του μετά από διαδοχικές συνεδριάσεις. Από την πλευρά της, η Γενική Διεύθυνση Φυλακών της Αλβανίας ανέφερε πως ο Μπελέρης δικαιούται άδεια εφόσον βάση της αλβανικής νομοθεσίας έχει εκτίσει τα πέντε έκτα της ποινής και έχει δείξει καλή συμπεριφορά στο σωφρονιστήριο.

Τα αλβανικά ΜΜΕ μιλούν ότι η χορήγηση άδειας προς το Μπελέρη οφείλεται στην υποχώρηση Ράμα στις πιέσεις της Αθήνας με πρόσφατες εκείνες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ.

Φρέντυ Μπελέρηςευρωβουλευτέςειδήσεις τώραΑλβανίαΣτρασβούργοειδήσειςΕυρωβουλή