Ελλάδα|16.07.2024 12:00

Θεσσαλονίκη: 92χρονη γιατρός άφησε την περιουσία της σε ψευτομοναχό

Newsroom

Στα χέρια οικιακών βοηθών καταλήγουν διαμερίσματα φιλέτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, των οποίων οι ιδιοκτήτες τους είναι υπερήλικες και είτε «πείθονται» είτε εξαναγκάζονται να κάνουν διαθήκηαφήνοντας στους υπηρέτες το σύνολο της περιουσίας τους.

Πείστηκε από τον ψευτομοναχό και του έγραψε όλη την περιουσία της

Σύμφωνα με το thestival.gr, οι υποθέσεις είναι πάρα πολλές και όλες έχουν το ίδιο μοτίβο. Υπερήλικες και υπερήλικοι, που δεν έχουν συζύγους και παιδιά και διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία κυρίως στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρίσκουν οικιακούς βοηθούς και υπηρέτες –κυρίως Αλβανούς και Ουκρανούς–, στους οποίους αφήνουν αιφνιδιαστικά όλη τους την περιουσία, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους συγγενείς τους.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση 92χρονης γιατρού που κατείχε ένα μεγάλο πολυτελές διαμέρισμα στην οδό Μητροπόλεωςιατρείο στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης κ.α., η οποία πείστηκε από έναν ψευτομοναχό και του έγραψε όλη την ακίνητη περιουσία της εν μια νυκτί.

Η συγκεκριμένη κυρία, παρότι ήταν υπέρ του δέοντος μορφωμένη, προφανώς διάγοντας έναν μοναχικό βίο καθώς δεν είχε παιδιά και σύζυγο, πιάστηκε εύκολα στα «δίχτυα» του ψευτομοναχού που όπως φαίνεται την προσέγγισε στην εκκλησία που πήγαινε κι έτσι κατάφερε και κέρδισε την εμπιστοσύνη της. Μάλιστα, την έπεισε και έμεινε μαζί της, ενώ 92χρονη δεν αντιλήφθηκε ποτέ ότι δεν ήταν μοναχός αν και ήταν εύκολα αντιληπτό.  Έτσι η 92χρονη, λίγο πριν πεθάνει, άφησε διαθήκη, στην οποία έγραψε όλη της την περιουσία στον ψευτομοναχό.

Τα ανίψια της υπερήλικης γιατρού, όταν ανοίχτηκε η διαθήκη και αποκαλύφθηκαν τα νέα δεδομένα, αποφάσισαν να ψάξουν την υπόθεση καθώς γνώριζαν ότι η συγγενής τους νοητικά δεν ήταν στα καλύτερα της. Έτσι ανακάλυψαν ότι παρά του ότι ζούσε σε πολυτελές διαμέρισμα, η εικόνα του από άποψη καθαριότητας θύμιζε κυριολεκτικά μια βρώμικη αποθήκη, όπου παντού ήταν πεταμένα σκουπίδια.

Έτσι απευθύνθηκαν σε δικηγορικό γραφείο, το οποίο, όμως, πρωτόδικα έχασε την υπόθεση και στη συνέχεια ανέθεσαν την υπόθεση στο γραφείο της δικηγόρου και ειδικής γραφολόγου Χριστίνας Σωτηράκογλου, προκειμένου να εκδικαστεί η έφεση που κατατέθηκε κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Πέραν αυτής της υπόθεσης όμως, όπως επισημαίνει η κ. Σωτηράκογλου οι περιπτώσεις που οικιακοί βοηθοί καταφέρνουν και πείθουν ή και αναγκάζουν τους υπερήλικες «κρατώντας τους το χέρι και πιέζοντας το στο χαρτί να υπογράψουν τη διαθήκη», όπου τους γράφουν ακίνητα τους, είναι πάρα πολλές και μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η πλειονότητα αυτών αφορά διαμερίσματα και καταστήματα φιλέτα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι υποθέσεις φτάνουν η μία μετά την άλλη στις δικαστικές αίθουσες από τους συγγενείς των θανόντων, με κάποιους εξ αυτών να αφήνουν αιχμές κατά συμβολαιογράφων ότι είναι πολύ επιεικείς αποδεχόμενοι εύκολα τη νοητική κατάσταση των υπερηλίκων ,ενώ εκ των πραγμάτων μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό ότι δεν είναι η καλύτερη δυνατή κι ότι το θέμα χρίζει μεγαλύτερης έρευνας και ψυχιατρικής γνωμάτευσης, πριν αποδεχτούν να συντάξουν τη διαθήκη.

ακίνηταΘεσσαλονίκηηλικιωμένηγιατρός