Ελλάδα|17.07.2024 20:34

Καλπάζει η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια - Ενισχύεται ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας

Newsroom

Με 47 άτομα ενισχύει τον κλάδο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στα αυξημένα καθήκοντα που απορρέουν από την κατάρριψη του ενός ρεκόρ μετά το άλλο στην επιβατική κίνηση των ελληνικών αεροδρομίων.

Την Τετάρτη υπεγράφη από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα η Απόφαση Διορισμού 47 επιτυχόντων της Προκήρυξης του ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2023 διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων. Αναλυτικότερα, η εν λόγω Απόφαση αφορά στο διορισμό:

·         Είκοσι εννέα (29) ΠΕ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας,

·         Επτά (7) ΤΕ Ηλεκτρονικών (ATSEP),

·         Επτά (7) ΤΕ Πληροφοριών Πτήσεων (AFISO), 

·         Τριών (3) ΠΕ Μηχανικών (ένας Πολιτικός Μηχανικός, ένας Αγρονόμος/Τοπογράφος και ένας Ηλεκτρολόγος)

·         Μίας (1) ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία επισπεύσθηκε στο συντομότερο δυνατό βαθμό καθώς η ΥΠΑ, σε συνεργασία με τα Κέντρα Αεροπορικής Ιατρικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, είχε προβεί σε έγκαιρες ενέργειες για την εξασφάλιση διαθέσιμων ραντεβού, προκειμένου να εξεταστούν οι υποψήφιοι των κλάδων που απαιτούν Πιστοποιητικά Υγείας. Ταυτόχρονα, οι διοριστέοι είχαν ενημερωθεί γραπτώς και προφορικώς για την προσκόμιση δικαιολογητικών διορισμού, ενώ παράλληλα η ΥΠΑ είχε αποστείλει και αιτήματα σε λοιπούς φορείς (Πρωτοδικεία, Εισαγγελίες, Στρατολογικές Υπηρεσίες) για τη συλλογή των αυτεπαγγέλτως αναζητούμενων δικαιολογητικών.

Μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, θα αναρτηθεί η περίληψη στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και θα κοινοποιηθεί στους νέους, πλέον, υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας η Απόφαση και το ΦΕΚ διορισμού τους, καλώντας τους να προσέλθουν στην ΥΠΑ προκειμένου να ορκιστούν και να αναλάβουν υπηρεσία. 

Απογειώθηκε η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια

Στο μεταξύ «καλπάζει» η επιβατική κίνηση στους ελληνικούς αερολιμένες, οι οποίοι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 εμφάνισαν αύξηση στους διακινούμενους επιβάτες κατά 11,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, στα συνολικά 39 αεροδρόμια (24 ΥΠΑ, 14 FRAPORT GREECE, ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος») μέσω των οποίων εκτελούνται εμπορικές πτήσεις καταγράφηκε άνοδος κατά 11,4% σε σχέση με πέρυσι στην επιβατική κίνηση A’ εξαμήνου του έτους. Συγκεκριμένα  το σύνολο των επιβατών το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 έφτασε τα 30.594.981, έναντι 27.463.127 επιβατών το αντίστοιχο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2023.

Όσον αφορά τον αριθμό κινήσεων αεροσκαφών (αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών εσωτερικού και εξωτερικού) στο A’ εξάμηνο του 2024 για το σύνολο των 39 αεροδρομίων της χώρας, των οποίων τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας ασκεί κυρίως η ΥΠΑ, σημειώθηκε αύξηση σε ποσοστό 7,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2023. Ειδικότερα το A’ εξάμηνο του 2024 πραγματοποιήθηκαν 242.170 πτήσεις, έναντι 224.712 πτήσεων το A’ εξάμηνο του 2023.

Την ίδια στιγμή άνοδο κατά 6,3% παρουσίασε η διακίνηση επιβατών στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης της ΥΠΑ, σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2024. Ειδικότερα το σύνολο των διακινούμενων επιβατών (αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού και εσωτερικού) έφτασε φέτος το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου τους 4.032.909 επιβάτες, έναντι 3.792.575 επιβατών το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

ΥΠΑαεροδρόμιαεπιβατική κίνησηελεγκτές εναέριας κυκλοφορίαςειδήσεις τώρα