Ελλάδα|21.07.2024 06:51

Καθηγητής ΑΠΘ για πανώλη: Τεράστιος ο κίνδυνος για ισχυρό πλήγμα στην οικονομία - Οι τρόποι μετάδοσης

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η νόσος της πανώλης (που πλήττει τα αιγοπρόβατα αλλά δεν υπάρχει κανένας φόβος μετάδοσής της στον άνθρωπο) και σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της χώρας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της κτηνοτροφίας ολόκληρης της χώρας.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Κρήτας, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γειτονικές με τις πληττόμενες κτηνοτροφικές μονάδες.

Ο κ. Κρήτας σημειώνει ακόμα ότι η πανώλη μπορεί να μεταδοθεί με διάφορους τρόπους στα ζώα, ακόμα και με την ακούσια «μεσολάβηση» ανθρώπων και γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ιδίως από τους κτηνοτρόφους αλλά και από όσους έρχονται για οποιαδήποτε λόγο σε επαφή με μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων.

Τονίζει ακόμα ότι οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές περίμεναν εδώ και πολύ καιρό να έρθει η πανώλη και στη χώρα μας, από τη στιγμή που το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα εξαπλωμένο στη γειτονική Τουρκία. Γι’ αυτό και το αρμόδιο υπουργείο είχε ήδη προχωρήσει σε ενημέρωση των κτηνοτρόφων κυρίως του Έβρου.

Διάφοροι οι τρόποι μετάδοσης

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον Κρήτα, η πανώλη αποτελεί μία πολύ σοβαρή νόσος, η οποία προσβάλει κυρίως τα μικρά μηρυκαστικά (αιγοπρόβατα) και σε μεγαλύτερο βαθμό τις αιγές. Μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργεί στο αναπνευστικό και στο πεπτικό τους σύστημα.

Κατά τον ίδιο, η νόσος μεταδίδεται από την επαφή ενός μολυσμένου ζώου με κάποιο υγιές, ωστόσο, πολλές φορές φορέας μετάδοσης είναι τα ρούχα του ανθρώπου ή κάποια εργαλεία και υλικά που χρησιμοποιεί.

«Μπορεί ο άνθρωπος να πατήσει με τις μπότες του κόπρανα μολυσμένα και στη συνέχεια να πάει σε μία μονάδα εκτροφής και έτσι να μεταδώσει τη νόσο. Επίσης, μπορεί οι ρόδες του αυτοκινήτου να πατήσουν κόπρανα και έτσι να γίνει ο τρόπος μετάδοσης σε μία μονάδα με υγιή ζώα. Οποιοσδήποτε επισκέπτεται μία μονάδα εκτροφής για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να μεταδώσει με αυτούς τους τρόπους τη νόσο, ακόμα και ένας κούριερ. Μπορεί και ένα ποντίκι να μεταφέρει στο τρίχωμά του τη νόσο από μία μονάδα εκτροφής σε κάποια άλλη γειτονική. Γι’ αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από όλους μας και κυρίως από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους», σημειώνει ο κ. Κρήτας.

Θανατώνονται όλα τα ζώα

Ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ αναφέρει ακόμα ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί ένα ασθενές από πανώλη ζώο σε μία κτηνοτροφική μονάδα, θα πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα σε αυτήν. Μάλιστα, η θανάτωσή τους δε γίνεται σε σφαγείο, διότι αυτά επισκέπτονται διάφοροι και έτσι μπορεί να μεταφέρουν τη νόσο σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει από την πανώλη ο άνθρωπος, ακόμα και αν καταναλώσει κρέας ασθενούς ζώου. Να σημειωθεί ακόμα ότι από μόνος του ο ιός της πανώλης δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο περιβάλλον. Ιδίως τώρα που ο καιρός είναι πολύ ζεστός, δεν μπορεί να αντέξει περισσότερο από λίγες ώρες στο περιβάλλον. Όμως, μεγάλος είναι ο κίνδυνος να μεταδοθεί η νόσος από το ένα ζώο στο άλλο, όπως σε περιοχές που χρησιμοποιούνται ως κοινοί βοσκότοποι. Γι’ αυτό και κινδυνεύουν περισσότερο οι κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτές που εντοπίστηκε κάποιο άρρωστο ζώο. Απαιτείται η επιβολή αυστηρών μέτρων προστασίας σε απόσταση μέχρι τριών χιλιομέτρων από τη μονάδα που εντοπίστηκε το άρρωστο ζώο. Σε απόσταση μέχρι δέκα χιλιομέτρων τα μέτρα λίγο χαλαρώνουν αλλά πάλι είναι αυστηρά», τονίζει ο κ. Κρήτας.

Μεγάλος ο κίνδυνος για ισχυρό οικονομικό πλήγμα για την κτηνοτροφία

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κρούσματα πανώλης σε τρεις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής των Μετεώρων και σε μία της Ελασσόνας.

Ο καθηγητής Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που η νόσος πέρασε σε μονάδα της Ελασσόνας, ο κίνδυνος είναι πλέον μεγαλύτερος για την οικονομία, διότι η περιοχή έχει πολλές κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες παράγουν και μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

Βέβαια, τραγική θα είναι η κατάσταση, σε περίπτωση που η νόσος επεκταθεί και σε κτηνοτροφικές μονάδες άλλων περιοχών της χώρας, γεγονός που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

ζώαπανώληΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκηςνόσοςκτηνοτροφίαμετάδοση