Ελλάδα|22.07.2024 13:18

Φαλακρό: Μεγάλη οικολογική καταστροφή από τη φωτιά που καίει για 6η μέρα - Τα λάθη στον σχεδιασμό

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τεράστια οικολογική καταστροφή έχει προκαλέσει η φωτιά στο όρος Φαλακρό της Δράμας, η οποία καίει από την Τετάρτη 17 του μήνα. Πάντως, η εικόνα που παρουσιάζει το μέτωπο σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουλίου, είναι βελτιωμένη και μάλιστα εκφράζεται αισιοδοξία ότι μέχρι νωρίς το βράδυ οι πυροσβέστες θα καταφέρουν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Μιλώντας στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Μιχάλης Μουρβετίδης, σημείωσε ότι η βελτίωση της κατάστασης οφείλεται ξεκάθαρα στα πολλά εναέρια μέσα (τρία αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα) που επιχειρούν από σήμερα το πρωί στην περιοχή.

Τα εναέρια μέσα έφυγαν πριν σβήσει η φωτιά

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, δύο ελικόπτερα επιχείρησαν την περασμένη Πέμπτη αλλά την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 19 Ιουλίου, έφυγαν από το σημείο, χωρίς να έχει ελεγχθεί η φωτιά, αφού μεταφέρθηκαν στη Ροδόπη προκειμένου να σβήσουν μία πιο επικίνδυνη πυρκαγιά, η οποία έκαιγε πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο εστίες σε μεγάλο ύψος στο Φαλακρό να «φουντώσουν» από το δυνατό αέρα αλλά και ουσιαστικά την απουσία πυρόσβεσης, αφού καιγόταν ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή, την οποία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις.

Κάηκαν πάνω από 11.000 στρέμματα

Έτσι μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί μία μεγάλη οικολογική καταστροφή στην περιοχή, αφού η φωτιά έχει κάψει περισσότερα από 11.000 στρέμματα. Το μόνο παρήγορο, κατά τον κ. Μουρβετίδη, είναι ότι καίγονται χορτολιβαδική έκταση και πουρνάρια.

 

Ωστόσο, αν δεν ενισχύονταν τα εναέρια μέσα αλλά και οι επίγειες δυνάμεις με εκατό πυροσβέστες από την Αθήνα, οι φλόγες θα έφταναν σε γειτονικές δασώδεις περιοχές και ενδεχομένως να απειλούσαν ακόμα και κατοικημένες περιοχές.

«Τις δύο μέρες που έλειψαν τα εναέρια μέσα, την Παρασκευή και το Σάββατο, μείναμε ‘’ξεκρέμαστοι’’. Οι επίγειες δυνάμεις ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν τη φωτιά, αφού η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη και δεν μπορούν να κινηθούν οχήματα και αυτοκίνητα. Ρίξαμε στη ‘’μάχη’’ όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας αλλά το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε, ήταν να ανοίξουμε κάποιες ζώνες και να περιμένουμε τα εναέρια μέσα. Μετά από κραυγές αγωνίας όλων μας και τεράστιες πιέσεις προς τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης, επέστρεψαν την Κυριακή τα δύο ελικόπτερα και από σήμερα το πρωί επιχειρούν συνολικά εφτά εναέρια μέσα, τρία αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. Γι’ αυτό η φωτιά παρουσιάζει εμφανώς καλύτερη εικόνα. Είναι κρίμα, διότι η φωτιά την προηγούμενη εβδομάδα πήγε να σβήσει αλλά, δυστυχώς, έφυγαν τα εναέρια μέσα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Μουρβετίδης.

Κατά τον ίδιο, μία άλλη αιτία που απέκτησε μεγαλύτερες διαστάσεις η φωτιά στο Φαλακρό, ήταν ότι τα εναέρια μέσα έπαιρναν νερό από μία μικρή λίμνη που χρησιμοποιείται για αρδευτικούς λόγους και η οποία απέχει αρκετά από τις εστίες φωτιάς, ενώ θα μπορούσαν να γεμίζουν από το Φράγμα του Θησαυρού που βρίσκεται πολύ πιο κοντά και έτσι να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μουρβετίδη, ο οποίος επικαλείται εκτιμήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, οι δύο εστίες φωτιάς ξέσπασαν από κεραυνούς που έπεσαν στο όρος Φαλακρό.

 

πυροσβέστεςΦαλακρόαεροπλάναΔράμαφωτιά