Ελλάδα|23.07.2024 08:16

Μάτι: «Πολεμάμε 6 χρόνια» - Επιζήσασα καταγγέλλει ότι άνθρωπος που μπέρδεψε σορούς, έγινε προϊστάμενος της Πυροσβεστικής

Newsroom

Ημέρα μνήμης είναι η σημερινή καθώς συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι όπου χάθηκαν 104 άνθρωποι. Η κυρία Κατερίνα Μαλλά, επιζήσασα, μιλά στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος για τα όσα έγιναν, όσα ακολούθησαν ενώ κάνει μια σοβαρή καταγγελία για προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Σώματος που είχε κάνει λάθος χειρισμό με σορό και παρέμεινε στη θέση του. Σύμφωνα με την ίδια, το πρόσωπο αυτό απομακρύνθηκε όταν έκανε λάθος και στην διερεύνηση της υπόθεσης με την φωτιά στην Ύδρα.

«Πολεμάμε 6 χρόνια για την αλήθεια» 

Αρχικά, η κυρία Μαλλά αναφέρεται στον δικαστικό αγώνα και τα όσα έγιναν μετά την τραγωδία. Όπως λέει «στήθηκε ένας πόλεμος προπαγάνδας για τις αιτίες και το πλαίσιο που θέλανε να κινηθούν φάνηκε και από τους εκβιασμούς στον πραγματογνώμονα. Ο πολιτικός στόχος ήταν οι αιτίες να είναι ο άνεμος, οι αναρχική δόμηση. Και πολεμάμε 6 χρόνια για την αλήθεια και ακόμα υπάρχει η επικράτηση της άποψης πως ‘’ενδεχομένως ίσως και εσείς (φταίγατε)’’».

«Είμαστε πρωταγωνιστές, χωρίς να θέλουμε σε ένα παιχνίδι. Τουλάχιστον να είναι δικαίωση στο να παίρνουμε μάθημα. Γιατί, για πολύ μεγάλο διάστημα η πολιτεία δεν ήθελε να αναγνωρίσει τα λάθη της, δεν ήθελε καν να το μελετήσει. Δεν θεωρώ πως το Μάτι έγινε case study, εξ ανάγκης γίνανε κάποιες αλλαγές. Ούτε θεωρώ πως αναγνώρισε αυτό που λέμε εμείς, να αναστηθεί η ατομική ευθύνη των στελεχών του επιτελικού κράτους»  επισημαίνει.

Σοβαρή καταγγελία για προϊστάμενο της Πυροσβεστικής 

Μάλιστα, η κυρία Μαλλά αναφέρει πως οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι τις τελευταίες μέρες με μια είδηση και ζητούν να γίνει δημοσιογραφική έρευνα για ένας στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος που φέρεται να έδωσε λάθος σορό σε συγγενή και προσπάθησε να το καλύψει και παρέμεινε στη θέση του, πριν απομακρυνθεί για τους χειρισμούς στην Ύδρα.

Όπως λέει: «Ποιος είναι ο προϊστάμενος του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής που μπήκε στο ‘’ψυγείο’’ λόγω των χειρισμών της Ύδρας και αν είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος στη δικιά μας την περίπτωση ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των σορών. Είχε δώσει λάθος σορό σε συγγενή και πήρε τηλέφωνο και ζήτησε από τους συγγενείς, για να μην το μάθει ο εισαγγελέας, να πάρει κανά δυο πυροσβέστες μαζί και να πάει να ξεθάψει βράδυ τον άνθρωπο και να θάψουν τον σωστό. Και αυτός ο άνθρωπος μετά από δύο φορές σε εισαγγελείς, μια το 2018 από τους ίδιους τους συγγενείς και μια μέσα στο δικαστήριο, αυτός ο άνθρωπος, είναι όντως ο προϊστάμενος του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής; Και ήταν και στα Τέμπη; Αυτό το ξέραμε και πριν αλλά στο δικαστήριο μάθαμε όλη την ιστορία. Κατανομάστηκε στο δικαστήριο».

«Είναι δύσκολο το κομμάτι της κάθαρσης»

«Το παιχνίδι δεν τελειώνει, είναι δύσκολο το κομμάτι της κάθαρσης. Όταν λέμε πως μεταφέρουμε κάποιον σε θέση ‘’ψυγείου’’ και τον πας στην ακαδημία να εκπαιδεύσει φοιτητές της Πυροσβεστικής, είναι ψυγείο; Αυτό είναι το μήνυμα που περνάμε; Εμάς όλη αυτή η ιστορία μας έχει αφήσει κατάπληκτους».

«Δεν άκουσα ούτε μια σειρήνα – Ο κόσμος αφέθηκε μόνος του»

Για το πώς βίωσε την τραγωδία, η επιζήσασα αναφέρει: «Εγώ 5:20 ήμουν σε μια ταράτσα και είδα τον καπνό από την Πεντέλη. Γνωρίζοντας πως από την προηγούμενη μέρα πως θα έχει άνεμο δυτικό, ήμουν σίγουρη πως η φωτιά θα κατέβει στη θάλασσα. Δεν έφυγα, γύρισα στο Μάτι, έβαλα τα παιδιά και έκαναν κάποιες δουλειές στο σπίτι και με αυτόν τον τρόπο το σώσαμε. Το θέμα είναι πως επειδή είχα κλειδώσει πως θα γίνει καταστροφή, είχα ανοιχτά τα αφτιά και τα μάτια μου και μπορώ να σας βεβαιώσω πως δεν ακούστηκε ποτέ μια σειρήνα. Ο κόσμος αφέθηκε μόνος του. Αφέθηκε να ζήσει ή να πεθάνει, να ρίξει την ζαριά του χωρίς να υπάρχει η συμβολή κανενός. Και όποια συμβολή έγινε, ήταν εγκληματική».

«Εκείνες τις μέρες όλοι είχαμε χάσει. Το Μάτι στηρίχτηκε από τα παιδιά. Πάρα πολύ γρήγορα φτιάχτηκε το hot spot, μοιράζανε τρόφιμα, κάνανε τα συσσίτια. Αυτό μας έδωσε δύναμη και σταθήκαμε όρθιοι», τόνισε. 

Μάτιπυροσβεστικήφωτιάειδήσεις τώρα