Ελλάδα|23.07.2024 10:29

Αναβρασμός στο Άγιο Όρος: Ζητούν στοιχεία για την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. ενώ οι προθεσμίες πιέζουν

Newsroom

Στοιχεία για το σχέδιο επέμβασης στον Άγιο Όρος ζητάει από την αστυνομία η Ιερά Κοινότητα, ενώ επικρατεί αναβρασμός για την έφοδο μεγάλου αριθμού αστυνομικών με βαριά οχήματα προκειμένου να εκτελεστεί δικαστική απόφαση και να απομακρυνθούν οι ζηλωτές μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου από το αντιπροσωπείο αλλά και το κεντρικό κτήριο του μοναστηριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria, έγινε Σύναξη την Δευτέρα και συζητήθηκε το αίτημα της ΕΛΑΣ όπως αυτό περιγράφεται στο έγγραφο που διέρρευσε. Μεταξύ άλλων χαρακτηρίστηκε «αόριστο» το αίτημα της αστυνομίας και αποφασίστηκε να ζητηθεί η συγκεκριμενοποίησή του προκειμένου να τεθεί υπόψη της Ιεράς Επιστασίας.

«Δεν θέλουμε επεισόδια» λένε από τον Άγιο Όρος

Κατά τη διάρκεια της Σύναξης της Ιεράς Κοινότητας πολλοί εκ των αντιπροσώπων των είκοσι μοναστηριών του Αγίου Όρους εξέφρασαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους. «Δεν θέλουμε να γίνει κάτι και να προκληθούν επεισόδια», ανέφεραν.

Το Άγιον Όρος είχε τραυματιστεί από τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου όταν ζηλωτής μοναχός εκτόξευε από το παράθυρο του αντιπροσωπείου στις Καρυές βόμβα μολότοφ, αλλά και τα θλιβερά επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2006 με τις εικόνες των αιμόφυρτων μοναχών παλιάς και νέας αδελφότητας να μεταφέρονται στο νοσοκομείο ύστερα από άγρια συμπλοκή.

Πληροφορίες της Voria.gr ανέφεραν πως στη χθεσινή Σύναξη αποφασίστηκε να ζητηθεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Αγίου Όρους να συγκεκριμενοποιήσει το αίτημά της σχετικά με τη διαθεσιμότητα μοναστηριών να φιλοξενήσουν επί μακρόν μεγάλο αριθμό αστυνομικών, όπως και να συγκεκριμενοποιηθεί τι ακριβώς εννοεί η αστυνομία για τη χρήση των δρόμων και τη διέλευση μεγάλων οχημάτων. Θα ζητηθεί από την αστυνομία να επαναδιατυπωθεί το ακριβές αίτημα στην Ιερά Επιστασία και εφόσον συζητηθεί εκεί, ενδεχομένως να παραπεμφθεί στη συνέχεια πάλι στην Ιερά Κοινότητα.

Ποιες είναι οι προθεσμίες

Στο μεταξύ οι προθεσμίες, τουλάχιστον για την περίοδο αυτή είναι ιδιαίτερα στενές. Οι αναγκαστικές εκτελέσεις απαγορεύονται για το διάστημα 1η έως 31η Αυγούστου, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο 140Α σε συνδυασμό με το άρθρο 943), επομένως οποιαδήποτε κίνηση του δικαστικού επιμελητή για εκκένωση κτηρίων μπορεί να γίνει μέχρι την προσεχή Τετάρτη 31 Ιουλίου. Άλλως θα επαναληφθεί η διαδικασία από τον Σεπτέμβριο.

Πηγές έλεγαν πως το έγγραφο των διωκτικών αρχών ουσιαστικά ήταν διερευνητικό, χωρίς να έχουν προχωρήσει τα επιτελεία σε κατάρτιση σχεδίου που να συνδέεται με ενδεχόμενη επέμβαση. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν υπήρχε σχετική ενημέρωση ούτε στις εισαγγελικές αρχές. Από την άλλη και στο Άγιον Όρος αρκετοί διαφωνούν με την εικόνα μεγάλου αριθμού αστυνομικών στους χώρους του ειδικά την περίοδο αυτή που κατακλύζεται η Μοναστική Πολιτεία από προσκυνητές, κυρίως από το εξωτερικό, αναφέρει το ρεπορτάζ του τοπικού μέσου. 

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση της ενεργοποίησης των δικαστικών αποφάσεων για την αποβολή των ζηλωτών της Εσφιγμένου από τα δύο κτήρια στο Άγιον Όρος επανήλθε πριν λίγες ημέρες. Οι ζηλωτές έχουν χαρακτηριστεί σχισματικοί από το 2002, όταν αποφασίστηκε η απέλασή τους από την Πολιτεία του Άθω και έκτοτε η απόφαση αποβολής τους εκκρεμεί. Η νέα αδελφότητα της Εσφιγμένου, που ιδρύθηκε το 2005, προχώρησε στη λήψη δικαστικών αποφάσεων προκειμένου να εκκενωθούν τα δύο κτήρια. Στην υλοποίηση μίας εκ των αποφάσεων αυτές είχαν καταγραφεί τα θλιβερά επεισόδια του 2013 όταν ζηλωτές αντέδρασαν πετώντας βόμβες μολότοφ σε δικαστικό επιμελητή και συνεργείο που παραβίασε την είσοδο του παλιού αντιπροσωπείου (κονάκι) της Εσφιγμένου χρησιμοποιώντας σκαπτικό μηχάνημα. Μάλιστα τα επεισόδια εκείνα οδήγησαν στην καταδίκη των μοναχών σε πολυετείς καθείρξεις, ενώ μεταξύ των καταδικασθέντων είναι και ο ηγούμενος των ζηλωτών, Μεθόδιος.

Αυτή τη φορά η νέα αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου προχώρησε στην εκτέλεση δύο αποφάσεων για απόδοση των κινητών και των ακινήτων του μοναστηριού στα μέλη της, που υλοποιείται με την αναγκαστική αποβολή των ζηλωτών από τα δύο κτήρια. Και οι δύο αυτές αποφάσεις, του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πολυγύρου το 2018 για τα ακίνητα και για τα κινητά του Εφετείου Θεσσαλονίκης το 2020, ζητήθηκε από τους ζηλωτές να αναιρεθούν, όμως απορρίφτηκαν οι αιτήσεις αναίρεσης και έχουν καταστεί αμετάκλητες με απόφαση του Αρείου Πάγου τον Ιούνιο 2023. «Πλέον δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων για να εκκενωθεί το μοναστήρι και το παλιό κονάκι», έλεγαν κύκλοι της νέας αδελφότητας στη Voria.gr, σημειώνοντας ότι πέρσι δεν προχώρησαν τις διαδικασίες επειδή η χώρα ήταν σε περίοδο εκλογών.

Την εκτέλεση των αποφάσεων τώρα ανέλαβε δικαστικός επιμελητής και σε αυτές αναφέρεται το έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αγίου Όρους με το οποίο ζητείται συνδρομή «προκειμένου η υπηρεσία μας ανταποκριθεί άμεσα και με επιχειρησιακή ακρίβεια σε αίτημα που υπέβαλλε δικαστικός επιμελητής για την εκτέλεση εξώσεων σε χώρους της Αγιορείτικης πολιτείας», όπως ακριβώς αναφέρεται στο έγγραφο.

Ελληνική Αστυνομίαειδήσεις τώραΜονή ΕσφιγμένουΆγιο Όρος