Ελλάδα|23.07.2024 16:41

Τραγωδία στα Τέμπη: Αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο σταθμάρχης Λάρισας

Newsroom

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αναμένεται να αφεθεί τις επόμενες ημέρες ο 60χρονος Λαρισαίος σταθμάρχης, ο μοναδικός μέχρι σήμερα, μετά και την αποφυλάκιση του επιθεωρωτή του ΟΣΕ, προφυλακισμένος στις Φυλακές Λάρισας για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Εν αναμονή της διάταξης

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, μετά και το αίτημα, την περασμένη εβδομάδα στον εφέτη-ανακριτή, της υπεράσπισης του σταθμάρχη για άρση ή αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής του, ο αντεισαγγελέας Εφετών -χθες σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας- διατύπωσε γνώμη στον εφέτη-ανακριτή, ο οποίος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδώσει σχετική Διάταξη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στον σταθμάρχη αναμένεται να επιβληθεί ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ υπάρχει και το προηγούμενο με τον επιθεωρητή του ΟΣΕ, στον οποίο η προσωρινή κράτηση στις φυλακές αντικαταστάθηκε με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού αλλά και της επιβολής εγγύησης 20.000 ευρώ.

Η Διάταξη του εφέτη-ανακριτή αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και η αποφυλάκιση του σταθμάρχη θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, καθώς την 1η Σεπτεμβρίου 2024 εξαντλείται το ανώτατο χρονικό όριο του 18μηνου της προσωρινής κράτησης στις Φυλακές Λάρισας. Σε αυτές κρατείται από τη σύλληψή του την 1η Μαρτίου 2023, όταν ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του για την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσοτέρων και μεγάλου αριθμού προσώπων κατά συρροή, τη βαριά σωματική βλάβη περισσοτέρων προσώπων κατά συρροή, καθώς και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, τον κίνδυνο περισσοτέρων προσώπων και τον κίνδυνο σε περισσότερα ξένα πράγματα.

Επίσης, και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, η βαριά σωματική βλάβη, όπως και η απλή σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο λόγω του επαγγέλματός του να καταβάλλει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, μετά και τον θάνατο 57 επιβαινόντων και τον τραυματισμό 181 από τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, αργά το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη.

Η παρέλευση του 18μηνου είναι αυτή που υποχρεώνει εισαγγελικές αρχές και εφέτη-ανακριτή να προχωρήσουν στην αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης και ο σταθμάρχης να αφεθεί τελικά ελεύθερος με όρους, νωρίτερα -όπως εκτιμάται- από την εξάντληση της προθεσμίας.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο και έχοντας συμπληρώσει σχεδόν έναν χρόνο από την προσωρινή φυλάκισή του, τα ξημερώματα της 31ης Μαρτίου 2023 αφέθηκε ελεύθερος ο 63χρονος Βολιώτης επιθεωρητής του ΟΣΕ με βούλευμα (37/2024) του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, το οποίο αντικατέστησε την προσωρινή κράτηση με τρεις περιοριστκούς όρους.

Στη Βουλή νέα στοιχεία για τον Τραντόπουλο

Στο μεταξύ -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθερίας»-, από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας διαβιβάστηκαν, διά του Αρείου Πάγου στη Βουλή, «επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία», τα οποία αντλήθηκαν από τη δικογραφία της αντεισαγγελέως Εφετών, προκειμένου να συσχετιστούν με την υποβληθείσα δικογραφία, που αφορά στον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα υπήρχαν μηνυτήριες αναφορές και δημοσιεύματα για την παρουσία του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Από τη δικογραφία, ωστόσο, των 4 προκύπτουν και μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Τριαντόπουλος, όχι μόνο βρίσκεται στον χώρο, αλλά φέρεται να λαμβάνει μέρος και σε μια «άτυπη» συνάντηση που έγινε το απόγευμα της 3ης Μαρτίου 2023 στον τόπο του δυστυχήματος με τη συμμετοχή γενικών γραμματέων, αιρετών, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπου ιδιωτικής εταιρείας, οι οποίοι κλήθηκαν «να εξετάσουν το ζήτημα των εργασιών αποκατάστασης της κυκλοφορίας των τρένων».

Τα στοιχεία αυτά που αντλήθηκαν από τη δικογραφία των 4, είναι τα στοιχεία που μαρτυρούν όχι μόνο την παρουσία του κ. Τριαντόπουλου στα Τέμπη, αλλά και τη συμμετοχή του στη συζήτηση για τη διαμόρφωση («μπάζωμα») του χώρου. Τα στοιχεία αυτά από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας κρίθηκαν ως «επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία» και ως τέτοια διαβιβάστηκαν συμπληρωματικά για συσχέτιση με τη δικογραφία που από ημέρες έχει ήδη διαβιβαστεί από την αντεισαγγελέα Εφετών στη Βουλή (σ.σ. μεταξύ άλλων για τον κ. Τριαντόπουλο) ως μόνη αρμόδια να κρίνει για τα πολιτικά πρόσωπα και πλέον η εξέλιξη παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη δικογραφία των 4, την περασμένη εβδομάδα ασκήθηκε δίωξη για παράβαση καθήκοντος για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος (διά παραλείψεως) για το «ξεμπάζωμα» στον τόπο της τραγωδίας σε βάρος του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, του πρώην περιφερειάρχη και δύο υψηλόβαθμων στελεχών, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι, μετά και τη συσχέτιση με την κύρια δικογραφία, πιθανότατα μέχρι και το τέλος του μήνα να κληθούν σε απολογία από τον εφέτη-ανακριτή.

Έλεγχος στο κοντέινερ

Να σημειωθεί, τέλος, ότι μετά από αίτημα συγγενούς θύματος τις επόμενες ημέρες πραγματογνώμονας, που ορίστηκε από τον εφέτη-ανακριτή, θα εξετάσει εμπορευματοκιβώτιο (κοντέινερ) της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μεταφέρθηκε πρόσφατα στο Κουλούρι.

τραγωδίαΤέμπησταθμάρχηςΟΣΕ