Ελλάδα|23.07.2024 22:05

Μάτι: «Δεν ξεχνώ τη μυρωδιά της καμένης σάρκας» - Συνταρακτικές μαρτυρίες στο σημείο όπου σταμάτησε ο χρόνος

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Μαύρη μέρα για την Ελλάδα καθώς σαν σήμερα πριν από έξι χρόνια 104 συμπολίτες μας κάηκαν ζωντανοί και έχασαν την ζωή τους σε συνθήκες κόλασης επί της γης στην ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι. Ο χρόνος έχει παγώσει για τους επιζώντες στις 23 Ιουλίου 2018 ενώ την απόλυτη φρίκη έζησαν άνθρωποι που κάηκαν και ζουν πια μια ζωή μέσα στα τραύματα, σωματικά και ψυχικά. Συγγενείς και θύματα που ανεβαίνουν το δικό τους γολγοθά έχουν χάσει τις ελπίδες τους για δικαίωση και σε κλίμα πένθους βρέθηκαν και σήμερα στο σημείο της τραγωδίας.

Σταμάτησε ο χρόνος στον τόπο της τραγωδίας

Στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά ο χρόνος σταματά. Συγγενείς θυμάτων, εγκαυματίες που έζησαν επί ώρες τον πύρινο εφιάλτη βρέθηκαν στα ίδια δρομάκια, στα ίδια σοκάκια για να τιμήσουν όλους εκείνους που δεν τα κατάφεραν. Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το μνημόσυνο στον Αγιο Ιωάννη στο Νέο Βουτζά. 6 χρόνια μετά συγγενείς των θυμάτων και εγκαυματίες θυμούνται ακόμα τις τραγικές στιγμές που έζησαν στη πυρκαγιά στο Μάτι.

Όλοι ήταν εκεί. Για να μην ξεχαστεί ποτέ εκείνη η μέρα και για να μην ζήσει κανείς ποτέ ξανά την απόκοσμη φρίκη, τον φόβο και τον σπαραγμό.

Συγκλονίζουν οι συγγενείς των θυμάτων

Οι συγγενείς των θυμάτων που βρέθηκαν εκεί συγκλόνισαν με τις περιγραφές τους, καθώς θυμούνται τις ώρες αγωνίας που πέρασαν αναζητώντας τους δικούς τους ανθρώπους που ήδη είχαν φύγει από τη ζωή. Το μόνο που ζητούν είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Δεν μπορώ να ξεχάσω τη μυρωδιά της καμένης σάρκας», δήλωσε στο OPEN ο Νίκος Γιαννόπουλος που είναι γιος θύματος. Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, ο Νίκος Γιαννόπουλος έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες για να βρει την μητέρα του, ωστόσο οι συνθήκες δεν του το επέτρεπαν και τη βρήκε 3 μέρες μετά απανθρακωμένη. «Νόμιζα ότι αυτό που έβλεπα ήταν πλαστική κουρτίνα μπάνιου», είπε ο ίδιος.

Η Αλεξάνδρα Μπουτσινη, που διασώθηκε από τη φωτιά εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη δικαιοσύνη. «Δεν περιμένουμε τίποτα από το Εφετείο, είναι ένα θέατρο σκιών», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ ο Κώστας Χατζησταματίου, ακόμα ένας διασωθείς τονίσε ότι «προσπάθησαν να τα φορτώσουν σε εμάς, στην άναρχη δόμηση».

Η στιγμή με τα 104 φαναράκια στην Αργυρά Ακτή

Μετά το τρισάγιο και το Προσκλητήριο νεκρών στον Νέο Βουτζά, έγινε πομπή προς το Μάτι, η οποία κατέληξε στην Αργυρά Ακτή. Εκεί, οι συγγενείς άναψαν 104 φαναράκια τα οποία «απελευθέρωσαν» στη θάλασσα στη μνήμη των θυμάτων.

Νωρίτερα, κάτοικοι από τον Νέο Βουτζά, το Μάτι, τις γύρω περιοχές, αλλά και από μακριά, άρχισαν να φτάνουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στον Νέο Βουτζά, λίγο μετά τις έξι. Εκεί, σε απόσταση λίγων μέτρων από τον ναό, έχει στηθεί το Μνημείο των Θυμάτων, όπου στις 18.30 τελέστηκε τρισάγιο και προσκλητήριο των νεκρών. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, πολλοί φορώντας μαύρα και έχοντας στα χέρια από ένα λουλούδι, σκαρφάλωσαν τον χωμάτινο «διάδρομο» για να φτάσουν μπροστά από το Μνημείο, το οποίο απεικονίζει τη φρίκη που βίωσαν οι 104 θανόντες και οι δεκάδες εγκαυματίες και τραυματίες στις 23 Ιουλίου του 2018. Στο τέλος χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες, με το πλήθος να στέκει σιωπηλό.

πυρκαγιά στο Μάτιειδήσεις τώραφωτιάΜάτι