Ελλάδα|24.07.2024 13:55

Πανώλη: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τα μολυσμένα ζώα - Ελέγχων συνέχεια και rapid test

Newsroom

Κατεπείγουσα προκαταρτική εξέταση παρήγγειλε χθες ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, μετά και την επιβεβαίωση κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφικές μονάδες της Λάρισας και των Τρικάλων. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα διερευνηθεί το αδίκημα της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών σε ζώα.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έλεγχοι των 35 συνεργείων των κτηνιάτρων σε όλη τη Θεσσαλία για την επιδημιολογική επιτήρηση της πανώλης των αιγοπροβάτων. Σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας σήμερα, Τετάρτη, θα υπάρξουν αντίστοιχα αποτελέσματα από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην πρώτη ζώνη προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου, όπου βρέθηκε το δεύτερο κρούσμα. Οι έλεγχοι αναμένεται να αολοκληρωθούν σε περίπου μία εβδομάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αποφασίστηκε χρηματοδότηση για τη δημιουργία rapid testγια την ανίχνευση του ιού της πανώλης των μηρυκαστικών αλλά και άλλων ιώσεων που απασχολούν το ζωικό κεφάλαιο. Ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας σε δήλωσή του ανέφερε ότι επήλθε συμφωνία με τη λαρισινή εταιρεία βιοτεχνολογίας «prognosis biotech», η οποία θα χρηματοδοτηθεί και πολύ σύντομα θα παραδώσει στην Περιφέρεια το rapid test το οποίο φυσικά θα διατίθεται από την εταιρεία και θα προσφέρει πολλά στη μάχη που δίνει η Θεσσαλία για την προστασία του ζωικού της κεφαλαίου.

Έρευνα για το πώς και από ποιον εισήλθαν στην Ελλάδα μολυσμένα ζώα

Σύμφωνα με την «Ε» στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας θα κληθούν να διευκρινίσουν, μεταξύ άλλων, πώς και από ποιον εισήχθη στην Ελλάδα, μολυσμλενα ζώα, ενώ στην περίπτωση που προκύψει κτηνοτρόφος που τα, θα κληθεί και αυτός για εξηγήσεις.

Σημειώνεται πως η εισαγγελική παρέμβαση εστιάζει στις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες τα μολυσμένα ζώα εισήχθησαν στη χώρα μας από την περιοχή Τουλσέα της Ρουμανίας (σ.σ. άλλες πηγές κάνουν λόγο για εισαγωγές ζώων από την Τουρκία), ενώ λόγω της φύσης του προβλήματος η προκαταρκτική εξέταση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα.

Τα αποτελέσματα από τους ελέγχους

Χθες Τρίτη , ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στην πρώτη ζώνη προστασίας στο Δομένικο Ελασσόνας και σε σύνολο 59 μονάδων, βρέθηκαν 4 θετικές με κρούσματα. Σήμερα Τετάρτη, θα υπάρξουν αντίστοιχα αποτελέσματα από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην πρώτη ζώνη προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου, όπου βρέθηκε το δεύτερο κρούσμα και σύμφωνα με πληροφορίες, στο Χειμάδι.

Εκτιμάται ότι σε μία εβδομάδα περίπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα και στη Β’ ζώνη επιτήρησης των μονάδων των παραπάνω περιοχών. Επιπλέον, έως την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και στις δύο ζώνες επιτήρησης (των 10 χλμ). Συνολικά και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν ελεγχθεί γύρω στα 124.000 ζώα (14.000 στην Π.Ε. Τρικάλων και άνω των 110.000 στην Π.Ε. Λάρισας). Σήμερα, τέλος αναμένεται να μεταβεί στη Λάρισα κλιμάκιο της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης ζωονόσων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η EUVet, συνοδευόμενο από υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι και την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου, έχει απαγορεύσει τη μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια και για οποιονδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή), όπως απαγορεύθηκε επίσης και η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έως και μεθαύριο Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις πάχυνσης αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα απομονωθούν μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου τουλάχιστον για 21 ημέρες, ενώ απαγορεύθηκε η για οποιονδήποτε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.

πρόβαταζώαΛάρισαπανώληΘεσσαλίαειδήσεις τώρα