Ελλάδα|25.07.2024 08:36

Σαλαμίνα: 24ωρη απεργία στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη μετά το εργατικό δυστύχημα

Newsroom

Στην προκήρυξη 24ωρης απεργίας στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στη Σαλαμίνα σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουλίου, προχώρησαν το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, μετά το νέο δυστύχημα που κόστισε την ζωή ενός εργάτη και τον τραυματισμό ενός άλλου.

Χθες (24/7) το πρωί στα ναυπηγεία του Κόρου, στη Σαλαμίνα, σκοτώθηκε ένας εργάτης που καταπλακώθηκε από τον καταπέλτη, κατά τη διάρκεια εργασιών σε πλοίο. Επίσης, τραυματίστηκε ένας μεταλλεργάτης, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφο του που σκοτώθηκε, ήταν μέλη εργολαβικού συνεργείου.

Αντιδρώντας άμεσα, τα δύο σωματεία προκήρυξαν 24ωρη απεργία και αποφάσισαν την διοργάνωση συγκέντρωσης στις 7 το πρωί στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, για να ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Τα δύο σωματεία με ανακοίνωσή τους εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του νεκρού μηχανουργού Βασίλη Γαβαλά, σημειώνοντας πως «το σημερινό εργοδοτικό έγκλημα είναι σχεδόν αντιγραφή του προηγουμένου θανατηφόρου που είχαμε πριν τέσσερις μήνες, πάλι από πτώση καταπέλτη πλοίου της ίδιας εταιρίας, με αποτέλεσμα του χαμό του συναδέλφου μας Κώστα Μιχελή».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «Είναι ο τρίτος συνάδελφος μόνο τον τελευταίο χρόνο που δεν γυρίζει σπίτι του από την δουλειά για να μπουν γρήγορα τα πλοία των εφοπλιστών στην γραμμή και να μην χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα δισεκατομμύρια που βγάζουν. Για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των εργολάβων που θησαυρίζουν για να πιάνουν τους περιβόητους χρόνους της επισκευής», υπογραμμίζεται, προσθέτοντας πως σε αυτόν τον απολογισμό «δεν υπολογίζουμε τους νεκρούς συναδέλφους που εξαντλημένοι από την ασταμάτητη δουλειά εδώ και μήνες, σε συνθήκες καύσωνα, χάνουν την ζωή τους από καρδιοπάθειες και τόσα άλλα, θάνατοι που δεν μετριούνται ποτέ».

Στη συνέχεια, τονίζουν: «Τα υπουργεία Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας και συνολικά η κυβέρνηση έχει βάλει απ’ ότι φαίνεται στόχο να σπάσει κάθε ρεκόρ στους δολοφονημένους εργάτες, για το κέρδος των αφεντικών.

Παρά τις δεκάδες καταγγελίες που κάνουν τα σωματεία μας στο χώρο, για την κατάσταση που επικρατεί στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, κάνουν την ”πάπια” για να μην στεναχωρηθούν τα πραγματικά αφεντικά, οι εφοπλιστές.

Βάψανε άλλη μια φορά τα χέρια τους με αίμα χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες κάνοντας μάλιστα και δηλώσεις σαν αυτή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας σήμερα ότι ”Σε θέματα ασφαλείας όλων των απασχολούμενων στον χώρο της ναυτιλίας δεν επιτρέπονται από κανέναν ούτε εκπτώσεις ούτε συμβιβασμοί”.

Οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευή, μέσα από τα σωματεία μας έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας, για αύξησή των ελέγχων, για τιμωρία των ενόχων, για δημιουργία υποδομών που θα μας παρέχουν ασφάλεια και υγιεινή στην δουλειά μας».

Τα δύο Σωματεία απαιτούν να πληρώσουν τώρα οι πραγματικοί υπεύθυνοι και ζητάνε άμεσα να υλοποιηθούν τα εξής:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων τώρα. Να γίνονται έλεγχοι 7 ημέρες την εβδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου δημοσίου.
  • Πενταμελείς επιτροπές και στα μεγάλα ναυπηγεία
  • Τεχνικούς ασφαλείας από λίστες του λιμεναρχείου.
  • Υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ καθώς και των διατάξεων που περιλαμβάνει για τα μέτρα προστασίας.
  • Άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του Πυροσβεστικού Σταθμού στο Πέραμα.

Στήριξη από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στηρίζει την 24ωρη απεργία και καλεί στη συγκέντρωση στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

«Ακόμη μια φορά αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο πως δεν ήταν η κακιά η ώρα, είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που αφήνει έρμαιο στα χέρια της εργοδοσίας τους εργαζόμενους, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την διαφύλαξη της ζωής και της ασφάλειας τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

εργατικό δυστύχημαΣαλαμίνααπεργίαειδήσεις τώρα