Ελλάδα|27.07.2024 19:28

Κρήτη: Φόβος και τρόμος οι λαγοκέφαλοι στις θάλασσες - Το δάγκωμά μπορεί να προκαλέσει ακρωτηριασμό

Newsroom

Τον τρόμο έχει προκαλέσει στους λουόμενους της Κρήτης η εμφάνιση λαγοκέφαλων, ένα είδος ψαριού που ευθύνεται για δεκάδες θανάτους λόγω της τοξικότητάς του, για δηλητηριάσεις και ακρωτηριασμούς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι λαγοκέφαλοι μετανάστευσαν στα μέρη μας από την Ερυθρά Θάλασσα, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, πριν από περίπου 20 χρόνια. Μάλιστα ο πληθυσμός τους αναπτύσσεται ραγδαία, όπως τονίζει ο κύριος Γεράσιμος Κονδυλάτος, ιχθυολόγος στον υδροβιολογικό σταθμό Ρόδου ΕΛΚΕΘΕ.

«Το δάγκωμα θα προκαλέσει ενδεχομένως κάποιον ακρωτηριασμό»

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Κονδυλάτο: «Γενικά έχουμε καταγράψει πολλές επιθέσεις. Τώρα αν κάποιος κούναγε το χέρι του για να τον προσελκύσει στο νερό, είναι πολύ πιθανό ο λαγοκέφαλος να του επιτέθηκε επειδή το , δάχτυλο μοιάζει με κάποιο θήραμα. Σε όλες τις μαρτυρίες πάντως, οι λουόμενοι μας λένε ότι κινήθηκαν προς τα έξω. Νομίζω ότι είναι η πιο εύλογη αντίδραση. Αν κάποιος συναντήσει ένα τέτοιο ψάρι, καλό θα είναι να κολυμπήσει γρήγορα προς τα έξω γιατί το δάγκωμα θα προκαλέσει ενδεχομένως κάποιον ακρωτηριασμό ή κάποια πληγή, η οποία αντιμετωπίζεται όπως και οποιαδήποτε άλλη πληγή από ζώο ή αντικείμενο».

Οι εικόνες που καταγράφουν οι ίδιοι οι λουόμενοι αλλά και οι ψαράδες και τις οποίες στη συνέχεια τις αναρτούν στο διαδίκτυο, προκαλούν ανησυχία. Ένας λαγοκέφαλος έχει βγει στο σημείο που σκάει το κύμα, σε νησί του Αιγαίου. Οι λουόμενοι αντί να απομακρυνθούν, τον χαϊδεύουν. Το ψάρι καταλήγει να δαγκώσει έναν από αυτούς που σφαδάζει από τον πόνο.

Κρήτηψαράδεςλαγοκέφαλοςειδήσεις τώραειδήσεις