Ελλάδα|28.07.2024 16:36

Ρεπορτάζ Daily Mail: Δεκάδες γαϊδουράκια υποφέρουν γιατί χρησιμοποιούνται ως ταξί στα ελληνικά νησιά

Newsroom

Τις συνθήκες διαβίωσης των γαϊδουριών στα ελληνικά νησιά στηλιτεύει με ρεπορτάζ της η Daily Mail, λέγοντας ότι δεκάδες γαϊδουράκια που χρησιμοποιούντα ως ταξί υποφέρουν κάθε χρόνο στον βωμό του τουρισμού. 

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν στην Ελλάδα για να απολαύσουν τις ηλιόλουστες παραλίες και τα αρχαία μνημεία της. Με την άνθηση της τουριστικής βιομηχανίας, τα γαϊδουράκια έχουν γίνει δημοφιλής ατραξιόν, που συχνά χρησιμοποιούνται σαν ταξί για να μεταφέρουν ανθρώπους και βαριές αποσκευές, παρατηρεί η Daily Mail.

Η Daily Mail σχολιάζει ότι τα γαϊδουράκια εμφανίζονται ακόμα και στις καρτ ποστάλ, αλλά κρύβουν μια σκοτεινή πραγματικότητα. Περνώντας στην περίπτωση της Ρόδου σημειώνει η πόλη της Λίνδου, η οποία είναι χτισμένη γύρω από την αρχαία Ακρόπολη στην κορυφή ενός βουνού, βασίζεται στα τετράποδα ζώα εργασίας για τη μεταφορά των παραθεριστών.

Η Alexandra Passaro από την οργάνωση Liber Life που δραστηριοποιείται στο νησί, μιλώντας στην εφημερίδα, ανέφερε ότι τα γαϊδούρια της Λίνδου αναγκάζονται να φορούν «βαριές» σέλες για ώρες σε καθημερινή βάση σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 42 βαθμούς Κελσίου.

«Βλέπουν τα ζώα σαν αντικείμενο» 

Η ίδια σχολίασε ότι θα ήταν καλύτερο να μην χρησιμοποιούνται καθόλου για μεταφορά.«Αρκετοί άνθρωποι ντόπιοι και τουρίστες βλέπουν τα ζώα ως αντικείμενο και θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να τα χρησιμοποιούν για τη διασκέδασή τους», είπε. 

Η Daily Mail αναφέρεται και σε ένα βίντεο, που είχε προκαλέσει κατακραυγή το 2020, δείχνοντας γαϊδουράκια στον καυτό ήλιο χωρίς  ούτε μια σταγόνα νερού στους κουβάδες του.Όπως λέει το εν λόγω βίντεο ανάγκασε τους ντόπιους να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη μεταχείριση των γαϊδουριών στο νησί.

Η Alexandra Passaro  αναφέρει ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με ορισμένους ιδιοκτήτες γαϊδουριών, προσφέροντάς τους συμβουλές για το πώς να βελτιώσουν την ευημερία των ζώων τους και να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Η Liber Life παρακολουθεί τυχόν τραυματισμούς των ζώων και έχει εγκαταστήσει θερμόμετρα κοντά στους σταθμούς γαϊδουριών, ώστε οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν πότε κάνει πολύ ζέστη για να δουλέψουν τα γαϊδούρια. 

Ρόδοςγαϊδούριατουρισμόςειδήσεις τώρα