Ελλάδα|29.07.2024 06:55

Η λειψυδρία είναι εδώ: SOS από τους επιστήμονες - 14 δήμοι σε έκτακτη ανάγκη

Newsroom

Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την λειψυδρία που έχει σημάνει σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η κατάσταση δυσχεραίνεται ωστόσο από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και τις μειωμένες βροχοπτώσεις, την ώρα που η θερινή τουριστική περίοδος κορυφώνεται.

Σε πανικό οι δήμαρχοι

Συνολικά 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τους δημάρχους να κάνουν αυστηρές συστάσεις για την εξοικονόμηση του νερού. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του δημάρχου Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρη: «Ζητάμε από τους πολίτες να μην γίνεται σπατάλη νερού. Να μην γίνεται αλόγιστη χρήση με το λάστιχο που πλένουν οι πολίτες τις αυλές. Να μην γίνεται πλήρωση πισινών και ποτίσματα σε περιβόλια».

Την ίδια στιγμή οι υδρογεωλόγοι εξηγούν τα αίτια της λειψυδρίας που έχουν θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλούς δήμους της Ελλάδας.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό οι χιονοπτώσεις τα υδροσυστήματα και τα υπόγεια νερά βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Παντελής Σαμπατάκης.

«Αγωνία και ανησυχία»

Σέριφος, Σίφνος, Λέρος, Πόρος, Σπέτσες, Κρήτη και Κεφαλονιά είναι τα νησιά που έχουν χτυπήσει κόκκινο ενώ σε κατάσταση έκτατης ανάγκης βρίσκονται επίσης Κόρινθος, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη.

«Στο νησί της Σίφνου υπάρχει αγωνία και ανησυχία. Διαπιστώσαμε αυξημένη κατανάλωση στις αρχές Ιουνίου κι αυτό μας οδήγησε στο να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Αμέσως κινηθήκαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους καταναλωτές» υπογράμμισε με δηλώσεις της η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη.

Σχέδιο για κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας σε μια προσπάθεια να βρει λύση στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει προωθεί σχέδιο για την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης. Συγκεκριμένα την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταικά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθερίας Σπυράκη στο OPEN, που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Η στάθμη του νερού έχει σημειώσει σημαντική πτώση στην τεχνητή λίμνη Μόρνου και στο φράγμα Αποσελέμης στην Κρήτη, σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση δεδομένων από την Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

δήμαρχοιειδήσειςκατάσταση έκτακτης ανάγκηςλειψυδρίαΔήμοιειδήσεις τώρα