Ελλάδα|29.07.2024 10:25

Γιώργος Καραϊβάζ: Ενοχή των κατηγορουμένων ζητά η εισαγγελέας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Την ενοχή των δυο αδερφών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ζήτησε η εισαγγελέας.

Η εισαγγελική πρόταση 

Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε στο δικαστήριο πως η εν ψυχρώ εκτέλεση του δημοσιογράφου σχετίζεται με την επαγγελματική δραστηριότητά του. Αποδεχόμενη τις αναφορές της δικογραφίας, η εισαγγελέας επεσήμανε πως η δολοφονία συνδέεται με τις αποκαλύψεις για το οργανωμένο έγκλημα που φαινόταν ότι σκόπευε να κάνει ο Γιώργος Καραϊβάζ.

«Δεν είναι μια απλή ανθρωποκτονία, αλλά είναι στο πλαίσιο οργανωμένου εγκλήματος. Ο Καραϊβάζ ήταν αστυνομικός ρεπόρτερ. Από πολύ παλιά είχε πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το οργανωμένο έγκλημα και αρκετές εγκληματικές οργανώσεις. Από τα τελευταία του άρθρα φαίνεται πως είχε σκοπό να κάνει αποκαλύψεις και ίσως εκεί βρίσκουμε το κίνητρο της δολοφονίας, γιατί δεν υπάρχει και κάτι άλλο», ανέφερε η εισαγγελέας.

Κατά την εισαγγελική πρόταση, εκείνος που έπληξε με πολλαπλές βολές τον δημοσιογράφο ήταν ο 41 ετών κατηγορούμενος, ενώ ο μεγαλύτερος κατά οκτώ χρόνια αδελφός του ήταν ο άμεσος συνεργός του.

Σημειώνεται ότι, στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας βρίσκονται τα δύο αδέρφια ηλικίας 41 και 49 ετών που κατηγορούνται για την “εκτέλεση” του συμβολαίου θανάτου, ωστόσο αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Η συγκινητική κατάθεση της συζύγου του Γιώργου Καραϊβάζ

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η Στάθα Καραϊβάζ, εμφανώς συγκινημένη αναφέρθηκε στην καθημερινότητα του συζύγου της, ενώ ξέσπασε όταν χρειάστηκε να αναφερθεί στην ημέρα της δολοφονίας.

«Κατά τις 2 και 20 με κάλεσε ο συνδικαλιστής αστυνομικός Γ. Καλιακμάνης και με ρώτησε αν είμαστε καλά. Κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει» είπε και πρόσθεσε: «Είδα τον κόσμο, κατέβηκα κάτω. Ήταν άξιος άνθρωπος…».

Η Στάθα Καραϊβάζ ανέφερε την εκτίμηση της ότι η εκτέλεση έγινε με εντολή του «οργανωμένου εγκλήματος», όπως είπε, εξηγώντας πως κάποιος πρέπει να ενοχλήθηκε από τα γραφόμενα του συζύγου της. «Ο Καραϊβάζ είναι νεκρός λόγω της δημοσιογραφικής του ιδιότητας» κατέληξε, τονίζοντας πως ο σύζυγος της δεν θα έκανε τίποτα για να θέσει σε κίνδυνο το γιο τους.

«Ο Γιώργος δεν μοιραζόταν τα θέματά του ούτε με μένα ούτε με συναδέλφους του, ήταν μοναχικός και ήταν κορυφαίος δημοσιογράφος» κατέθεσε, επισημαίνοντας ότι η ίδια δεν γνώριζε αν αποτύπωνε όλα όσα γνώριζε στα ρεπορτάζ του, και περιέγραψε τη συνήθη πορεία της ημέρας του.

Τι ανέφεραν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι

Σημειώνεται πως πρώτος απολογήθηκε ο 49χρονος που υποστήριξε πως την ημέρα της δολοφονίας του δημοσιογράφου βρισκόταν στον Άλιμο με το βανάκι της εταιρίας του για να μοιράσει φυλλάδια για απολυμάνσεις.

«Μου είπαν ότι το αυτοκίνητο μου εμπλέκεται σε μια δολοφονία του Καραϊβάζ. Μου λένε θυμήσου που ήσουν σε κάποιες ημερομηνίες τον Απρίλιο του 2021. Πού να θυμηθώ εγώ, άνοιξα το ημερολόγιο. Είδα της δουλειές που υπήρχαν τότε. Λίγες ημέρες αργότερα με συνέλαβαν. Όταν πήραν το αυτοκίνητο να ψάξουν για dna ανακουφίστηκα γιατί λέω θα δουν ότι δεν το έχει πάρει ο αδελφός μου και θα βγω. Τίποτα δεν έγινε και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε» ανέφερε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Για πείτε μου για το μοίρασμα φυλλαδίων;

Κατηγορούμενος: Ήταν άμεσος τρόπος διαφήμισης. Ειδικά Απρίλιο και Μάρτιο πηγαίναμε στις πολυκατοικίες και αφήναμε φυλλάδια για απολυμάνσεις από κατσαρίδες. Είναι ο αμεσότερος τρόπος διαφήμισης. Με αφορμή την απολύμανση μπορεί να καταφέρναμε να πάρουμε και τον καθαρισμό της πολυκατοικίας ή και τη διαχείριση κοινόχρηστων.

Πρόεδρος: Που βρισκόσασταν εκείνη την ημέρα;

Κατηγορούμενος: Δεν μπορώ να το θυμάμαι ακριβώς γιατί με ρώτησαν 2 χρόνια μετά. Εγώ άνοιξα την ατζέντα μου και είδα ότι 8 και 9 του Απρίλη είχα διαμοιρασμό φυλλαδίων. Σταματάμε το αμάξι σ’ ένα δρόμο κι αρχίζουμε και μοιράζουμε φυλλάδια στα σπίτια.

Πρόεδρος: Πόσο διαρκεί από περιοχή σε περιοχή;

Κατηγορούμενος: Από 2,5 έως 4 ώρες συνήθως.

Τις κατηγορίες αρνήθηκε και ο 41χρονος κατηγορούμενος που ξέσπασε στο δικαστήριο λέγοντας : «Είμαστε αιχμάλωτοι! Έχουν καταστραφεί οι οικογένειας μας! Ότι γυμνάζομαι είναι λάθος! Ότι μιλάω στο Viber είναι λάθος! Όλα τα κάνουμε λάθος! Είναι άδικο! Πείτε να υπάρχει κάτι για μένα!».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως εκείνη την ημέρα είχε πάει με ένα φίλο του να δουν ένα φορτηγό που είχαν αγοράσει με σκοπό να το μεταπουλήσουν. «Εγώ στη ζωή μου είμαι δουλειά και γυμναστική. Αν μας είχαν συλλάβει 2-5 μήνες μετά (σ.σ. δολοφονία) θα κάναμε μία άρση απορρήτου και θα ξέραμε τα πάντα. Το μόνο που με έκανε να θυμηθώ κάτι είναι η φωτογραφία στο Facebook. Αυτή τη φωτογραφία την τράβηξε ο φίλος μου, ο Αντώνης και όχι εγώ για άλλοθι όπως ειπώθηκε, είναι άδικο αυτό που ακούστηκε. Η μόνη φωτογραφία που έχουμε από το φορτηγό ήταν αυτή, όταν πήγαμε και βάλαμε πινακίδες. Δεν θυμάμαι τι ώρα ήταν. Μεσημεριανές ώρες. Πρέπει να ήταν μετά τις 2-2:30-3, ήρθε στην Νίκαια και με πήρε, είτε από το γραφείο μου είτε από τη μητέρα μου» είπε στην απολογία του.

δίκηΓιώργος ΚαραϊβάζεισαγγελέαςΔικαιοσύνηειδήσεις τώρα