Ελλάδα | 12.04.2019 21:04

Δίκη Γιακουμάκη: «Αν ο Βαγγέλης ζούσε, δεν θα είχε εγκαλέσει τους φίλους του»

Newsroom

Η δίκη των εννέα Κρητικών, στην πολύκροτη υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, διεκόπη στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής και θα συνεχιστεί στις 7 Μαΐου, με εξετάσεις και νέων μαρτύρων. Πιο συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την προσαγωγή δύο πρώην σπουδαστών στην Γαλακτοκομική Σχολή, των οποίων το όνομα εμφανίζεται στις έως τώρα καταθέσεις στο ακροατήριο. Επίσης, ο εισαγγελέας ζήτησε την προσαγωγή στο δικαστήριο μιας πρώην σπουδάστριας, η οποία απουσίαζε από τη διαδικασία έως την Παρασκευή, επικαλούμενη λόγους υγείας.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε την εξέταση ακόμη ενός πρώην σπουδαστή, ο οποίος το πρώτο έτος συγκατοικούσε με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, αίτημα το οποίο έκανε δεκτό η έδρα.

Την Παρασκευή -εκτός από τους πρώην σπουδαστές- κατέθεσαν η τότε υπεύθυνη της Εστίας στην Γαλακτοκομική, η οποία αναφέρθηκε στα περιστατικά σε βάρος του άτυχου 19χρονου, για τα οποία, όπως είπε, πληροφορήθηκε από άλλους σπουδαστές το πρώτο έτος, με αποτέλεσμα την αλλαγή δωματίου για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Ο Ανδρέας Γιακουμάκης, πατέρας του θύματος, ζήτησε από την έδρα να εξεταστούν ως μάρτυρες ένα συγγενικό του πρόσωπο, ο θείος του Βαγγέλη, Γιώργος Βιβιαδάκης, αλλά και ο ιδιωτικός ερευνητής Φώντας Βρόσγος, που ενεπλάκη στην υπόθεση, αίτημα που έγινε δεκτό.

Κατά την εξέταση του ιδιωτικού ερευνητή, δημιουργήθηκε ένταση στο δικαστήριο, με αφορμή ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

«Βαγγέλη μου, πού είσαι παιδί μου;»

Η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Μαρία Φρονιμάκη, ξέσπασε σε λυγμούς και υποβασταζόμενη βγήκε από την αίθουσα. «Βαγγέλη μου, πού είσαι παιδί μου; Διαπραγματεύονται την απώλειά σου. Πού είσαι; Να μας τα πεις.. Εγώ έχασα το παιδί μου.. ένα κεράκι μου έμεινε..» , έλεγε συνεχώς η μητέρα. 

Ο θείος του Βαγγέλη, Γιώργος Βιβιαδάκης, ανέφερε ότι από την επομένη της εξαφάνισης του Βαγγέλη, βρέθηκε μαζί με τη μητέρα του στα Ιωάννινα και προσπάθησε να βρει πληροφορίες από το περιβάλλον της Σχολής, από τους σπουδαστές, για το εάν αντιμετώπιζε προβλήματα ο 19χρονος. «Έμαθα ότι τον έκλειναν απ' έξω. Τον είχαν κρεμάσει από το παράθυρο. Του ασκούσαν σωματική βία. Τον τράβαγαν στον διάδρομο. Όταν εμφανίστηκε ο Τ.. είπε.. Παναγιά μου.. ίντα’ παθα».

Εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, ο Γιώργος Κοκοσάλης, σε δηλώσεις του τόνισε: «θεωρώ πως από το σύνολο της διαδικασίας μέχρι τώρα, τίποτα δεν έχει αποδειχθεί. Αόριστοι αφουγκρασμοί και άναρθρες κραυγές, ως απόρροια φημολογίας η οποία ανεπτύχθη περί την υπόθεση, πολύ μεταγενέστερα από την εξαφάνιση του αείμνηστου Βαγγέλη και σίγουρα μετά την ανεύρεσή του.

Από απόψεως νομικής, είναι μια κατασκευή. Έχουμε βαφτίσει το κρέας ψάρι, επικίνδυνες σωματικές βλάβες κάποια περιστατικά, τα οποία μέχρι τώρα τουλάχιστον εγώ, δεν έχω διαπιστώσει ότι έχουν αποδειχθεί. Όλοι οι μάρτυρες έχουν παρελάσει έχουν πει, είδα, άκουσα, χωρίς να κατονομάζουν την πηγή της γνώσης τους. Έγινε και μια προσπάθεια από την οικογένεια με ένα ιδιωτικό ερευνητή που κατέθεσε σήμερα, αλλά πηγή γνώσης του κατονόμασε συγκεκριμένους ανθρώπους, που έχουν ήδη καταθέσει στην διαδικασία και δεν έχουν εισφέρει τίποτα. Θεωρώ ότι μέχρι τώρα, τίποτε δεν έχει αποδειχτεί».

«Αν ο αείμνηστος Βαγγέλης ζούσε, ένα παιδί έξυπνο, ώριμο, όπως έχει σκιαγραφηθεί, ένα παιδί ενήλικας σίγουρα δεν θα είχε εγκαλέσει τους συμφοιτητές και φίλους του για αυτές τις πράξεις που φέρονται να έχουν πράξει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκοσάλης.

«Εάν είναι μπούλινγκ, δεν υπήρχε νομοθετημένο, όταν ο Βαγγέλης, ήταν στην Σχολή. Θεσμοθετήθηκε, μετά εξ’ αφορμής της εξαφάνισης του Βαγγέλη. Αν είναι κάτι άλλο, σίγουρα δεν είναι επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Για ποιο λόγο είναι σωματικές βλάβες; Επειδή είναι αυτεπάγγελτο το αδίκημα και έτσι βόλεψε να έρθει η διαδικασία στο ακροατήριο. Αυτή η υπόθεση ήρθε στο ακροατήριο, επειδή κάποιοι επέλεξαν να αλλάξουν τις καταθέσεις τους, μετά από συναντήσεις με διάφορους εξωθεσμικούς παράγοντες, που αναδείχθηκαν στο ακροατήριο. Ο νοών νοείτο».

δίκηΒαγγέλης Γιακουμάκης