Ελλάδα|29.07.2024 20:37

Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτες οι φλόγες - Πολλά και διάσπαρτα τα πύρινα μέτωπα

Κώστας Ασημακόπουλος
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Eurokinissi
Eurokinissi

Ανεξέλεγκτα καίει η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, εδώ και πάνω από πέντε ώρες, με τα πύρινα μέτωπα να είναι πλέον πολλά. Τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι διάσπαρτα και οι φλόγες έχουν επεκταθεί σε μεγάλη έκταση, την ώρα που τα εναέρια μέσα σταματούν τις ρίψεις νερού.

Λίγο μετά τις 20:00, μάλιστα, ενεργοποιήθηκε ξανά το 112 για την περιοχή Κόσκινα, προτρέποντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσω της επαρχιακής οδού Καρύστου.

Νωρίτερα, είχαν σταλεί μηνύματα του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από Κριεζά προς Λέπουρα και Βέλος, από Κόσκινα προς Ζάρακες και Μεσοχώρια και από Πετριές προς Άγιους Αποστόλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως έγινε γνωστό, στην Εύβοια θα μεταβεί εκτάκτως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Ισχυρότατες δυνάμεις στο μέτωπο

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, σημείωσε ότι εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στις 15:17 σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Πετριές, προσθέτοντας ότι έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις κυρίως εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Γι' αυτό τον λόγο, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, χρειάστηκε να εκδοθούν 4 μηνύματα από το 112, αρχικά για την ενημέρωση των κατοίκων πλησίον της περιοχής που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και στη συνέχεια για την απομάκρυνσή τους από τους οικισμούς, Κριεζά, Κοσκινά και Πετριές.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 26 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για τον συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου.

Προληπτικά έχει μεταβεί στην περιοχή, πυροσβεστικό πλοιάριο και το Λιμενικό Σώμα έχει κινητοποιηθεί με πλωτά μέσα πλησίον της ακτογραμμής. Επίσης, δυνάμεις της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Το κυρίως μέτωπο

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος αυτή τη στιγμή το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριεζά και Αλώνια.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι εξ αρχής δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οικισμών, προστατεύθηκε ο υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι δυσκολότερες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας. Για οτιδήποτε νεότερο θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση» κατέληξε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Καρέ - καρέ οι προσπάθειες των πυροσβεστών για κατάσβεση

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών είναι εντατικές:

Οι κλειστοί δρόμοι

Λόγω της πυρκαγιάς η αστυνομία έχει διακόψει προσωρινά την κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου από το ύψος Κριεζών έως τα Κόσκινα, καθώς επίσης και στην επαρχιακή οδό Πετριών-Αγίων Αποστόλων.

Καλεί μάλιστα τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο συγκεκριμένο σημείο και να ακολουθούν τις εντολές των τροχονόμων.

Εύβοια112φωτιά τώραφωτιά Εύβοιαειδήσεις τώρα