Ελλάδα|30.07.2024 07:11

Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - 112 να εκκενωθούν ξανά οι Πετριές – Ξανά στη μάχη τα εναέρια μέσα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
φωτιά στην Εύβοια/ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
φωτιά στην Εύβοια/ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
φωτιά στην Εύβοια/ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
φωτιά στην Εύβοια/ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
φωτιά στην Εύβοια/ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/7) σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Πετριές του δήμου Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια.


Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η ένταση της φωτιάς αλλά και των ανέμων έχει μειωθεί με την πυρκαγιά να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και το κυρίως μέτωπο της να βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριεζά και Αλώνια. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά της πυρκαγιάς καταβάλλοντας προσπάθειες να την περιορίσουν.

Στο σημείο παραμένουν βρίσκονται ισχυρές επίγειες δυνάμεις, και συγκεκριμένα 205 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας στην κατάσβεση της φωτιάς συμβάλλουν με ρίψεις νερού από αέρος και εναέρια μέσα. Σημειώνεται ότι από αέρος επιχείρησαν τη Δευτέρα (29/7) 26 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους. Στο σημείο έχει μεταβεί και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ήχησε ξανά το 112

Οι κάτοικοι των περιοχών Κριεζά και Πετριές νωρίς το πρωί της Τρίτης έλαβαν νέο μήνυμα από το 112 στις 7:33 και 5:30 το πρωί καλώντας τους να απομακρυνθούν.

Τη νύχτα και συγκεκριμένα στις 1:23 ήχησε και πάλι το 112 καλώντας τους κατοίκους που βρίσκονται στο Κλιμάκι και τη Λιανή Άμμο να απομακρυνθούν προς τα Κριεζά.

Νέο μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι των Πέτριον στις 5:30 σήμερα το πρωί της Τρίτης (30/7) με οδηγίες να απομακρυνθούν λόγω πυρκαγιάς προς Αγίους Αποστόλους και Κάλαμο.

Επτά φορές εκδόθηκε μήνυμα από το «112», την υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα:

  • Στις 15:28 εκδόθηκε για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή Πετριές Ευβοίας.
  • Στις 15:46, για απομάκρυνση:
  • Από Κριεζά προς Λέπουρα και Βέλος.
  • Από Κοσκινά προς Ζάρακες και Μεσοχώρια
  • Στις 15:53 για απομάκρυνση από Πετριές προς Άγιους Αποστόλους, στις 17:06, από Κριεζά προς Βέλος.
  • Λίγο πριν τις 20:30 εκκενώνονται και το χωριό Κοσκινά προς Ζάρακες
  • Στη 01:23 μετά τα μεσάνυχτα εστάλη για μία ακόμα φορά μήνυμα από το 112 καλώντας τους κατοίκους που βρίσκονται στο Κλιμάκι και τη Λιανή Άμμο να απομακρυνθούν προς τα Κριεζά.
  • Στις 5:30 προκειμένου να απομακρυνθούν από Πετριές.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Κατά τη διάρκεια της μάχης για την κατάσβεση της φωτιάς, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά στα δάχτυλα του χεριού και υπέστη ελαφρά εγκαύματα. Νωρίτερα, η φωτιά απείλησε ένα όχημα της Πυροσβεστικής, αλλά το πλήρωμα απομακρύνθηκε με το όχημα εγκαίρως, χωρίς να υποστεί περαιτέρω ζημιές.

Πως ξεκίνησε η φωτιά

Η φωτιά εκδηλώθηκε τη Δευτέρα (30/7) γύρω στις 15.17 σε δασική έκταση ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε σε αγροτοδασική έκταση, κι έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις κυρίως εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.  Γι' αυτό το λόγο, χρειάστηκε να εκδοθούν 5 μηνύματα από το 112, αρχικά για την ενημέρωση των κατοίκων πλησίον της περιοχής που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και στη συνέχεια για την απομάκρυνσή τους από τους οικισμούς, Κριεζά, Κοσκινά και Πετριές.


«Εξ αρχής δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οικισμών, προστατεύθηκε ο υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Επίσης, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αναπτυχθεί για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

φωτιάειδήσειςφωτιά τώραΕύβοιαειδήσεις τώρα