Πανώλη: Οι θανατώσεις ζώων θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε αρνίσιο κρέας και γαλακτοκομικά
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΑύξηση στην τιμή του αρνίσιου κρέατος, του γάλακτος και των παραγώγων του (τυρί, γιαούρτι κτλ.) αναμένει, μιλώντας στο ethnos.gr, ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, εξαιτίας του προβλήματος με την πανώλη, το οποίο οδήγησε ήδη στη θανάτωση πολλών χιλιάδων ζώων.
Την άνοδο στις τιμές την αναμένει ο καθηγητής από το ερχόμενο φθινόπωρο και μετά και σίγουρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ το ποσοστό της θα εξαρτηθεί από τις διαστάσεις που θα λάβει το πρόβλημα και μέχρι πότε θα διαρκέσει.
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδημητρίου εκφράζει την εκτίμηση ότι οι πληγέντες από την πανώλη κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας αλλά σε ποσοστό μικρότερο από το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν και υποστηρίζει ότι οι επαγγελματίες του χώρου θα πρέπει στο εξής να δουν πιο σοβαρά το θέμα της ασφάλισης του ζωικού τους κεφαλαίου.
«Σίγουρη η αύξηση των τιμών»
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τη στιγμή που μειώνεται η παραγωγή και η προσφορά στην αγορά ενός προϊόντος, ενώ η ζήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, είναι κεφαλαιώδης κανόνας της οικονομίας ότι η τιμή του θα σημειώσει άνοδο.
«Η προσφορά του κρέατος είναι δεδομένο ότι θα καταγραφεί μειωμένη στην αγορά, από τη στιγμή που θανατώθηκαν τόσες χιλιάδες ζώα και εξακολουθούν να θανατώνονται. Την ίδια στιγμή η ζήτηση του αρνίσιου κρέατος δε θα μειωθεί λόγω της καταστροφής από την πανώλη. Εφόσον, λοιπόν, οι κρεατέμποροι και οι κρεοπώλες θα έχουν στη διάθεσή τους λιγότερα αρνιά να πουλήσουν, ενώ η ζήτηση από τους καταναλωτές θα παραμένει η ίδια, μοιραία θα αυξήσουν τις τιμές. Αλλά και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι που έπαθαν οικονομική ζημιά από τη θανάτωση μέρους των ζώων τους, θα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή τα εναπομείναντα, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν μέρος της ζημιάς και να καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά. Και αυτή η παράμετρος θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του αρνίσιου κρέατος, του γάλακτος και των παραγώγων του», σημειώνει ο κ. Χατζηδημητρίου.
Δεν μπορεί να προβλεφθεί το ποσοστό της αύξησης
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό που θα φτάσει η άνοδος των τιμών, ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του ΠΑΜΑΚ σημειώνει ότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατό να γίνει κάποια ασφαλής εκτίμηση, ιδίως από τη στιγμή που συνεχίζεται η θανάτωση ζώων και το πρόβλημα με την πανώλη δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Όπως λέει, το ποσοστό της αύξησης θα εξαρτηθεί από το πόσο μειωμένες, σε σύγκριση με μία κανονική περίοδο, θα είναι οι ποσότητες του κρέατος και του γάλακτος που θα φτάσουν στην αγορά. Επίσης, πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο ένα μέρος της έλλειψης του κρέατος στην αγορά να καλυφθεί από νόμιμες εισαγωγές.
«Αν οι καταναλωτές δουν ότι οι τιμές των ελληνικών αρνιών έχουν ‘’τσιμπήσει’’ πιθανότατα ένα μεγάλο μέρος θα στραφεί στα εισαγόμενα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι τιμές μπορεί να μη σημειώσουν μεγάλη αύξηση. Σε κάθε περίπτωση η άνοδος των τιμών θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη, ωστόσο, για το ποσοστό της δεν μπορεί να γίνει τώρα καμία εκτίμηση, ιδίως από τη στιγμή που συνεχίζεται το πρόβλημα. Η αύξηση θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του συνόλου της προσφοράς που χάθηκε. Στο ενδεχόμενο που συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο η θανάτωση ζώων, το ποσοστό της ανόδου των τιμών θα είναι μεγάλο», αναφέρει ο κ. Χατζηδημητρίου.
Από το φθινόπωρο οι αυξήσεις
Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δε θα πρέπει οι καταναλωτές να περιμένουν άμεσα άνοδο στις τιμές. Είναι πολύ πιθανό η άνοδος να ξεκινήσει από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και να κορυφωθεί έως το τέλος του έτους.
«Υπάρχουν συμβάσεις κάποιας χρονικής διάρκειας που βρίσκονται σε ισχύ. Άρα οι κρεατέμποροι δεσμεύονται και δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε τιμή υψηλότερη από τη συμφωνημένη. Είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποιες μικρές αυξήσεις τιμών από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του χρόνου να αποκτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό», σημειώνει ο καθηγητής.
Ασφάλιση της ζωικής παραγωγής
Κατά τον κ. Χατζηδημητρίου, οι πληγέντες κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν από την Πολιτεία, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι αυτό δε θα γίνει στο σύνολο της αξίας του προϊόντος που έχασαν.
«Κάποια ζημιά δε θα καλυφθεί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Για το λόγο αυτό έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της ασφάλισης της ζωικής παραγωγής. Θα πρέπει να σκεφθούν πολύ σοβαρά οι κτηνοτρόφοι ότι θα πρέπει να ασφαλίζουν τα ζώα τους. Βέβαια, με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει και τις τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων. Όμως, σε κάθε περίπτωση η επιβάρυνση αυτή θα είναι πολύ μικρότερη από τις αυξήσεις που καταγράφονται, όταν σημειώνεται μία καταστροφή», υποστηρίζει ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
- Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
- Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
- Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της