Ελλάδα|31.07.2024 22:31

Σέριφος: Το φράγμα του νησιού έχει σχεδόν στερέψει - «Σε 15 ημέρες μπορεί να έχουμε ξεμείνει από νερό»

Newsroom

Μέρα με τη μέρα πιο κοντά στο καταστροφικό σενάριο της εξάντλησης των υδάτινων πόρων πλησιάζει η Σέριφος, με τη δημοτική Αρχή να κάνει την εκτίμηση ότι σε δύο εβδομάδες μπορεί να έχουν ξεμείνει από νερό. 

Η Σέριφος υδροδοτείται από ένα φράγμα, πηγές και γεωτρήσεις. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κώστας Ρεβίνθη η στάθμη του φράγματος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 20χρονιά.

Συγκεκριμένα στο φράγμα έχουν απομείνει μόλις 10.000 κυβικά μέτρα νερού τη στιγμή που η χωρητικότητα του ανέρχεται στα 720.000 κυβικά μέτρα.

Ο Πλατύς Γιαλός, περιοχή στις βόρειες ακτές της Σερίφου υδροδοτείται από πηγή, ωστόσο κι αυτή στέρεψε ήδη από τις αρχές Ιουνίου, με τις ανάγκες των καταλυμάτων και των εστιατορίων να καλύπτονται από υδροφόρες. 

«Κάτι πρωτόγνωρο για τα χρονικά. Οδεύουμε προς το χειρότερο τρύγο όλων των εποχών από πλευράς παραγωγής. Θα είναι τρομακτικά χαμηλή η παραγωγή. Σε πολλές περιπτώσεις τα φυτά δε μπορούν να ανταποκριθούν λόγω τρομακτικής έλλειψης υγρασίας», σχολίασε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ αμπελουργός. 

Ο δήμος προκειμένου να μην ξεμείνουν από νερό έχει μισθώσει μονάδα αφαλάτωσης 2.000 κυβικών μέτρων, που θα φτάσει στο νησί την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, οι κάτοικοι είναι δυσαρεστημένοι καθώς οι μονάδες αφαλάτωσης αυξάνει την κατανάλωση ρεύματος, με το πρόσθετο κόστος να μετακυλίεται στους κατοίκους μέσω των δημοτικών τελών.

ειδήσεις τώραλειψυδρίαΣέριφοςφράγμανερό