Ελλάδα|31.07.2024 22:40

Φωτιά στην Εύβοια: Το μεγαλύτερο μέτωπο μετά το 2021 - Ατελείωτη η μάχη με τις φλόγες

Κώστας Ασημακόπουλος
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Η πολύπαθη Εύβοια ξανά στις φλόγες: Η πύρινη κόλαση από ψηλά (ethnos.gr/Κώστας Ασημακόπουλος)
Η πολύπαθη Εύβοια ξανά στις φλόγες: Η πύρινη κόλαση από ψηλά (ethnos.gr/Κώστας Ασημακόπουλος)
Η πολύπαθη Εύβοια ξανά στις φλόγες: Η πύρινη κόλαση από ψηλά (ethnos.gr/Κώστας Ασημακόπουλος)
Η πολύπαθη Εύβοια ξανά στις φλόγες: Η πύρινη κόλαση από ψηλά (ethnos.gr/Κώστας Ασημακόπουλος)

Το πιο παρθένο δάσος καίγεται στην κεντρική Εύβοια, όπου μαίνεται πλέον ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων. Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Πισσώνα έχει εξαπλωθεί ραγδαία.

Οι φλόγες πλέον απειλούν άμεσα το Καμάρι και τις Λεχριές. Πρόκειται, με βάση τις εικόνες που καταγράφει το ethnos.gr στο σημείο, για τη μεγαλύτερη φωτιά μετά το 2021 στη βόρεια Εύβοια.

Σοκάρουν οι εικόνες από drone

 

Μεγάλες μάχες σε δύσκολους δασικούς δρόμους

Από την μεγάλη πυρκαγιά απειλούνται η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Άρμα και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να μην σταματούν τις επιχειρήσεις για κατάσβεση.

Μεγάλες μάχες δίνονται και σε δύσκολους δασικούς δρόμους, με ειδικά οχήματα να ανοίγουν δρόμο για να μπορούν να περάσουν πυροσβέστες, εθελοντές και οχήματα.

 

Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατευθύνεται νότια, ενώ στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι με ριπές έως 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές κηλιδώσεις που δημιουργούν νέες εστίες.

Από την ώρα που αποχώρησαν τα εναέρια μέσα, στη μάχη μετέχουν τουλάχιστον 145 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντος, 43 οχήματα και μεγάλος αριθμός εθελοντών. 

Κάηκαν ζώα - Η συγκινητική στιγμή που πυροσβέστης έσωσε σκύλο

Στις Λεχριές, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, κάηκαν ζώα σε μαντρί και διασώθηκε μόνο ένας σκυλάκος, από πυροσβέστη.

Οι εικόνες που καταγράφει η κάμερα του ethnos.gr στην Εύβοια είναι πραγματικά σοκαριστικές.

 

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Η μεγάλη φωτιά ξέσπασε περίπου στις 13:00 στο χωριό Πισσώνας και γρήγορα πέρασε μέσα από καλλιέργειες.

Δυστυχώς, οι φλόγες λίγο μετά μπήκαν μέσα στο δάσος, ένα από τα λίγα σημεία της Εύβοιας που δεν έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές του παρελθόντος.

Η εικόνα στις Λεχριές

Στις Λεχριές η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς το μέτωπο της φωτιάς είναι πλέον πολλά χιλιόμετρα.

 

Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα του ethnos.gr στο Facebook για απευθείας μεταδόσεις από το πύρινο μέτωπο

Εκκενώθηκαν χωριά

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση του χωριού Αφράτι προς Βασιλικό, ενώ εντολή εκκένωσης δόθηκε λίγο μετά και για ακόμα τρία χωριά του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων. Πρόκειται για τα χωριά Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμά.

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιο Αρμά απομακρυνθείτε προς Χαλκίδα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί και πλέον επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντο, και 43 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν, 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο ελικόπτερα για τον συντονισμό τους. Συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

φωτιάφωτιά Εύβοιαφωτιά τώρα