Ελλάδα|01.08.2024 12:00

Πανώλη: Επέκταση μέτρων, προανάκριση από εισαγγελέα και νέος σχεδιασμός για την κτηνοτροφία

Newsroom

Την επέκταση των περιοριστικών μέτρων για τα αιγοπρόβατα, που λήγουν την Κυριακή, για επιπλέον μια εβδομάδα, ανακοίνωσε κατά την συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσιάρας, με επιστολή του προς τους ομολόγους του υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το ζήτημα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου.

Στόχος, επισήμανε είναι «αφενός η κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού  κεφαλαίου, όσο για να εξετασθούν κάθε δυνατές πρόσθετες λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών για τους κτηνοτρόφους».

Όσον αφορά τα κρούσματα πανώλης και τις αναλύσεις των ζώων, ο κ. Τσιάρας ανέφερε πως με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  ενεργοποιούνται δύο επί πλέον κτηνιατρικά εργαστήρια που θα συμβάλουν στις ταχύτερες αναλύσεις.

Στον εισαγγελέα Λάρισας τα αποτελέσματα της επιτροπής 

Ακόμη, «αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου».

Μάλιστα, επισήμανε πως τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση.

Νέος σχεδιασμός για την κτηνοτροφία 

Ακόμη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού της πανώλης θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας.

«Θα αναζητηθούν όλοι οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο, ώστε να περιορισθεί η πιθανότητα επανάληψης ανάλογων φαινομένων», τόνισε ο κ. Τσιάρας.

πανώληειδήσεις τώραμέτραΚώστας Τσιάραςπρόβατα