Ελλάδα|01.08.2024 14:54

Τέμπη: Οργισμένοι οι συγγενείς για την αποφυλάκιση του σταθμάρχη - «Να μπουν κάποιοι φυλακή να ηρεμήσουν οι ψυχές»

Newsroom

Την οργή των συγγενών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη προκάλεσε η απόφαση της αποφυλάκισης του σταθμάρχη της Λάρισας.

Ο σταθμάρχης βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης (1/8) σε κατ οίκον περιορισμό καθώς ο ανακριτής έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα για αλλαγή των όρων κράτησης του.

H αποφυλάκιση έγινε με τη συμπλήρωση 17 μηνών από την προσωρινή του κράτηση και ενώ το ανώτερο όριο προφυλάκισης στην Ελλάδα είναι 18 μήνες. Δηλαδή, αποφυλακίστηκε ένα μήνα νωρίτερα, μετά από αίτημά του δικηγόρου του, το οποίο έγινε αποδεκτό από την εισαγγελία η οποία έκρινε ότι ο σταθμάρχης δεν είναι επικίνδυνος για να τελέσει άλλες αξιόποινες πράξεις.

«Τι περιμένουν;»

Η Άλμα Λάτα, μητέρα της 21χρονης φοιτήτριας Ιατρικής που σκοτώθηκε στα Τέμπη, δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της για την απόφαση και τονίζει στο OPEN: «Περιμένουμε κάθε μέρα και κάθε στιγμή τη στιγμή.. δεν ξέρω τι γίνεται… για μας τι περιμένουν; Να πάμε να τον σκοτώσουμε; Θα πεις φταίει μόνο αυτός; Που είναι ο τελευταίος. Να μπουν κάποιοι φυλακή να ηρεμήσουν οι ψυχές τους». 

Ποινική δίωξη στην πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων

Την ίδια ώρα η «βεντάλια» των κατηγορουμένων άνοιξε μετά τη δίωξη της προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων για το κακούργημα της  διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών δια παραλείψεως με δόλο και κατά εξακολούθηση και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

«Το περιμέναμε αυτό εδώ και 17 μήνες. Για μένα έχει αργήσει πάρα πολύ, διότι η κυρία αυτή συνεχίζει επί 17 μήνες μετά το έγκλημα να παραμένει στη θέση της. Συνεχίζει να πιστοποιεί όπως και πιστοποιούσε ένα δολοφονικό και επικίνδυνο σιδηρόδρομο» ανέφερε στο OPEN o Χρήστος Κωνσταντινίδης, σύζυγος θύματος. 

Και προσθέτει: «Το περιμέναμε. Η κυρία…. είναι υπεύθυνη. Έπρεπε ήδη να βρίσκεται στη φυλακή από τις πρώτες ημέρες. Το γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι ο σιδηρόδρομος δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσει».

Νέες ποινικές διώξεις

Μετά από μήνυση συγγενών, ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε επίσης σε τρεις προανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και σε υψηλόβαθμο στέλεχος για τη διαχείριση της έρευνας μετά την σύγκρουση.

«Όλες αυτές οι διώξεις είναι για πλημμελήματα τα οποία δεν μας βρίσκουν καθόλου σύμφωνους. Είναι κοροϊδία. Κάποτε πρέπει να αλλάξει αυτό το τροπάριο. Να γίνει αναβάθμιση κατηγοριών προς όλους» ζήτησε ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας θυμάτων.

Οι κατηγορούμενοι για το δυστύχημα ανέρχονται πλέον στους 41 ενώ αναμένεται να ασκηθούν κι άλλες διώξεις.

Τέμπηειδήσειςσιδηροδρομικό δυστύχημααποφυλάκισησιδηρόδρομος