Ελλάδα|01.08.2024 20:51

Υποκλοπές: Αυτό είναι το πολυσέλιδο πόρισμα του Αρείου Πάγου - Πού επιρρίπτει τις ευθύνες ο εισαγγελέας

Newsroom

Σε πόρισμα 287 σελίδων αναλύονται τα συμπεράσματα της έρευνας διάρκειας εννέα μηνών του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αχιλλέα Ζήση, αναφορικά με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Οι ευθύνες

Ο κ. Ζήσης δεν καταλογίζει ευθύνες στην ΕΥΠ, την ΕΛ.ΑΣ. και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για σχέση με το κακόβουλο λογισμικό predator που διοχέτευσαν και στη χώρα μας οι εταιρείες Intellexa και Krikel.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο πόρισμα του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού δε διαπιστώθηκε καμία σύμβαση μεταξύ της ΕΥΠ και της Intellexa και των άλλων εταιρειών που ερευνήθηκαν. 

Δεν προέκυψαν ευθύνες κρατικών λειτουργών, όπως του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, της πρώην εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου αλλά και σε βάρος του Γρηγόρη Δημητριάδη, για τον οποίο αναφέρεται:

«Ορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού τον Ιούλιο του 2019 και στη συνέχεια, με την υπ αριθμ. 344 (ΦΕΚ Β’ 2659/18.06.2021) Απόφαση του Πρωθυπουργού, του δίδεται Εξουσιοδότηση να υπογράφει «Με εντολή Πρωθυπουργού» έγγραφα, πράξεις και αποφάσεις που αφορούν μεταξύ των άλλων διαδικαστικά θέματα του Συντονιστικού Συμβουλίου Διαχείρισης Πληροφοριών της Ε.ΥΠ. κ,λπ. Ουδέποτε δε τον ενημέρωσε ο Διοικητής ή κάποιος άλλος για επισυνδέσεις κάποιου προσώπου , αλλά και γενικότερα δεν είχε ενημέρωση για την έκδοση Εισαγγελικών Διατάξεων νόμιμης επισύνδεσης, για ποια πρόσωπα αφορούν οι διατάξεις, χρονικά διαστήματα αυτών, τους λόγους έκδοσης αυτών και γενικότερα για όλη τη διαδικασία που προηγείται της έκδοσης εισαγγελικής διάταξης».

Όσο για τον Παναγιώτη Κοντολέοντα στο πόρισμα αναφέρεται, ότι δεν είχε γνώση παράνομων παρακολουθήσεων, ενώ για τη Βασιλική Βλάχου τονίζεται ότι ελέγχθηκε πειθαρχικά από τον Άρειο Πάγο και δεν της αποδόθηκε καμία ποινική ευθύνη.

Εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο εισαγγελικός λειτουργός στο πόρισμά του κάνει λόγο για εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων προσώπων από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Οι ευθύνες επιρρίπτονται σε τέσσερις εκπροσώπους ιδιωτικών εταιρειών εμπορίας κακόβουλου λογισμικού που έδρασαν σε Ελλάδα και άλλες χώρες.

Οι εν λόγω επιχείρησαν χωρίς σχετικό δικαίωμα αυτών, χωρίς δηλαδή τη ρητή συναίνεση του νόμιμου δικαιούχου και κατά παράβαση του μέτρου προστασίας να αποκτήσουν πρόσβαση σε μέρος ή στο σύνολο συστήματος πληροφοριών η σε ηλεκτρονικά δεδομένα των παθόντων κατά την έννοια του άρθρου 13 στοιχ. στ’ και ζ’ Ποινικού Κώδικα, και αφετέρου σε δύο άλλες περιπτώσεις επιχείρησαν χωρίς σχετικό δικαίωμα αυτών και κατά παράβαση του μέτρου προστασίας, αναφέρεται για τους τέσσερις κατηγορουμενους.

Τα αρχεία της ΕΥΠ

Επίσης, ειδική μνεία γίνεται στα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης στα αρχεία της ΕΥΠ παρουσία δύο πραγματογνωμόνων και του ιδίου του κ. Ζήση. Από αυτή προέκυψε: 

  • Σε 116 περιπτώσεις έγινε προσπάθεια υποκλοπής μέσω predator
  • Σε 2 περιπτώσεις έγινε επιμόλυνση του κινητού και υποκλοπή. Είναι η περίπτωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και της Άρτεμις Σίφορντ. 
  • Οι υπόλοιποι 114 δεν ενεργοποίησαν τα σχετικά links.  
  • 28 στόχοι παρακολουθήθηκαν και από την ΕΥΠ και μέσω predator, για κάποιο χρονικό διάστημα, που αποτελεί το 24% του συνολικού αριθμού των θυμάτων παρακολούθησης
  • Τα 28 θύματα αποτελούν το 1%, κατ’ αναλογία των 15.000 διατάξεων παρακολούθησης από την ΕΥΠ για την περίοδο 2020-2023. 

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν με απευθείας κλήση για το πλημμέλημα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών. 

ΕΥΠυποκλοπέςπαρακολουθήσειςΆρειος Πάγοςειδήσεις τώρα