Ελλάδα|06.08.2024 06:35

Δοϊράνη: Ουρές αυτοκινήτων μέσα στο χωριό, ταλαιπωρούν τους κατοίκους - Προσπαθούν να περάσουν μέσα από το τελωνείο

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Μία τεράστια ταλαιπωρία, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, υφίστανται οι κάτοικοι της κοινότητας Δοϊράνης, στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, αφού στον κεντρικό δρόμο του χωριού τους υπάρχει πολύ συχνά και για αρκετές ώρες μία τεράστια ουρά αυτοκινήτων, οι οδηγοί των οποίων επιχειρούν να περάσουν από το τελωνείο, για να μπουν στη γειτονική χώρα.

Το τελωνείο βρίσκεται στην άκρη του χωριού και με δεδομένο ότι σε πολλές περιπτώσεις η ουρά φτάνει ακόμα και το ένα χιλιόμετρο, ουσιαστικά τα οχήματα καταλαμβάνουν όλο το μήκος του κεντρικού δρόμου και μάλιστα και τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Μιλώντας στο ethnos.gr, ο πρόεδρος των κοινοτήτων Δροσάτου, Δοϊράνης και Κορυφής, Χρυσοβαλάντης – Πέτρος Στεφανίδης, σημειώνει ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί πολλά προβλήματα στους μόλις πενήντα κατοίκους του χωριού.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση του τελωνείου της Δοϊράνης με ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να εξυπηρετούνται πιο γρήγορα οι διερχόμενοι οδηγοί και έτσι να μην δημιουργείται αυτή η τεράστια ουρά μέσα στο χωριό.

«Η ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό του τελωνείου ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η κίνηση είναι πιο έντονη, θα μπορούσε να αποτελέσει μία πολύ καλή λύση. Το πρόβλημα είναι έντονο ολόκληρο το καλοκαίρι και κορυφώνεται τα Σαββατοκύριακα, όταν επιστρέφουν στα σπίτια τους από τις διακοπές τους Σκοπιανοί, Σέρβοι και άλλοι τουρίστες. Δεν υπάρχει άλλο οδικό δίκτυο που να οδηγεί στο τελωνείο, παρά μόνο ο δρόμος που διέρχεται μέσα από το χωριό. Σε αυτόν πολύ συχνά τα οχήματα είναι φρακαρισμένα. Ταλαιπωρία για τους κατοίκους υπάρχει και άλλους μήνες του χρόνου, αφού από το συγκεκριμένο τελωνείο διέρχονται πολλές νταλίκες», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Στεφανίδης.

Θόρυβος και πολλά σκουπίδια

Κατά τον ίδιο, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί στους κατοίκους της Δοϊράνης η μεγάλη ουρά των αυτοκινήτων μέσα στο χωριό τους, είναι ο συνεχής θόρυβος. Αυτός γίνεται ανυπόφορος, όταν οι οδηγοί αγανακτούν από την αναμονή και αρχίζουν να κορνάρουν όλοι μαζί, ώστε να κάνουν πιο γρήγορα τη δουλειά τους οι υπάλληλοι του τελωνείου.

«Εκτός από το θόρυβο, πολλοί διερχόμενοι οδηγοί πετάνε τα σκουπίδια τους μέσα στον οικισμό. Ιδίως οι νταλίκες, μόλις μπουν στην Ελλάδα, πετάνε από το παράθυρο, όποιο σκουπίδι, έχουν στο όχημά τους. Λες και το κάνουν επίτηδες. Οι κάτοικοι του χωριού είναι πολύ λίγοι και δεν είναι δυνατό να υπάρχουν κάποιοι που να μαζεύουν συνέχεια τα σκουπίδια» είπε ο κ. Στεφανίδης.

Ο πρόεδρος των κοινοτήτων Δροσάτου, Δοϊράνης και Κορυφής σημειώνει ακόμα ότι πολλές φορές είναι τόσο μεγάλο το μποτιλιάρισμα και στις δύο λωρίδες του δρόμου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκλωβίζονται και να μην μπορούν να φύγουν με τα αυτοκίνητά τους από τα σπίτια τους ή να επιστρέψουν σε αυτά.

Τέλος, η ουρά των αυτοκινήτων έχει δημιουργήσει πρόβλημα και στην επισκεψιμότητα του Μουσείου Λίμνης Δοϊράνης, το οποίο, κατά τον κ. Στεφανίδη, το καλοκαίρι είναι ανοιχτό και τα Σαββατοκύριακα. Όπως λέει ο πρόεδρος των κοινοτήτων, έχει γίνει γνωστό ότι η πρόσβαση είναι δύσκολη, εξαιτίας της μεγάλης ουράς και πολλοί αναβάλλουν την επίσκεψή τους στο μουσείο και στην περιοχή.

αυτοκίνητατελωνείοουρέςκάτοικοι