Ελλάδα|06.08.2024 11:24

Αιματηρή καταδίωξη και σύλληψη διακινητή στη Σύμη: Μετέφερε 21 μετανάστες - Εμβόλισε ελληνικό σκάφος

Ελευθερία Σπυράκη

Aιματηρή καταδίωξη δουλεμπορικού πλοίου από δύο ελληνικά σκάφη, σημειώθηκε ανοιχτά της Σύμης το μεσημέρι της Δευτέρας η οποία μάλιστα διήρκησε περίπου μισή ώρα, και είχε ως αποτέλεσμα στον τραυματισμό ενός αλλοδαπού διακινητή μεταναστών, από πυρά ανδρών του Λιμενικού.

Ο Τούρκος δουλέμπορος είχε αρχικά εμβολίσει ελληνικό σκάφος που περιπολούσε στην περιοχή προκαλώντας ζημιές και φωτιά στην εξωλέμβια μηχανή του.

To χρονικό της καταδίωξης

Το επεισόδιο φέρεται να συνέβη μετά την αποβίβαση στην περιοχή Πανορμίτη της Σύμης περίπου 21 μεταναστών από τουρκικό φουσκωτό δουλεμπορικό. Μετά την αποβίβαση των αλλοδαπών ο διακινητής επιχείρησε να επιστρέψει στα τουρκικά παράλια, αλλά έγινε αντιληπτός από δύο σκάφη του Λιμενικού, τα οποία με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων του ζήτησαν να σταματήσει χωρίς αποτέλεσμα με συνέπεια να ξεκινήσει καταδίωξη.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο οδηγός του δουλεμπορικού, φέρεται να έκανε επικίνδυνους ελιγμούς και επιχείρησε να χτυπήσει τα δύο ελληνικά σκάφη.

Πραγματοποιήθηκαν δύο προειδοποιητικές βολές και εν συνεχεία δύο στοχευμένες βολές στη μηχανή του Τ/Χ. Το ταχύπλοο ανέκοψε ταχύτητα και πραγματοποίησε αναστροφή χτυπώντας στη δεξιά πλευρά του σκάφους του λιμενικού με αποτέλεσμα τη θραύση του αεροθαλάμου του Τ/Χ και την ακινητοποίησή του.

Στη συνέχεια της καταδίωξης το πλήρωμα του άλλου σκάφους φέρεται ότι πυροβόλησε δυο φορές στον αέρα και χτύπησε, υπό άγνωστες συνθήκες, τον αλλοδαπό διακινητή, ο οποίος φέρει διαμπερές τραύμα στην κοιλιά και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη Ρόδο.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις δόθηκε η εικόνα ότι ο αλλοδαπός διακινητής που προσπάθησε να διαφύγει είχε όπλο.

Παράλληλα, διενεργήθηκαν έρευνες από την ξηρά στην περιοχή, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής, όπου εντοπίστηκαν είκοσι ένας 21 αλλοδαποί και μεταφέρθηκαν στην Λιμενική Αρχή της Σύμης. Οι αλλοδαποί είχαν εκκινήσει από Μποζμπουρούν Τουρκίας και είχαν καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 4.500€ έκαστος για τη μεταφορά τους στη Σύμη. Το ταχύπλοο σκάφος βυθίστηκε. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Σύμης.

καταδίωξηδιακινητήςΣύμηειδήσεις τώρα