Ελλάδα|07.08.2024 17:24

Σεισμός τώρα: Τι λένε οι σεισμολόγοι για το μπαράζ δονήσεων στην Κρήτη

Newsroom

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης αναφορικά με το μπαράζ σεισμών που έγινε στην Κρήτη το πρωί της Τετάρτης.

«Η περιοχή είναι το λεγόμενο ελληνικό τόξο. Είναι νότια της Κρήτης. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερα σεισμογενής. Έχουμε έντονη δραστηριότητα στην περιοχή εκεί» ανέφερε στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «για τα δεδομένα του τόξου θα μπορούσε να θεωρηθεί μέχρι στιγμής μια φυσιολογική δραστηριότητα. Ωστόσο, καλό να περιμένουμε και τη συνέχεια να δούμε πως θα εξελιχθεί».

Στη συνέχεια ερωτώμενος για μετασεισμούς είπε: «είναι πολύ πρώιμο, ειδικά για αυτή την περιοχή, να κάνουμε εκτιμήσεις από το πρώτο γεγονός. Και αυτή τη στιγμή είναι δύο σεισμοί με πολύ κοντινή χρονική. Πρακτικά τώρα ξεκίνησε η ακολουθία».

Τέλος, είπε ότι ο σεισμός ήταν θαλάσσιος και δεν προκάλεσε ιδιαίτερες ζημιές: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρχουν ζημιές με αυτό το μέγεθος, και μάλιστα έγινε σε θαλάσσιο χώρο. Ίσως κάποια οικήματα, κάποιες οικίες, παλιές, αλλά σε αυτή την απόσταση, με αυτό το μέγεθος, σε θαλάσσιο χώρο δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε».

Τρεις σεισμικές δονήσεις

Σημειώνεται, όται τρεις σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης ανοιχτά της Κρήτης

Η πρώτη δόνηση 4,4 Ρίχτερ, έγινε στις 11:47 με επίκεντρο 39 Χλμ νότιοανατολικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχαν γίνει δυο σεισμικές δονήσεις στο Ηράκλειο.

Η πρώτη δόνηση ήταν 4,0 βαθμοί Ρίχτερ, 42 χλμ νότια των Μοιρών στο Ηράκλειο με εστιακό βάθος 10 χλμ. 

Μετά από ένα μόλις λεπτό, ακολούθησε ακόμα πιο δυνατός σεισμός στην ίδια ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, εντάσεως 4,8 Ρίχτερ.

Σε αυτήν την περίπτωση το επίκεντρο ήταν 22 χλμ νότια του Πύργου Ηρακλείου με εστιακό βάθος 15 χλμ.

Και οι δύο σεισμοί είχαν εστιακό βάθος 10 χλμ

σεισμολόγοιειδήσεις τώρασεισμολόγοςσεισμόςσεισμός τώραΚρήτη