Ελλάδα|08.08.2024 22:34

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Ολονύχτια επιφυλακή και φόβος για αναζωπυρώσεις

Newsroom

Δύσκολη θα είναι η νύχτα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές που εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη και επεκτάθηκε την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να προκαλέσεις καταστροφές και να απειλήσει οικισμούς στο Ρέθυμνο.

Το μεγάλο στοίχημα τώρα των Πυροσβεστών είναι η αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων. Αυτή την ώρα πυροσβεστικές δυνάμεις κατά ομάδες επιχειρούν σε περιοχές που έχει αναζωπυρωθεί η φωτιά, με το κύριο μέτωπο να αφορά στα χωριά Πλάτανος και Αποδούλου, ενώ αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται και στα χωριά Βαθιακό και Αγία Παρασκευή.

Μεγάλη καταστροφή - Οι φλόγες διέσχισαν 4 βουνά

Σύμφωνα με το cretalive.gr συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Κρήτης Μανώλης Παραβολιδάκης επισήμανε ότι «οι φλόγες διέσχισαν τέσσερα βουνά, και σε ευθεία γραμμή φτάνει τα 20 χιλιόμετρα μήκος». Το επιχειρησιακό κέντρο για τη διαχείριση της κατάστασης είχε στηθεί νωρίτερα στον Πλάτανο, ωστόσο ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός εισηγήθηκε να μετακινηθεί στον Φουρφουρά, όπου η κατάσταση είναι καλύτερη.

Μόλις έπεσε το σκοτάδι σταμάτησαν τα εναέρια μέσα να επιχειρούν, ωστόσο - σύμφωνα με τον κ. Παραβολιδάκη - το πρωί της Παρασκευής συνολικά 14 ελικόπτερα και αεροπλάνα θα συμμετάσχουν εκ νέου στην επιχείρηση σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο το τεράστιο μέτωπο. Ειδικές δυνάμεις δασοκομάντος έχουν ήδη έρθει από την Αθήνα και αναμένεται επίσης να ενταχθούν το πρωί στο έμψυχο δυναμικό, ενώ αναμένονται και 15-20 υδροφόρες επίσης από την πρωτεύουσα που θα αξιοποιηθούν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Σε ανάρτησή τους στο Facebook οι πυροσβέστες του Ηρακλείου αναφέρουν: «Ενισχύονται επιπλέον οι Δυνάμεις στην μεγάλη πυρκαγιά στο Αμάρι Ρεθύμνου. 40 επιπλέον Δασοκομάντος της 1ης ΕΜΟΔΕ και 12 υδροφόρα οχήματα με 2πλα πληρώματα επιβιβάζονται σε πλοία από το Λιμάνι του Πειραιά».

 

Έφτασε και ο Κικίλιας

Στην πυρκαγιά στο Ρέθυμνο βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας καθώς και δεύτερη αερομεταφερόμενη ομάδα από Αθήνα με 50 δασοκομαντος.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ενισχύονται περαιτέρω από Ρόδο και Ελευσίνα οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά.

Με εντολή του κ. Κικίλια οι πυροσβέστες θα επιτηρούν όλη τη νύχτα τα μέτωπα της φωτιάς, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι άνεμοι στην περιοχή αναμένεται να "πέσουν" μετά τις 23:00.

Εκκενώθηκαν 9 χωριά

Υπάρχουν εννέα χωριά που έχουν εκκενωθεί μετά από αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις από το «112». Τα χωριά που διατάχθηκε να εκκενωθούν είναι η Αγία Παρασκευή, ο Πλάτανος, το Αποδούλου, το Βαθιακό, η Λοχριά, ο Άδραχτος, ο Ρίζικας, η Σάττα και το Χορδάκι.

Ειδικότερα:

  • Στις 12:10 εκδόθηκε ενημερωτικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στις περιοχές Αποδούλου, Άγιος Ιωάννης και Νίθαυρη για ετοιμότητα.
  • Στις 12:39 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Φουφουρά.
  • Στις 12:50 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αγία Παρασκευή προς Μάνδρες.
  • Στις 15:06 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Βαθιακό προς Πλάτανο.
  • Στις 15:30 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Πλάτανος προς Λοχριά.
  • Στις 15:45 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Νίθαυροι.
  • Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Σάτα προς Κλίμα.
  • Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Ρίζικας προς Μάνδρες.
  • Στις 16:25 απομάκρυνση από τις περιοχές Άδρακτος και Λοχριά προς Καμάρες

Αποκαρδιωτική η εικόνα

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που διαμορφώνεται καθώς η φλόγα διέσχισε πολλά χιλιόμετρα και οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι μεγάλες. Η καλλιεργήσιμη έκταση που έχει καταστραφεί εκτιμάται ότι είναι τεράστια, ενώ απώλειες υπάρχουν επίσης και στο ζωικό κεφάλαιο.

φωτιάειδήσεις τώραΡέθυμνοφωτιά τώρα