Ελλάδα|09.08.2024 11:09

Τι γνωρίζουμε για την καφέ αράχνη: Οι επιπλοκές που προκάλεσαν τον θάνατο του 48χρονου – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Newsroom

Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος του 48χρονου άνδρα στον Πύργο μετά από το τσίμπημα που δέχθηκε από μία καφέ αράχνη «ερημίτη». Οι γιατροί κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν των άνδρα στη ζωή, ωστόσο υπέκυψε στο δηλητήριο.

Τι γνωρίζουμε για την καφέ αράχνη «ερημίτη»

Η καφέ αράχνη «ερημίτης» είναι η πιο κοινή και διαδεδομένη από τις καφέ αράχνες, αλλά συνήθως συναντάται μόνο στις νότιες και κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για ένα μικρό είδος, με σώμα σε σχήμα βιολιού που μπορεί να φτάσει σε μήκος έως και 1,2 εκατοστά (0,5 ίντσες). Το δάγκωμά της, ωστόσο, μπορεί να έχει μια ισχυρή, δηλητηριώδη γροθιά.

Τα τσιμπήματά της μπορεί να προκαλέσουν νεκρωτικές (σαπισμένες) δερματικές βλάβες και να οδηγήσουν σε σοβαρές αντιδράσεις ή ακόμη και στο θάνατο σε ορισμένους ανθρώπους, ιδίως σε παιδιά, σύμφωνα με το MedlinePlus, μια υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ιατρικής.

Όμως περίπου το 90% των δαγκωμάτων από καφέ αράχνες δεν είναι ιατρικά σημαντικά και «επουλώνονται πολύ ωραία, συχνά χωρίς ιατρική παρέμβαση και θεραπεία», έγραψε ο Rick Vetter, συνταξιούχος ερευνητικός συνεργάτης εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ, στην ιστοσελίδα του τμήματος εντομολογίας του πανεπιστημίου.

Αφού αναζητήσουν βοήθεια, οι άνθρωποι με λιγότερο σοβαρά τσιμπήματα θα δουν συνήθως τις πληγές τους να επουλώνονται γρήγορα αφού τις καθαρίσουν και εφαρμόσουν τη μέθοδο RICE - ανάπαυση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση - στην πληγείσα περιοχή, είπε.

«Η ''μαύρη χήρα'' και η ''καφέ ερημίτισσα'' είναι θανατηφόρες αράχνες» τόνισε ο Δ. Χατζηγεωργίου, μέλος του ΕΟΔΥ και λοιμωξιολόγος, μιλώντας στην ΕΡΤ με αφορμή τον θάνατο 48χρονου στον Πύργο μετά από τσίμπημα αράχνης. 

Όπως εξήγησε, το τσίμπημα αράχνης θεωρείται ιατρικά ένα σπάνιο περιστατικό στην Ιατρική. Συμπλήρωσε πως υπάρχουν πολλές χιλιάδες είδη αραχνών, ωστόσο σε έναν πολύ μικρό αριθμό το δηλητήριό τους μπορεί να προκαλέσει τοξική βλάβη στον άνθρωπο, για διάφορους λόγους.

Σημείωσε πως οι θάνατοι από αράχνη στις ΗΠΑ, όπου γίνεται καλή και συστηματική καταγραφή τέτοιων περιστατικών, είναι από 3 μέχρι 5 τον χρόνο.

Οι επικίνδυνες κατηγορίες αραχνών με δηλητήριο είναι δύο, τόνισε: «Η "μαύρη χήρα" και η παραλλαγή της μαύρης χήρας που βρίσκεται στην Ευρώπη και η "καφέ αράχνη" ( ερημίτισσα), που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, και στην δική μας περιοχή».

Τι μπορεί να προκαλέσει το τσίμπημα

Υπάρχουν περιπτώσεις, εξήγησε, που ο άνθρωπος το καταλαβαίνει άμεσα γιατί ο πόνος είναι πάρα πολύ οξύς - ειδικά από τη «μαύρη χήρα». Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις που υπάρχει μεν πόνος αλλά δεν δίνεται μεγάλη σημασία και μπορεί να περάσουν κάποιες ώρες και αυτό δυσχεραίνει την κατάσταση του ανθρώπου που υπέστη το τσίμπημα.

«Το δηλητήριο πηγαίνει στο αίμα και προκαλεί διαταραχές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Κάνει εφιδρώσεις, ταχυπαλμίες, μυικούς σπασμούς, πίεση, αρρυθμίες», πρόσθεσε. Μάλιστα, επεσήμανε ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί «να φθάσει σε πνευμονικό οίδημα ή μεγάλη πτώση της πίεσης».

Ανάλογα με το είδος της αράχνης, «μπορεί να καταστραφούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, να προκαλέσει οξεία νεφρική ανεπάρκεια, κ.λπ.», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος και τόνισε πως είναι σπάνιο μεν, αλλά μπορεί να συμβεί δε.

Χαρακτήρισε σπάνιες αυτές τις επιπτώσεις, ωστόσο «μπορεί να συμβούν».

Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

Πιο ευάλωτοι είναι τα παιδιά και οι άνθρωποι με μικρό σωματικό βάρος. «Εκεί, οι επιπτώσεις είναι πολλές φορές πιο σοβαρές, από έναν ενήλικα. Και στον ενήλικα μπορεί να συμβούν επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο».

Αντίδοτο

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, «για τη "μαύρη χήρα" υπάρχει αντίδοτο - γνωρίζω ότι υπάρχει και στην Ελλάδα. Για την "καφέ αράχνη" δεν υπάρχει. Μόνο σε κάποιες μεμονωμένες χώρες υπάρχουν κάποια κατασκευάσματα, που δεν είναι εμπορικά».

Η καφέ αράχνη (ή αράχνη ερημίτης) ζει σε ζεστά κλίματα, κυρίως στο σκοτάδι.

Εντοπίζεται συνήθως σε σωρούς από ξύλα, φύλλα ή πέτρες, ενώ είναι πολύ πιθανό να τη συναντήσει κάποιος στο σπίτι ή τη βεράντα του, όπως για παράδειγμα μέσα σε παπούτσια ή σωρούς από ρούχα που βρίσκονται στο πάτωμα για αρκετό διάστημα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η καφέ αράχνη-ερημίτης δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή. Φέρει μεν μια σκούρα κηλίδα στο κεφάλι, αλλά κατά τα άλλα δύσκολα ξεχωρίζει από τις κοινές, μη δηλητηριώδεις, καφέ αράχνες.

αράχνηΗλείαειδήσεις τώρανεκρός