Ελλάδα|09.08.2024 21:58

Αποκάλυψη OPEN: Συνεχίζεται η εισαγωγή αιγοπρόβειου κρέατος από τη Ρουμανία - Φόβοι για ελλείψεις και αισχροκέρδεια

Newsroom

Και ενώ οι αρχές στην Ελλάδα επιχειρούν να ιχνηλατήσουν τη διαδρομή της πανώλης- δείχνοντας ως πηγή τη Ρουμανία - και να εκριζώσουν τη νόσο, οι Ρουμάνοι κτηνοτρόφοι φαίνεται πως συνεχίζουν κανονικά τις εξαγωγές προς τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με αποκάλυψη του OPEN συνεχίζουν το εμπόριο των αιγοπροβάτων αλλά με τη συνδρομή των PCR test.

Φόβοι για ελλείψεις και αισχροκέρδεια

Στο έγγραφο τους προς το OPEN οι ρουμανικές αρχές αναφέρουν ότι ακολουθούν πιστά τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τον περιορισμό της πανώλης.

Όμως την ίδια ώρα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι φωνάζουν για το καθολικό λουκέτο στα σφαγεία έως την προσεχή Κυριακή και εκφράζουν φόβους για Δεκαπενταύγουστο χωρίς αρνί και κατσίκι στο τραπέζι αλλά και για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Αντί να απαγορεύσουν την εισαγωγή από τη Ρουμανία απαγόρευσαν τα δικά μας τα αρνιά εν μέσω Δεκαπενταύγουστου και φέρνουν αρνιά από τη Ρουμανία. Πέρσι το αρνί εισαγωγής κόστιζε 9-10 ευρώ σήμερα κοστίζει 9-13 ευρώ», ανέφερε στο OPEN ο κτηνοτρόφος Θωμάς Μόσχος.

«Γιατί να φέρνουν από το εξωτερικό και να μην σφάζουν τα δικά μας», αναρωτιέται κτηνοτρόφος. Από την άλλη ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Παύλος Σαταλιάς μιλώντας στο OPEN είπε ότι «κάποιοι παίζουν στο όνομα του κέρδους με την κτηνοτροφία, με την οικονομία της χώρας, με τη διατροφή της χώρας. Το φαινόμενο είναι τραγικό. Το ίδιο έκαναν και με τη φέτα. Νιώθουν ατιμωρησία».

Οι προτάσεις των κτηνοτρόφων

Ο ΣΕΚ τονίζει ότι η απόφαση που έχει πάρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να μην μετακινούνται τα ζώα, ούτε να σφάζονται σε όλη την επικράτεια, «πλήττει την εγχώρια αγορά, τους κτηνοτρόφους, τα σφαγεία και τους κρεοπώλες και τα μόνα αρνιά που θα υπάρχουν στην αγορά θα είναι αυτά που έρχονται σφαγμένα, κυρίως από τη Ρουμανία, τα οποία δεν γνωρίζουμε εάν είναι ελεγμένα από πανώλη καθώς στη Ρουμανία έχουν βρεθεί πολλά παραπάνω κρούσματα από ότι στην Ελλάδα, έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μεταφοράς της ασθένειας και χάνεται η όποια ιχνηλασιμότητα έχει γίνει έως στιγμής».

Μάλιστα προτείνει στο Υπουργείο μια σειρά από μέτρα για να αρθεί το αδιέξοδο όπως:

  • Την εμβολιακή κάλυψη των αιγοπροβάτων με ευθύνη της πολιτείας και σε συνεργασία με τις Περιφέρειες
  • Ζητούν επίσης, στις περιφέρειες ή νομούς, που μετά τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα, να αρθεί η απαγόρευση σφαγής, τουλάχιστον των αρνιών.
  • Να συγκληθεί, με ευθύνη του ΥπΑΑΤ, σύσκεψη εργασίας με τις Εθνικές Οργανώσεις των κτηνοτρόφων
κτηνοτρόφοικτηνοτροφίακτηνοτρόφοςπανώληπρόβαταΡουμανία