Ελλάδα|12.08.2024 11:26

Φωτιά Αττική: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε - Οι ανάγκες για πυρόπληκτους, εθελοντές και ζώα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Μια αλυσίδα αλληλεγγύης έχει στηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ώρες για τους πυρόπληκτους και την προστασία των ζώων από την μεγάλη φωτιά που κατακαίει στην Αττική.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με το 112 να στέλνει διαρκώς μηνύματα για εκκένωση οικισμών, ενώ 180 άτομα απεγκλώβισε από χτες το βράδυ η αστυνομία, με τις επιχειρήσεις να συνεχίζονται.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνονται από οργανώσεις για τους πυρόπληκτους αλλά και τα ζώα.

Δείτε παρακάτω πληροφορίες για το τι υπάρχει σε ανάγκη και πώς μπορείτε να βοηθήσετε. 

Συγκέντρωση πρώτων ειδών στην Ηλιούπολη

O Δήμος Ηλιούπολης συγκεντρώνει από σήμερα τα παρακάτω είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους και για όσους βρίσκονται στη μάχη της κατάσβεσης:

  • Εμφιαλωμένο Νερό
  • Φυσιολογικό Ορό
  • Φυσικά Δάκρυα - Pulvo
  • Κεραλοιφή για εγκαύματα
  • Τρόφιμα Μακράς Διαρκείας
  • Μωρομάντηλα
  • Για τους τετράποδους φίλους μας συγκεντρώνει:
  • Συσκευασμένη τροφή
  • Τροφή για κουτάβια
  • Cool mats
  • Πάνες
  • Σεντόνια
  • Λουριά οδηγούς

Πού γίνεται η προσωρινή διαμονή των πληγέντων

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρεια και δήμοι) λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα: https://emergencypoint.azurewebsites.net/Application/NewAppl?evId=0170f75b-3f01-45ca-8e6e-727849dcdba4

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το 213 2047893.

Ανοιχτό είναι το ΟΑΚΑ για τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώθηκαν, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο, και οι λέσχες του Δήμου Αθηναίων για τους ηλικιωμένους.

Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι πολίτες, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033.

Στον Δήμο Μαραθώνα και στον Δήμο Διονύσου λειτουργούν χώροι υποδοχής. Ανοιχτό και το κλειστό του Γαλατσίου.

Το γήπεδο ποδοσφαίρου, όπως και το κλειστό της Άνοιξης, θα παραμείνουν ανοιχτά για να δεχθούν ζώα που κινδυνεύουν.

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, υποδέχεται τον κόσμο που απομακρύνεται από τις οικίες του, στους χώρους του ΚΑΠΗ Πικερμίου επί της οδού Αγίου Χριστοφόρου 8, στο κτίριο της Κοινότητας Πικερμίου στην Πλατεία Αγιου Χριστοφόρου και στο ΚΑΠΗ Ραφήνας, επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 21.

Στο λιμάνι του Λαυρίου αντί της Ραφήνας θα καταπλεύσουν, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, τα πλοία superrunner jet, andros queen και Θεολόγος Π, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί σε πολλούς δρόμους της Αττικής για τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Ο Δήμος Βριλησσίων ανακοίνωσε ότι: «ανοίγει και το Κλειστό Γυμναστήριο Βριλησσίων στη συμβολή των οδών Ολυμπιονικών και Σπύρου Λούη για την υποδοχή, φιλοξενία και διανυκτέρευση όσων συμπολιτών μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που πλήττει την Αττική.

Το Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου θα παραμείνει ανοιχτό για όσο χρειαστεί αυτές τις δύσκολες ώρες, ενώ ανοιχτές είναι και δύο κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Βριλησσίων στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης (στη συμβολή Π. Μπακογιάννη και Πλαταιών) αλλά και στην αίθουσα των ΚΑΠΗ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων επί της οδού Κισσάβου 11. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Βριλησσίων βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα.

Σε περίπτωση που χρειαστεί οι συμπολίτες μας μπορούν να επικοινωνούν με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Βριλησσίων στο τηλ 6942475475».

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι: «αξιολογώντας τα τελευταία δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα με κατεύθυνση προς τον Μαραθώνα και θέλοντας να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των συνοδών τους αναβάλει μέχρι νεωτέρας την άφιξή τους στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου στον Άγιο Ανδρέα Αττικής που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 12.08.2024.

Για περισσότερες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση, παρακαλούνται οι γονείς να απευθύνονται στα εξής τηλέφωνα επικοινωνίας: 22940 90446, 22940 90450, 22940 96694».

Διάθεση κατασκηνώσεων σε Νέα Μάκρη και Κερατέα για πυρόπληκτους

Στη Νέα Μάκρη σε συνεργασία με το Δήμο, προετοιμάζονται οι οικίσκοι για τη φιλοξενία, είτε πυροσβεστών είτε κατοίκων της περιοχής εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη.

Η παιδική κατασκήνωση της Κερατέας βρίσκεται σε λειτουργία και φιλοξενεί αυτή την ώρα 240 παιδιά. Έχει διασφαλιστεί η δυνατότητα να φιλοξενηθούν εκεί συμπολίτες μας, οι οποίοι ίσως χρειαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Όλες οι εξελίξεις από το πύρινο μέτωπο στο liveblog του ethnos.gr

φωτιά τώραπυρκαγιάφωτιάειδήσεις τώραΑττική