Φωτιά Αττική: Τι είναι το φαινόμενο των κηλιδώσεων και πώς έπαιξε ρόλο στην ραγδαία εξάπλωση του μετώπου
NewsroomΣτο θέμα της ξηρασίας αναφέρεται σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θεόδωρος Γιάνναρος ο οποίος εξηγεί τι είναι το φαινόμενο των κηλιδώσεων και πώς αυτό έκανε την φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα να επεκταθεί ραγδαία.
Ο ερευνητής του ΕΑΑ, ανήρτησε φωτογραφία από τη φωτιά όπου φαίνεται ο μηχανισμός δημιουργίας κηλιδώσεων.
Όπως ανέφερε ο κ. Γιάνναρος στο Facebook:
«Στη συνημμένη εικόνα (πηγή: ERT NEWS) βλέπουμε σε μικρογραφία το μηχανισμό δημιουργίας κηλιδώσεων. Καθώς η βλάστηση που καίγεται δεν περιέχει μεγάλα ποσά υγρασίας (είναι δηλαδή πολύ ξερή), αυξάνεται η παραγωγή καυτρών (οι "σπίθες" που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τη φλόγα). Με τη βοήθεια και του ανέμου, οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν πλέον πέσουν επάνω σε άκαυτη, ξερή βλάστηση να οδηγήσουν άμεσα στην έναρξη μιας νέας εστίας.
Σε περιπτώσεις όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα, οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα, επιταχύνοντας το ρυθμό εξάπλωσης της φωτιάς και αυξάνοντας τη διακινδύνευση όσων επιχειρούν από το έδαφος».
Όλες οι εξελίξεις από το πύρινο μέτωπο στο liveblog του ethnos.gr
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα