Ελλάδα|12.08.2024 15:00

Φωτιά Αττική: Περισσότερες από 40 αναζωπυρώσεις - Ποιες είναι οι «γραμμές άμυνας»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας επηρεάσει πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι, οι ριπές των οποίων φτάνουν τα 7 μποφόρ, δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας στο πεδίο, όπως ανέφερε, σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Οι γραμμές άμυνας - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις 

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, αυτήν τη στιγμή οι «γραμμές άμυνας» έχουν μετατοπιστεί κυρίως προς τα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις περιοχές από Γραμματικό προς Μαραθώνα καθώς και μετά τη λίμνη του Μαραθώνα αλλά και στη νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από Πεντέλη προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, όπου η φωτιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική.

Επίσης, σημείωσε ότι περισσότερες από 40 αναζωπυρώσεις έχουν καταγραφεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Πάνω από 680 πυροσβέστες στα μέτωπα - Επιχειρούν 33 εναέρια 

Στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων επιχειρούν 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι προωθητές γαιών έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς η μορφολογία του εδάφους πολλές φορές δεν το επιτρέπει.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια, συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι από χθες ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε διασπορά στην περίμετρο της πυρκαγιάς. Έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».

Μέχρι στιγμής οι διασώστες και ιατροί του ΕΚΑΒ, από χθες, παρείχαν προνοσοκομιακή φροντίδα σε 15 περιστατικά, εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα πολιτών και τα άλλα 2 σε πυροσβέστες, ο ένας υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα χέρια και ο άλλος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα. Όλα τα περιστατικά διακομίσθηκαν με ασφάλεια σε Υγειονομικούς Σχηματισμούς.

Επίσης, υπογράμμισε ότι έχει δοθεί εντολή προς όλες τις δομές της Ανατολικής Αττικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.


«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων από τη χθεσινή πυρκαγιά στον Βαρνάβα» είπε ο κ. Βαθρακογιάννης και πρόσθεσε: «Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν απ' ευθείας με το τηλέφωνο 213 - 204 78 93, καθώς επίσης μπορούν να υποβάλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

Ακόμη, γνωστοποίησε ότι έγινε δεκτό σχετικό αίτημα του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων προς το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για εκτροπή των προγραμματισμένων δρομολογίων από και προς το Λιμένα της Ραφήνας, ώστε να εκτρέπονται στον λιμένα του Λαυρίου για σήμερα, τόσο για τη διευκόλυνση των οδηγών όσο και για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες των πλοίων.

Όλες οι εξελίξεις από το πύρινο μέτωπο στο liveblog του ethnos.gr

26 μηνύματα από το 112

Περαιτέρω, σημείωσε ότι έχουν εκδοθεί 26 μηνύματα από το 112, τα τελευταία δύο στις 13:10, για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό της Νέας Πεντέλης προς Χαλάνδρι και πριν από λίγο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Πευκόφυτο προς Άγιο Στέφανο.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

φωτιάΑττικήπυροσβεστικήφωτιά τώραειδήσεις τώρα